“Vitis Prohibita” i “Demasiado lejos para oírlo todo”, guanyadores del Most 2019

18/11/2019 - 12:00h

El festival aconsegueix superar la xifra rècord d’espectadors amb 5.300 després dels 10 dies de festival al Penedès

La gran guanyadora d’aquesta edició del festival és Vitis Prohibita, La Retour des Cépages Résistants que ha rebut el Gran Premi del Jurat, valorat en 3.000€. El Jurat ha estat format per Audrey Doré, guanyadora del premi a la Millor Sommelier de Catalunya; l’escriptora i crítica especialitzada en cinema Núria Vidal; Casimiro Torreiro, historiador, professor universitari i programador del Festival de Màlaga; Joan Asens, elaborador del Celler Orto Vins i membre de la Junta de la D.O. Montsant i de la Junta de l’Associació Prioritat; i Pilar Sanmartin, viticultora del Celler Bàrbara Forés.

Els films guanyadors de la secció Collita 2019 han estat Celler cooperatiu de Gandesa. Testimonis d’Oriol Gràcia i Esther Benet que rep el premi Vi català; El vino, el mundo y nosotros d’Antonio Lobo que rep el premi a Projecció Internacional; Vinho d’André Laranjinha es fa amb el premi a Millor Documental; Patchwork de María Manero Muro amb el Premi a Millor Ficció; DO Penedès. 2700 anys de Jordi Escofet a Millor Promocional i L’invisible de Sergey Tsoller amb el Premi Arrels.

El Jurat de la secció Brot 2019 ha estat format per Josep Julien, dramaturg i actor de teatre, televisió i cinema; Jordi Sánchez- Navarro, programador, professor de cinema i assagista de cinema, i Mònica Rovira, realitzadora i actriu. Demasiado lejos para oírlo todo d’Héctor Montaño es fa amb el Premi del Jurat de la secció Brot 2019.

El Jurat Jove ha estat conformat per Núria Folch, Ferran Calvet i Ferran Margarit i ha lliurat el Premi del Jurat Jove a Vaca de Marta Bayarri. Pizza, d’d’Aitor de Kintana Moraza i Iñaki Rikarte Egidazu ha rebut el Premi del Públic.

El MOST en aquesta edició ha lliurat els premis honorífics a l’actriu i el director catalans Assumpta Serna i Ventura Pons, en reconeixement a la seva dilatada trajectòria cinematogràfica.

S’ha aconseguit superar la xifra rècord d’espectadors i s’arriba als 5.300 després dels 10 dies de festival al Penedès i pendents dels cinc dies del rebrot del Most al Priorat (del 27 de novembre a l’1 de desembre). Aquesta xifra suposa quasi 500 persones més que el públic que van veure l’edició de 2018.

Una de les activitats que té més èxit al festival és la fórmula dels tastos amb pel·lícula i també ajuda molt la extraordinària implicació dels ponents. El Most als Cellers ha funcionat molt bé, en bona part degut a la implicació dels cellers per programar accions enoturístiques singulars que complementen la projecció.

El sector del vi se sent convocat al festival i cada cop hi assisteix més públic vinculat al món vitivinícola, que mostra el seu interès pel cinema del vi i el cava. El certamen també ha viscut

aquests dies grans moments cinèfils, amb l’emocionada reacció d’Assumpta Serna en rebre el premi honorífic, l’emotiva entrega del premi a Ventura Pons, la motivada aparició de Greta Fernández els dos últims dies de festival participant del Brot#4, i l’expectativa generada pel nou cinema gallec, amb l’entusiasme d’un públic entregat a O que arde d’Oliver Laxe i a la masterclass prèvia del gran Jordi Balló.

L’aposta educativa Most Edu obté una molt bona resposta de públics adults i escolars i consolida una iniciativa que va néixer el 2018 amb l’objectiu d’aportar a petits i grans coneixement i reflexió a l’entorn de les arts del cinema i del vi.

S’ha amplificat l’origen i els perfils dels públics del Most. S’ha detectat un increment de públics d’arreu de Catalunya en bona part degut a l’increment d’aparicions en mitjans de comunicació nacionals i estatals. El públic més fidel del Most també ha augmentat i és cada cop més transversal, assisteix als grans esdeveniments cinèfils però també participa de les sessions de cinema del vi i de tastos de 4 regions vinícoles diferents.

PALMARÈS MOST 2019

COLLITA

Gran Premi del Jurat (3.000€)

Vitis Prohibita, Le Retour Des Cépages Résistants, de Stéphan Balay

“Perquè descobreix una història de rebel·lia i resistència del vi”.

Vi català (1.500€)

Celler Cooperatiu de Gandesa. Testimonis, d’Oriol Gràcia i Esther Benet

“Per celebrar cent anys d’una gran tradició”.

Projecció internacional (1.500€)

El vino, el mundo y nosotros, d’Antonio Lobo

“Per explicar la història d’un triomf, un fracàs i una projecció de futur”.

Millor documental

Vinho, d’André Laranjinha

“Des del rigor cinematogràfic observa una realitat que desapareix”.

Millor ficció

Patchwork, de María Manero Muro

“De forma imaginativa reflexa la realitat de les relacions humanes”.

Millor promocional

DO Penedès. 2700 Anys, de Jordi Escofet

“Perquè convida a conèixer i a disfrutar”.

Arrels

L’invisible, de Sergey Tsoller

“Ens recorda que el vi també és fruït d’unes energies invisibles,

meravelloses, màgiques i úniques a cada vinya”.

BROT

Premi del Jurat (1.000€)

Demasiado lejos para oírlo todo, de Héctor Montaño

Premi del Jurat Jove

Vaca de Marta Bayarri

Pel seu contundent retrat de l’ànima humana i animal, el seu caràcter crític i el seu atreviment.

Premi del Públic Domènech Vidal (1.000€)

Pizza, d’Aitor de Kintana Moraza i Iñaki Rikarte Egidazu.

També et pot interessar

Comentaris