Creixement desigual de l’economia del Penedès el 2018

El sector serveis és el que té el pes específic més important en l’economia del Penedès.
Avatar
09/11/2019 - 21:00h

L’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA ressalta que al Baix Penedès va créixer un 3% i a l’Alt Penedès l’1,6%

L’economia penedesenca va créixer de manera desigual l’any 2018, segons les dades de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA elaborat per 25è any i que ha estat presentat a Barcelona.

Així, mentre que la comarca del Baix Penedès va créixer l’any passat un 3% respecte del 2017, 4 dècimes per sobre del 2,6% d’increment mitjà al conjunt de Catalunya, l’Alt Penedès es quedar en l’1,6%.

En canvi, el Garraf, juntament el Baix Llobregat i el Solsonès, forma part de les tres comarques que més bon comportament va tenir la seva economia. Totes tres van créixer un 4%.

PUBLICITAT

L’estudi del BBVA el va dirigir i també l’ha presentat Josep Oliver, catedràtic d’Economia aplicada de la UAB. Oliver ha volgut ressaltar que l’increment mitjà del 2,6% de l’economia catalana el 2018 ha estat emparat pel sector serveis i el de la construcció, en detriment de la indústria.

“La indústria, que havia estat el motor de la recuperació fins al 2017, només va avançar l’any passat a Catalunya un modest 1,1% i va començar a partir els efectes negatius de la desacceleració industrial alemanya i de l’enrariment exterior global”, ha afirmat Oliver, que ha posat com a contrapartida l’empenta dels serveis (+2,9%) i de la construcció (+4,7%).

El sector serveis, per exemple, ha passat en una dècada de representar el 60% del conjunt de l’economia catalana al 74% del PIB (producte interior brut).

El sector primari, de la seva banda, va ser el més perjudicat i no va contribuir a l’avenç agregat de l’activitat econòmica, atès que va experimentar una caiguda del 0,4% a Catalunya el 2018.

Motor de creixement al voltant de l’AP-7
Pel que fa als grans àmbits territorials del país, l’eix metropolità va ser l’únic que va créixer per sobre de la mitjana de Catalunya (+2,9%), gràcies al fort pes que els serveis privats tenen a les comarques metropolitanes. L’avenç de les comarques centrals i de les comarques de muntanya va ser del +2,2% l’any 2018, mentre que va ser menor a les Terres de l’Ebre (+1,8%), el Pla de Lleida (+1,7%) i a les comarques de Girona (+1,7%).

“Podríem dir que en aquests últims anys -en el període 2013/2017- el creixement s’havia concentrat al voltant de l’autopista AP-7, des bàsicament la Selva fins al Baix Penedès i el Tarragonès”, va reflexionar en veu alta en la presentació de l’estudi el director de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA.

“Aquest territori ha estat recollint la forta empenta industrial, i ara ha patit la frenada que hem comentat d’aquest 2018”, va afegir Josep Oliver.

PUBLICITAT

El catedràtic d’Economia aplicada de la UAB també va voler ressaltar “l’extraordinària” capacitat de generar ocupació de Catalunya durant l’any 2018. “Es van crear 90.000 llocs de treball, un 2,8% més. Unes xifres que no es veien des de mitjan 2000”, va recalcar Oliver, que va voler fer un incís en aquestes dades.

“Les dades reflecteixen que el 85% d’aquesta nova ocupació creada a Catalunya l’any passat era de població immigrant, no nascuda a Espanya”. “Sembla que estem davant una nova fase migratòria que va quedar estroncada per la crisi”, va dir també Oliver.

Sense incidència per l’1-O
Finalment, el catedràtic de la UAB va negar que els aldarulls que hi ha hagut a Catalunya durant el mes d’octubre arran de la sentència del TS per l’1-O puguin tenir incidència en el consum o en la inversió estrangera.

“Jo crec que no tindran cap efecte. Les empreses es belluguen per l’oportunitat i em sembla que són molt més importants altres incerteses com el Brexit o la frenada de la indústria alemanya”, va apuntar el director de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, que creu que Catalunya té una economia més forta que abans de la crisi del 2007 per afrontar properes dificultats econòmiques.

“És sensiblement més resistent als canvis exteriors”, segons diu Oliver d’una economia catalana que el 2018 ja era un 6,2% superior a la del moment d’esclatar la crisi.

També et pot interessar

Comentaris