“És injust que hagi de demostrar la meva integració en la societat que he nascut”
La jove calafellenca Safia El Aaddam és la impulsora de la campanya votaresunderecho.es
Safia El Aaddam, nascuda fa 24 anys a Tarragona però resident tota la vida a Segur de Calafell, es va adonar als 18 anys que la llei no li permetia votar.
Filla de pares marroquins i amb passaport i nacionalitat del Marroc perquè l’espanyola “només es té per consanguinitat” –a diferència de molts altres països, on n’hi ha prou amb néixer al territori per ser considerat d’aquell país, lamenta El Aaddam– la jove es va rebeŀlar contra el fet que se la consideri immigrant “quan no m’he mogut mai d’aquí i, per tant, no ho sóc”.
En iniciar els tràmits per esdevenir efectivament ciutadana espanyola, Al Aaddam va rebre cita del Registre Civil per anar-hi al cap d’un parell d’anys. Sense que li haguessin dit res al respecte durant aquests dos anys, la van informar que la llei havia canviat i que havia de fer la sol·licitud telemàticament i l’obligaven a fer dos exàmens sobre llengua i cultura espanyoles a l’Institut Cervantes.
“M’hi vaig negar, perquè era injust que una estudiant d’aquí de Batxillerat hagués de demostrar la integració en la societat en què ha nascut”. Posteriorment ha anat fent tràmits perquè arribi el dia, probablement d’aquí a 2 o 3 anys més, en què podrà ser legalment espanyola i podrà votar.
Entre els tràmits que havia de fer la jove de Segur de Calafell hi havia el que es coneix com la ‘dispensa’, que vol dir enviar una carta a Madrid perquè no hagués de fer els exàmens sobre la integració a Espanya.
El Aaddam té un germà més gran i tres de petits, els quals curiosament sí que ja són legalment espanyols perquè, precisament arran del cas de la Safia, van iniciar els tràmits quan encara eren menors d’edat.
Campanya per votar
Atesa la seva impossibilitat de votar, Safia El Aaddam va crear el mes de març el web votaresunderecho.es.
L’objectiu de la seva iniciativa és que tothom que vulgui abstenir-se en unes eleccions acabi votant efectivament en comptes de les persones que no poden votar tot i voler fer-ho.
El funcionament del procés és simple. Cal que les persones abstencionistes i que volen cedir el dret a votar es registrin al web amb les seves dades i que les persones que volen votar s’hi posin en contacte perquè algú dipositi el vot en el seu nom.
A les eleccions generals del 28 d’abril passat, el web va registrar unes 1.600 persones d’arreu de l’Estat que volien votar i al final ho van poder fer un miler.
“Evidentment, vam votar els meus pares i jo”, diu satisfeta la jove impulsora de la campanya, que és força activa a la xarxa instagram (@hijadeimmigrantes) i remarca que encara hi ha temps per poder votar a les eleccions d’aquest diumenge.
Tanmateix, ara no hi ha tantes persones registrades com pels comicis del 28-A. Una circumstància que El Aaddam atribueix a que “hi ha molta gent que passa de votar en aquestes eleccions perquè està enfadada i fastiguejada”.
No és obligatori que les persones que contactin a través del web de la campanya endegada per Safia El Aaddam s’hagin de trobar físicament per exercir el dret de vot. N’hi ha prou amb la confiança que qui pot votar i no ho volia fer acabarà anant a les urnes amb el vot del partit pel qual vol votar la persona que legalment no ho pot fer.
Inconvenients de no tenir la nacionalitat
Mentrestant no pot votar com a ciutadana legal a Espanya, Safia El Aaddam, que treballa com a educadora social a Vilanova i la Geltrú, tampoc no pot oposar per treballar com a funcionària per l’Estat ni, per exemple, “viatjar lliurement. Tinc el passaport marroquí i m’han fet tramitar els antecedents penals del Marroc, un país en el qual no he passat mai més d’un mes de vacances”.