Castellví de la Marca demana la suspensió del PDU Sant Marçal-Cal Vies

07/11/2019 - 15:53h

L’equip de govern de Junts per Castellví recolza la moció presentada pel grup d’ERC

La setmana passada va tenir lloc a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Castellví de la Marca el Ple ordinari del mes d’octubre amb la presència d’una quinzena de veïns i veïnes que es van apropar a la Casa de la Vila per participar com a oients i mostrar el seu suport a la moció que formava part de l’ordre del dia del Ple en referència al polígon de Sant Marçal-Cal Vies.

 El Ple va transcórrer amb normalitat i es van aprovar per unanimitat el Document Ambiental del “Projecte bàsic i d’execució de la consolidació de la Capella de Sant Miquel i de l’entorn del Castellot”, es va ratificar la resolució d’Alcaldia d’aprovació inicial, del Pla Director d’Abastament d’Aigua Potable i l’expedient de desafectació del tram del camí de Puigserol.

En el cinquè punt de l’ordre del dia, referent a l’aprovació definitiva del Plànol de delimitació de mesures de prevenció d’incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situades en terrenys forestals, el grup municipal d’ERC es va abstenir en la votació tot i que es va aprovar amb els 6 vots del grup de Junts per Castellví de la Marca.

El punt que va centrar tota l’atenció del ple va ser la moció per demanar la retirada del Pla Director Urbanístic de l’activitat econòmica Sant Marçal- Cal Vies, presentada pel grup d’ERC. Marc Retamal, del grup municipal d’ERC, va llegir un escrit en nom d’alguns veïns i veïnes de Castellví de la Marca. Alguns dels punts principals de la seva intervenció van ser els següents:

  • Consideren important escoltar el que diu una part important del municipi.
  • És del tot incoherent impulsar aquest Pla Parcial Industrial en una zona on els terrenys tenen un elevat valor paisatgístic i una vitivinicultura rica i activa.
  • Els polígons de mercaderes són com una taca d’oli, donar ara llum verda a aquest projecte només farà que en el futur s’estengui més pel municipi.
  • Va remarcar l’excedent de sòl industrial i residencial en tot el territori del Penedès de projectes sense demanda real.
  • Castellví de la Marca és un municipi amb una rica i arrelada tradició de la vitivinicultura.  
  • Can Vies suposarà un augment del trànsit i un impacte visual i mediambiental al nostre territori.
  • 350 al·legacions demostren i els recolzen quan diuen que la gent del municipi està en contra d’aquest projecte. 
  • Tres ajuntaments no tenen dret a decidir sobre el Penedès.

Un cop acabada la seva intervenció, l’alcalde Xavier Ramos va lamentar la falta de respecte d’algun contingut de l’escrit que s’havia llegit per part d’ERC en nom de la Plataforma i ho va considerar una vergonya i un menyspreu cap a les regidores i regidors del consistori: “Els atacs personals i les difamacions sobren”.  També va voler posar en antecedents d’aquest projecte que va néixer el 2004 en el POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) de Castellet i la Gornal i va realitzar algunes puntualitzacions:

  • El que fa el PDU és ordenar bé una zona que ja existeix des de fa 15 anys per evitar que els tres municipis puguin fer la guerra pel seu compte.
  • El POUM de Castellví de la Marca del 2013 el que va fer va ser desdibuixar el gran polígon que el PSC volia construir al Mas de la Pansa i portar-lo, més petit i adjunt al costat d’on Castellet i l’Arboç havien dibuixat a seva zona industrial per traslladar-hi els petits tallers que hi ha en les zones residencials i evitar que més empreses marxin del poble per manca d’espai. Gracies a això actualment no hi ha polígon al Mas de la Pansa i Sant Marçal – Cal Vies no ha començat.
  • Va rebutjar l’acusació de falta de transparència atès que l’Ajuntament va sol·licitar i fer una audiència pública i va reclamar a la Generalitat un període d’al·legacions de la ciutadania que no es preveu a la llei ni estava contemplat, que finalment es va fer.
  • Junts per Castellví de la Marca està d’acord en l’esperit de la moció, malgrat ells n’haguessin fet una de diferent, però la comparteixen perquè encaixa amb la lluita que van iniciar al 2004, sense el suport de l’oposició ni de cap entitat.
  • Gràcies al PDU a dia d’avui no hi ha ni naus ni carrers fets.
  • De 130 hectàrees s’ha passat a 110 hectàrees que no traspassen l’autopista.
  • S’ha aconseguit que cap dels tres municipis afectats (Castellet i la Gornal, l’Arboç i Castellví de la Marca) pugui començar les obres.
  • Protegeix les masies i les cases de la gent que hi viu i garanteix que hi puguin continuar vivint.
  • Les naus no es construiran a peu de carretera, sinó que quedaran més allunyades un mínim de 50 metres i volen aconseguir que aquesta anella verda arribi fins als 100 metres.
  • Tots aquests punts només s’han aconseguit i s’aconseguiran si hi son a dins. Si queden fora com vol la Plataforma, es tindrà el polígon igualment perquè Castellet i l’Arboç el faran davant del nostre municipi i de la forma que voldran.

En referència a la moció, va comentar que comparteixen l’objectiu, ja que l’objecte no és l’adequat per la zona en la que vivim. Va remarcar la lluita institucional per canviar tot allò que no és benvingut en un municipi com Castellví de la Marca.

El grup de Junts per Castellví de la Marca el que va proposar és una petita modificació al primer punt. Canviar la paraula “retirada” per “suspensió de la tramitació” del Pla Director Urbanístic fins a l’aprovació definitiva del Pla Territorial Parcial del Penedès. Aquest petit canvi en el primer punt va ser acceptat pel grup municipal d’ERC i la moció va ser aprovada per unanimitat.

També et pot interessar

Comentaris