La Fundació Amics de la Gent Gran, contra la soledat

La responsable d’Amics de la Gent Gran al Penedès, Antònia Tamayo, flanquejada per dues de les voluntàries més veteranes de l’entitat. (Foto: Amics de la Gent Gran)
27/10/2019 - 13:10h

Ha començat a implantar-se al Penedès i ha rebut un premi de Pinnae

La Fundació Amics de la Gent Gran, organització sense afany de lucre que va néixer a Barcelona l’any 1987, vol potenciar la seva gradual implantació a la comarca del Baix Penedès.

La seva seu a la vegueria del Penedès des de fa dues dècades és a Vilanova i la Geltrú, concretament al Centre Cívic La Sardana, al carrer Anselm Clavé, 74, però ja fa més d’un any que van posar els peus a Cunit per tal d’arribar també a usuaris de la comarca penedesenca. Així mateix, l’entitat, que recentment ha rebut un premi a la iniciativa social dels que atorga la Fundació Pinnae, també vol arribar a l’Alt Penedès en un futur no gaire llunyà.

La responsable tècnica de la Fundació Amics de la Gent al Penedès, la psicòloga vilanovina Antònia Tamayo, explica que la principal missió de l’entitat és “lluitar contra la soledat no volguda i la marginació social de les persones grans, mitjançant l’acció de persones voluntàries que les acompanyen i també amb la sensibilització de la societat”.

“L’acompanyament que fem”, diuen, “té el vessant d’acompanyament físic, en el sentit que estem amb les persones grans i compartim experiències, i això també té un impacte a nivell psíquic i emocional molt positiu”.

Sorgida a París

Els orígens d’Amics de la Gent Gran es remunten a l’any 1946, a partir del naixement a París de l’Associació Les petits frères des Pauvres, fundada per Armand Marquiset, que va voler fer èmfasi en el vessant del benestar emocional. Així, per exemple, Marquiset va dir una frase que es va fer cèlebre: “Les flors abans que el pa”. A l’Estat espanyol, l’entitat és present actualment, a més de Catalunya, a l’Aragó i a la Comunitat Valenciana.

Segons dades de l’any 2018, els Amics de la Gent Gran compten amb 1.744 voluntaris arreu de Catalunya, un centenar dels quals a les comarques del Garraf i del Baix Penedès; prop de quatre mil associats, un equip tècnic de 32 persones, una quinzena de membres del patronat i donen acompanyament a 1.626 persones grans, el 86% de les quals són dones. Aquestes poden rebre el suport bàsicament emocional al seu domicili o als centres residencials on visquin.

Al Baix Penedès i, sobretot, al Garraf hi ha aproximadament un centenar de persones grans que es beneficien del servei. A Cunit, la implantació d’aquesta fundació al Baix Penedès ha començat amb 4 persones ateses (dues a domicili i les altres dues a una residència geriàtrica) per quatre voluntaris. Al Vendrell, per exemple, hi ha dues voluntàries més de l’entitat, tot i que acompanyen gent gran a Cubelles (Garraf).

Antònia Tamayo comenta que la Fundació Amics de la Gent Gran organitza tertúlies de petits grups, sortides, tallers de memòria i, per exemple, el projecte solidari ‘La bufanda de la iaia’ per teixir gorres, i que “són activitats que fomenten la socialització”.

A més, també tenen lloc el que l’organització anomena com a “moments grans”, com berenars per Sant Joan, Nadal i Sant Jordi, els quals ajuden que els usuaris no se sentin sols. Un estudi de l’Imserso sobre les condicions de vida de la gent gran fet l’any 2006 revelava, per exemple, que el 59% de les persones que viuen soles han expressat patir sentiments de soledat i aïllament.

Persones de més de 80 anys
Pel que fa al tipus de voluntaris i les persones grans a qui acompanyen, els quals tenen una relació setmanal i estableixen sovint vincles emocionals, la tècnica dels Amics de la Gent Gran al Penedès apunta que “els primers poden ser persones des d’uns 20 anys fins a algú de més de 70, i les persones grans que atenem són de més de 80 anys i que han fet un envelliment bastant normalitzat, amb una certa dependència, però també tenim casos de gent que, per exemple, necessita cadira de rodes per sortir al carrer”.

Aquests usuaris contacten amb l’organització humanitària de manera directa (en un 38% dels casos) o bé a partir de recomanacions de familiars i amics, entre d’altres. S’hi pot contactar a través del web www.amicsdelagentgran.org, al telèfon 620 33 93 72 o també al mail atamayo@amicsdelagentgran.org.

Això de banda, també hi ha persones ateses que arriben a l’organització a través de serveis socials (22%), àrees bàsiques de salut (16%) i residències (11%), entre d’altres.
Antònia Tamayo diu també en la conversa amb el 3d8 que des dels Amics de la Gent Gran refloten emocionalment la gent, “perquè molts cops són persones que fa temps que no surten i que estan i se senten soles”.

“No necessàriament és gent sola i que no té ningú, però aquestes persones perceben la soledat sense que necessàriament estiguin soles sempre”, afegeix Tamayo.

La Fundació Amics de la Gent Gran es finança amb aportacions de diners públics d’ajuntaments i diputacions; donacions de socis particulars, empreses i premis, com l’atorgat recentment per la Fundació Pinnae, de 4.950 euros, i amb la venda de productes, com les bufandes solidàries ja esmentades.

Pel que fa al guardó de Pinnae, Antònia Tamayo conclou que té un doble impacte: “D’una banda, és econòmic, perquè ens permetrà continuar fent activitats, estades, etcètera i, de l’altra, és un reconeixement que ens obre a nous territoris”.

També et pot interessar

Comentaris