L’oposició fiscalitza els canvis del programa d’ajuts a l’escolarització de Vilafranca

D’esquerra a dreta, Ramon Arnabat, Mònica Hill i Noel Viñas, en una imatge d’arxiu.
10/10/2019 - 11:06h

ERC, CUP i VeC asseguren que hi haurà un miler d’alumnes que deixaran de rebre prestacions

Els grups municipals d’ERC, CUP i VeC (que representen tota l’oposició excepte Ciutadans) han fet aquesta setmana una roda de premsa conjunta a l’ajuntament per criticar i denunciar els efectes que, segons afirmen, tindran els canvis que s’han dut a terme en el programa d’ajuts a l’escolarització de Vilafranca.

Segons apunten, la modificació del programa va en contra de garantir un sistema educatiu universal i equitatiu que garanteixi la igualtat d’oportunitats i la integració de tots els col·lectius, basada en la corresponsabilitat dels centres sostinguts amb fons públics.

“La quantitat destinada ha passat de 160.000 euros durant el curs anterior a 70.000 euros en l’actual. Alhora, s’han endurit les condicions exigibles per accedir-hi i es calcula que quedaran fora dels ajuts dos de cada tres alumnes que fins ara se’n beneficiaven, és a dir, prop d’un miler. A més, l’Ajuntament es desprèn de la gestió i traspassa la seva responsabilitat als centres educatius”, han lamentat els grups de l’oposició.

Mònica Hill (ERC), Noel Viñas (CUP) i Ramon Arnabat (VeC) han criticat també que tota la modificació “s’hagi fet d’esquena a la comunitat educativa, ja que ni el Consell Escolar Municipal, ni la resta de grups municipals, ni els principals afectats (les famílies a través de les AMPAs) han estat consultats, ni prèviament informats de la decisió del govern”.

Segons els tres grups, el canvi “tindrà efectes immediats i devastadors en els índexs d’equitat escolar a la vila: aquelles més afectades seran les bosses de població més vulnerables que, a més, es concentren en centres molt concrets. És a dir, que la decisió de l’equip de govern estimularà les dinàmiques segregadores i les promourà fins i tot dins de les mateixes aules. Lluny de pal·liar la fragmentació social que preconitza el Pacte, s’aplanarà encara més el terreny perquè germini amb més força”.
Els grups també han criticat la regidora d’Educació, Txell Montserrat, “per actuar manifestament contra el Pacte contra la Segregació Escolar i ocultar informació”.

Els tres grups consideren que els nous criteris (que ara fixa el Departament d’Educació de la Generalitat) no tenen en compte el barem econòmic, sinó únicament les necessitats educatives especials derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals desafavorides. “Segurament hi haurà famílies amb pocs recursos però els fills de les quals van bé a l’escola, però no podran acollir-se als ajuts perquè no compleixen els barems de la Generalitat”, ha afirmat Arnabat.

Pel que fa a les declaracions fetes pel govern en què deia que hi havia famílies que s’havien beneficiat dels ajuts sense necessitar-los, l’oposició apunta que la millor opció hauria estat reformular i ajustar de nou les bases i fer-ne un major control, però no canviar-ho tot. “Tothom sap que hi ha gent que treballa i cobra l’atur, però no per això s’elimina la prestació de l’atur per a tothom”, han afirmat. L’oposició reconeix que l’anterior metodologia carregava molt les escoles de feina, però, repeteixen, el que calia era millorar el sistema d’ajuts que ja hi havia però amb la mateixa partida econòmica, sense fer que possiblement hi hagi alumnes que fins ara se’n beneficiaven que deixin de fer-ho.

Propostes
Per aquests motius, des d’ERC, CUP i VeC s’exigeix que se suspengui “de manera immediata” l’actual convocatòria d’ajuts a l’escolarització i es mantingui l’anterior, que es convoqui urgentment la comunitat educativa i el Consell Escolar Municipal per consensuar un nou programa que, com a mínim, “no soscavi els drets que tenien les famílies vilafranquines fins al curs passat”.

També volen que es permeti la participació en un Consell Escolar Municipal extraordinari a la coordinadora d’AMPAs de Vilafranca i que el govern retiri les declaracions en les quals deixava entreveure que hi havia famílies que havien rebut l’ajut i que realment no el necessitaven.

Finalment, demanen que es convoqui una taula d’agents educatius de la vila per planificar i desplegar en els pròxims mesos una bateria de mesures per combatre la segregació escolar i que es designi un organisme independent amb membres representants de tota la comunitat educativa que des-envolupi les funcions d’observatori contra la segregació per analitzar les mesures proposades i el seu efecte real pel que fa a la problemàtica de la segregació.

També et pot interessar

Comentaris