Tensió entre VeC, CUP, les AMPAs i el govern pels ajuts a l’escolarització

D’esquerra a dreta, Txell Montserrat, Pere Regull i Aureli Ruiz en una imatge d’arxiu
26/09/2019 - 17:37h

Els dos partits i les AMPAs denuncien que la partida s’ha retallat i la regidora assegura que només s’ha fet una reformulació del programa

Una de les qüestions destacades aquesta setmana a Vilafranca és una polèmica sorgida arran del que el govern assegura que és només una reformulació dels ajuts a l’escolarització.

VeC, CUP i la Coordinadora d’AMPAs han denunciat el que ells consideren una retallada del 60% de la partida d’aquestes ajudes que, segons afirmen, afectarà més de 100 alumnes i, per tant, “incrementarà la segregació escolar”. Segons VeC, l’Ajuntament de Vilafranca va destinar l’any passat 160.000 euros a aquest projecte, i enguany en pagarà 70.000. Per la seva banda, ERC també ha fet piulades a twitter preocupats per aquest tema.

Per la seva banda, el govern ha fet una roda de premsa per explicar els canvis que s’han produït en el programa, en què ha assegurat que és mentida que s’hi destinin menys recursos.

El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, ha apuntat que s’hi destinen 215.000 euros repartits entre diferents programes, però que el que s’ha fet enguany és “canviar els criteris i aplicar els barems que marca la Generalitat per tal que els ajuts arribin a les persones que realment ho necessiten”. I és que segons la regidora d’Educació, Txell Montserrat, el programa es va concebre fa 10 anys com una eina de suport als centres per complementar la seva tasca educativa i ajudar les famílies que ho necessiten a finançar material escolar o sortides, però enguany els mateixos centres els havien demanat un replantejament.

Segons Montserrat, el programa arribava al 25% de la població i “calia la màxima objectivitat i transparència, sempre tenint en compte que no hi ha cap ajuntament que tingui un programa amb unes dimensions tan grans com el de Vilafranca”.

Montserrat destaca que ara seran els centres qui s’acullin al programa i no les famílies, cosa que als centres els reduirà la tasca administrativa, i que els beneficiaris seran els infants que indica el Departament d’Educació d’acord amb els dictàmens fets per l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica.

Els centres tenen fins al 31 d’octubre per acollir-se al programa. A partir d’aleshores se sabrà quins centres s’hi acullen i es demanarà al Departament d’Educació quins seran els infants que se’n beneficiaran. Els ajuts seran directes als centres, que els distribuiran entre les famílies que ho necessitin. “Seran els centres qui, coneixent cada família, veuran on s’han de destinar els diners. Perquè a vegades pagàvem les colònies a famílies que no hi volien anar i, per tant, aquells diners quedaven sense utilitzar”, diu Montserrat.

Aureli Ruiz ha posat èmfasi en el pes que dins el cartipàs municipal i el pressupost té l’àrea d’Educació, a la qual assegura que destinen gairebé 6 milions d’euros i 110 treballadors. El regidor ha recordat que els serveis educatius no són de competència municipal i que la voluntat de l’Ajuntament és “arribar allà on l’administració competent, la Generalitat, no arriba”.

Pel que fa a les crítiques al govern, a qui VeC, CUP i la Coordinadora d’AMPAs acusen de no lluitar prou contra la segregació, la regidora ha afirmat que la lluita contra la segregació “és molt més que un programa concret o una ajuda puntual, i cal tenir una mirada més àmplia. Tant de bo fos només abocar-hi diners”. Així mateix, la tècnica Dolors Peñafiel va afegir que els nous criteris poden tenir un efecte positiu en una major detecció de les necessitats educatives especials dels alumnes, ja que pressionaran més la Generalitat per una bona detecció.

A més, Peñafiel també va apuntar que els ajuts s’havien de focalitzar “en el 10% de la població escolar que els indicadors ens diuen que pot estar en situació de vulnerabilitat i, a partir d’aquí, tant de bo arribem a més gent”.
Segons la regidora, però, el govern estarà al costat dels centres per si aquests detecten que una família no ha entrat dins el llistat de la Generalitat, però, en canvi, sí que necessita l’ajuda.

Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull ha repetit de totes les maneres possibles que és totalment fals que la partida econòmica s’hagi reduït: “La partida es manté, però abans arribava a molta gent i ara arribarà a qui ho necessita, i els centres tindran autonomia per decidir en funció del projecte pedagògic del centre”, ha apuntat Regull.

L’alcalde ha assegurat que si la partida no s’esgota, els diners sobrants aniran destinats a altres programes educatius per lluitar contra la segregació escolar. “El que volem és més objectivitat i un repartiment més just del diner públic, que no és iŀlimitat. Apeŀlem a la responsabilitat de tothom, perquè segurament hi havia famílies que abans rebien ajuts i no ho necessitaven”, ha comentat Regull, al mateix temps que responia als partits que els critiquen d’aquesta manera: “El programa ha canviat i, per tant, no poden comparar xifres. És com comparar naps amb cols”.

També et pot interessar

Comentaris