SOS-Penedès rebutja la logística i aposta per una Regió agroalimentària

Membres de l’entitat SOSPenedès amb el plec d’al·legacions que s’han presentat | 3d8
Xavi Gonzàlez
09/10/2019 - 17:32h

L’entitat presenta 1.222 al·legacions al Departament de Territori en contra del polígon logístic de Sant Marçal – Cal Vies

Aquest dimarts es presentava oficialment la nova plataforma ciutadana SOSPenedès, formada per la plataforma No Fem el CIM, la plataforma ProVegueria Penedès, GEPEC, el Col·lectiu Bosc Verd, el GEVEN, els Ecologistes de Catalunya i fins aquest moment ha rebut el suport en la campanya de presentació de les mocions als ajuntaments i la presentació d’al·legacions al projecte, de l’Associació Qalidès (associació composada per 14 cellers del Penedès), de CEPvi, dels partits polítics ERC, CUP i Vilafranca en Comú (VeC) i l’oposició al projecte de Corpinnat (associació composada per 9 cellers del Penedès). SOSPenedès té la intenció d’arribar a tot l’entramat associatiu de la Vegueria i a la ciutadania en general.

L’entitat té com a objectiu rebutjar el projecte del nou polígon logístic de Sant Marçal – Cal Vies de 130 ha (espai afectat) i rebutjar la implantació de la logística al Penedès demanant una moratòria urbanística fins que no s’elabori el Pla Territorial Parcial de la Vegueria Penedès i que aquest pla Territorial sigui participatiu i consensuat amb els moviments socials. En aquest sentit també reclama que la Vegueria Penedès esdevingui una Regió Agroalimentària, que ofereixi productes de proximitat, de qualitat o ecològics, a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona.

Diferents campanyes

A la roda de premsa feta a l’Escorxador el seu portaveu, Jordi Assensi, va explicar que fins aran han recollit 1.222 al·legacions individuals i que en els propers mesos continuaran amb la recollida i presentant al·legacions per visualitzar que la ciutadania penedesenca no vol la logística al Penedès i per demanar al Departament de Territori i Sostenibilitat que faci seves les reivindicacions. Des de l’entitat s’han queixat de la “poca transparència” del Departament, per realitzar el període d’exposició pública de l’Avanç del pla del polígon logístic durant els mesos de juliol, agost i setembre, mesos d’estiu i de la verema al Penedès, precisament.

SOSPenedès ha creat una web amb tota la informació i continuen presentant una moció als diferents ajuntaments i Consells Comarcals de la Vegueria per a la retirada del projecte i la moratòria urbanística. Fins al moment els ajuntaments que ja han aprovat la moció són: Vilafranca del Penedès (fet que van valorar de molt important des de l’entitat), Olesa de Bonesvalls, Pacs del Penedès, San Cugat Sesgarrigues, Guardiola de Font Rubí, Gelida, Sant Llorenç d’Hortons i Santa Margarida i els Monjos i les properes setmanes es debatrà la moció als ajuntaments de Castellví de la Marca, Sant Quintí de Mediona, Olèrdola, Mediona, Torrelavit, El Vendrell, Banyeres del Penedès, El Pla del Penedès, Sant Pere de Riudebitlles, Subirats i Vilanova i la Geltrú. L’Arboç (amb el vot de qualitat de l’alcalde del PSC) i Vilobí del Penedès són els dos únics ajuntaments que no han donat suport a la moció.

PUBLICITAT

Una altra de les tasques de l’entitat és la presentació del projecte de Regió Agroalimentària del Penedès per tota la Vegueria. Ahir ho va fer al Vendrell o el proper 18 d’octubre ho farà a Guardiola de Font-rubí però també té previst fer-ho a Castellet i la Gornal, Vilafranca del Penedès, Igualada, Banyeres, Vilanova, Bonastre, etc.

Una regió agroalimentària

Des de SOSPenedès expliquen que la proposta de Regió Agroalimentària, és una aposta per donar un objectiu concret i definit per al futur de la Vegueria Penedès. “Volem tenir identitat pròpia i que la planificació urbanística tingui un lligam amb el seu entorn forestal, espais naturals, agrícola, pesquer, enoturístic, les nostres platges, l’agroindústria… Volem fomentar, consolidar i ampliar els sectors agroalimentaris existents amb l’etiqueta de proximitat, qualitat, integrat o ecològic, per subministrar aquests productes a les dues àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona. Volem donar valor al que elaborem, conreem o pesquem com l’oli, el vi, el cava, la fruita, les hortalisses, les plantes medicinals, els ametllers o els productes derivats de l’agricultura de secà, el peix del port de Vilanova i el sector textil d’Igualada. Volem conviure amb l’enoturisme i el turisme de platja, perquè ens cal garantir la interrelació amb l’interior de la Vegueria Penedès, amb propostes conjuntes i pensades des del litoral i des de l’interior. Una bona interrelació de tot el Penedès ens permetrà fer una planificació urbanística més respectuosa amb l’entorn. Si volem planificar el territori des de la proximitat i sense interferències metropolitanes cal que prenguem la iniciativa i dir quin Penedès volem”.

També et pot interessar

Comentaris