Jaume Pons Alorda publica la seva segona novel·la “Ciutat de Mal”

07/10/2019 - 21:00h

L’obra d’aquest mallorquí, afincat a Vilafranca des del 2012, va rebre el XXIX Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler

Angle Editorial acaba de publicar la novel·la guanyadora del XXIX Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler, Ciutat de mal de Jaume C. Pons Alorda (Caimari, Mallorca, 1984). Convocat per la Casa de Lletres de Tarragona, aquest és un dels premis més importants que hi ha en llengua catalana als Països Catalans i la seva dotació és de 21.000 euros, a banda de la publicació de la novel·la. El maig passat es va fer públic el premi “tota una sorpresa” segons ha comentat Pons Alorda al 3d8 i és que aquest mallorquí afincat a Vilafranca del Penedès des del 2012 és poeta, narrador, traductor i professor d’escriptura creativa, de fet té publicats una quinzena de poemaris entre els quals hi destaquen la trilogia Tots els Sepuclres i el recent Era.

Ciutat de Mal és tot just la seva segona novel·la i la continuació de la primera titulada Faula (Lleonard Muntaner, 2012), obra amb la qual va rebre el Premi Pare Colom de Narrativa, un reconeixement de molta importància a Mallorca. Pons Alorda la descriu com una distòpia de ciència ficció que mostra un món autoritari on s’entrellacen tres històries que al final de l’obra convergeixen amb una sorpresa i sempre amb un fil conductor com és “l’esperpent, el grotesc i la fantasia”, explica l’autor. En definitiva una novel·la de prop de 300 pàgines delirant però molt divertida.

Sinopsi

En una ciutat futura i inhumana dirigida per un misteriós constructor, un jove aspirant a escriptor de trenta anys, encara verge, emprèn un viatge. El seu propòsit es visitar un artista místic, en Iannis de Corfú, i arribar a conèixer-se plenament a si mateix. Les aventures d’aquest escriptor es van trenant amb dues històries: la d’una jove embarassada, que vol escapar als estrictes controls de natalitat, i la de la serventa major de la mansió dels Fulkna, una de les famílies principals de la ciutat. Al final, en un extraordinari gir narratiu, les tres històries acabaran convergint en una sorprenent línia argumental.

Jaume Pons Alorda treballa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i en el seu ampli currículum ha traduït obres al català de Lucia Pietrelli, Stefano Benni, Penelope Fitzgerald o Walt Whitman i ara està treballant en la traducció de l’obra Preludi de William Wordswort que després d’un treball de quatre anys espera tenir-lo publicat el gener de l’any vinent. També ha merescut guardons de prestigi com el Premi Ciutat de Palma Joan Alcover, el Premi Cavall Verd Rafel Jaume o el Premi de la Crítica Serra d’Or. Ara començarà la seva gira particular de presentacions per Tarragona, Barcelona, València, Palma de Mallorca i més endavant ho farà a Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris