Vilafranca demana la retirada del pla urbanístic Sant Marçal-Cal Vies

Vicenç González, de la plataforma SOS Penedès
25/09/2019 - 15:53h

La moció, presentada per ERC, CUP i VeC, compta amb el suport de Junts per Vilafranca, el vot contrari de Ciutadans i el PSC s’absté

L’Ajuntament de Vilafranca demanarà la retirada del pla director urbanístic de l’activitat econòmica Sant Marçal-Cal Vies després que així ho aprovés el ple de dimarts gràcies a una moció aprovada per Junts per Vilafranca, ERC, CUP I VeC, el vot en contra de Ciutadans i el PSC es va abstenir.

La moció – que ja es va aprovar al CCAP- manifesta el rebuig de l’ajuntament al pla director, demana a la Generalitat la retirada del projecte i exigeix una moratòria a tota la vegueria per plans i projectes que puguin alterar les futures decisions derivades del debat de la ciutadania del territori sobre el Pla Territorial. La defensa del text va anar a càrrec de Vicenç González, membre de la plataforma SOS Penedès, que va apuntar que consideraven totalment “incoherent” que es faci aquest polígon en una zona d’alt valor paisatgístic tenint en compte que hi ha excedent de sòl industrial en altres zones de la comarca i, a més, es va mostrar “sorprès” perquè es destinin recursos públics per tirar endavant plans destinats a grans magatzems logístics.

En el torn d’intervencions, l’alcalde Pere Regull va anunciar el vot positiu de Junts per Vilafranca ja que considera que el Penedès ha de tenir també indústria i no només vinya “però s’ha de situar en el lloc adequat i sempre supeditar aquest tipus de plans al Pla Territorial”. Per Regull 110 hectàrees ben posades “no molesten perquè cal pensar en un Penedès global, sense oblidar que som un corredor, però sempre mantenint l’ADN del nostre paisatge”.

Per part del PSC, Francisco Romero va afirmar que el seu partit s’abstindria perquè “cal respectar plans generals aprovats prèviament per altres ajuntaments i a nosaltres tampoc ens agradaria que ens diguessin què hem de fer. Comparteixo els dubtes de la plataforma, però no podem votar a favor”.

La portaveu d’ERC Mònica Hill va lamentar el vot dels socialistes i va afirmar que pels republicans el pla “significava una amenaça pel Penedès que representaria una gran taca negra de naus grises visible des de molts punts enmig d’un mosaic de vinya”.

Des de la CUP Noel Viñas va afirmar que el PSC era totalment “incoherent” ja que feia pocs minuts havia aprovat una moció en suport de la pagesia per, després, abstenir-se “en una moció que defensa la terra i l’economia penedesenca”.

El portaveu de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat, va apuntar la importància de fer planejaments i com, per ell, “el més lògic seria anar omplint espais industrials que ja tenim, no crear-ne de nou” i, a més, no veia gens coherent que per una banda el Departament de Territori afavoreixi, al mateix temps, el Pla Territorial de l’Alt Penedès i, per altra banda, aquest pla director.

Finalment, Eladio García, de Ciutadans, va ser l’únic que va anunciar el seu vot en contra de la moció (i, per tant, a favor del pla) perquè creu que no hi aniran empreses contaminants i que cal pensar en el Penedès del futur. “El vi i la vinya s’han de complementar amb altres activitats i si la Generalitat creu que és el lloc adequat, no hi veig el problema”, va cloure el líder de Ciutadans.

També et pot interessar

Comentaris