Jordi Bertran publica un llibre sobre els castells i la muixeranga

Jordi Bertran és des del 2016 cap de plaça de la diada de Sant Fèlix
Judit Benages
13/09/2019 - 10:06h

El cap de plaça de Sant Fèlix parla sobre la muixeranga valenciana com a origen dels castells

Pagès Editors ha presentat aquesta setmana a Barcelona una nova col·lecció per donar a conèixer la història i la cultura del conjunt dels territoris de parla catalana.

Es tracta de Divèrsia.cat, una sèrie de manuals d’història que es publicaran a partir de la tardor sobre diferents moviments i expressions culturals, socials, polítiques, religioses i econòmiques de la societat contemporània. L’objectiu de la col·lecció, dirigida per l’exvicepresident del Govern i filòleg Josep-Lluís Carod-Rovira, és oferir a un “públic divers” una “aproximació a diferents temes d’interès general”, com la maçoneria, la llengua, l’art o el feminisme amb un llenguatge divulgatiu.

PUBLICITAT

La nova col·lecció ha començat a caminar amb un llibre del tarragoní Jordi Bertran tituat Breu història dels castells i la muixeranga als Països Catalans, que repassa la tradició castellera i la muixeranga valenciana, l’origen dels castells al Principat. El llibre de Bertran segueix els homes valencians que entre els segles XVII i XIX van exportar-la a diferents territoris.

A la contraportada de l’obra, Bertran explica que a Catalunya, els receptors d’aquella manifestació patrimonial la van revolucionar tècnicament a finals del segle XVIII i van assolir primer el castell de sis pisos i després construccions de fins a nou.

Així, diu com la muixeranga va mantenir la seva tècnica primitiva en algunes localitats del País Valencià. Des de 2010, els castells, ja amb deu pisos, són Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, i des de 2011 ho és la muixeranga a Algemesí.

També et pot interessar

Comentaris