Dimarts s’estrena el documental ‘Tallant el cel. Els ocells rapinyaires del Foix’

12/09/2019 - 17:34h

Dirigit pel vilafranquí Xavier Bayer amb música de Roger Subirana, l’entrada al Kubrick serà gratuïta

Aquest proper dimarts, a les 19.30 i al cinema Kubrick de Vilafranca s’estrena el documental Tallant el cel. Els ocells rapinyaires del Foix, dirigit pel vilafranquí Xavier Bayer, naturalista i estudiós de la natura. El film, promogut pel Centre de Documentació del Parc del Foix i d’una hora de durada, detalla tots i cadascun dels ocells rapinyaires que habiten al Foix i al Penedès, una trentena llarga d’espècies diferents entre les que hi crien, les que hi habiten a l’hivern o a l’estiu o les que hi passen durant la migració.

En aquest treball s’explica, entre d’altres coses, com es reprodueixen, quines problemàtiques tenen o quins animals mengen (conills, rates, ratolins, serps, llangardaixos…) els ocells rapinyaires.
Cal saber que avui dia el Penedès és ric per a aquests ocells atesa la plaga de conills, de manera que molts rapinyaires troben menjar fàcilment. I fins que no hi torni a haver un equilibri ecològic, aquests ocells es beneficiaran d’aquest superàvit de conills.

El documental ofereix imatges espectaculars, com la d’una àliga en plena cacera, passant per electrocutacions fins a ocells xocant amb cables. Són parts de filmacions dels darrers anys d’ocells rapinyaires com àligues, falcons i aligots, però també de rapinyaires de nit, com mussols, gamarusos o ducs. Els baixpenedesencs Pep Guasch i Joan Guasch han estat els encarregats de l’edició, amb l’enregistrament de les imatges (per exemple, enfocant nius durant tota l’època de cria o situades estratègicament a dalt dels arbres) i el seu muntatge. La veu en off del documental és de Marta Vallès, i la música és del compositor vilafranquí Roger Subirana. El treball ha comptat amb la col·laboració de gent estudiosa de la natura, del Berguedà o de l’Alt Ribagorça, però també guardes forestals del Parc del Foix o persones aficionades a la natura. Es podrà veure de manera gratuïta aquest dimarts que ve, però ja té programat un passi per a la propera edició de l’ECO Sant Cugat aquest proper mes d’octubre.

Dins els actes de les migracions d’ocells al Parc del Foix, i a banda de l’estrena del documental, aquest dissabte s’organitza una observació de les migracions dels ocells rapinyaires que tindrà lloc al turó de les Partions de 16 a 19 hores. El 26 de setembre hi haurà un concert de jazz en verd amb Marc Ferrer Trio al pati de Cal Figarot.

També et pot interessar

Comentaris