Els pastorets també ballen per Fires i Festes

Ball de gitanes de Sant Sadurní
06/09/2019 - 12:30h

La cercavila dels balls populars de dilluns al migdia inclourà per primera vegada el Ball de Pastorets, a més de la resta de danses populars de Sant Sadurní

Fa cinc anys que es van estrenar, i a l’Associació de Balls Populars de Sant Sadurní no se li acaba la set. Per si no en tenien prou amb coordinar panderetes, bastoners, gitanes i capgrossos, l’entitat presentarà enguany per les Fires i Festes una nova dansa: el ball de pastorets.

Fa menys d’un any que el col·lectiu va anunciar a través de les xarxes socials que estava preparant aquesta iniciativa, i la resposta a participar-hi va ser massiva. Segons Marçal Castellvell, president de l’Associació, són gairebé una vintena les persones que integren aquesta dansa, que es va presentar al mes de juliol coincidint amb el cinquè aniversari de l’entitat. A les Fires, s’estrenaran avui divendres.

Com ja va passar amb els anteriors balls, els pastorets també son un exemple de DIY (do it yourself, és a dir, fes-ho tu mateix). Ells mateixos s’han elaborat la vestimenta que llueixen, i han preparat les danses que presentaran al poble de Sant Sadurní just després del pregó de Josep Maria Esteve, director de l’IE Jacint Verdaguer més de 27 anys, i durant la ja tradicional cercavila de balls populars.

L’actuació posterior al pregó serà, juntament amb l’estrena del ball de pagesos, la principal novetat de la festa. Tot i que l’any passat ja es va fer un tastet d’aquest espectacle per obrir les Fires, el fet que el pregó fos un xic diferent per la presència dels municipis agermanats amb Sant Sadurní va obligar a modificar la proposta. “Vam haver de fer canvis, i no es va poder dur a terme l’espectacle que volíem”, ha explicat Castellvell, que ha apuntat que enguany cada un dels balls farà una representació en solitari i després ballaran tots de forma coral.

Tant en la representació posterior al pregó com en la cercavila de dilluns al migdia, els pastorets estaran acompanyats durant el recorregut de les panderetes, els bastoners i els capgrossos infantils, i també dels bastoners i les gitanes en versió adulta. Els gegants i el grup musical Arrítmics també s’inclouran en el recorregut, que sortirà dels Quatre Cantons i acabarà a la plaça de l’Ajuntament.

Crescuda fulgurant
En només cinc anys, l’Associació de Balls Populars ha viscut una crescuda remarcable. La iniciativa la van posar en marxa un grup de valents pares i mares, però de mica en mica s’ha anat guanyant la confiança de la gent de la vila, que s’ha implicat de valent en la iniciativa.

Només cinc anys després que es creés, són més de 170 persones les que formen part de l’associació, i la previsió és que segueixi creixent amb els anys, més si tenim en compte que no es tanquen a l’arribada de noves danses. Si és així, llarga vida als balls!

També et pot interessar

Comentaris