Endesa vol que els ajuntaments assumeixin la meitat del que li deuen els clients vulnerables

Un punt comercial d’Endesa al centre del Vendrell.
23/08/2019 - 13:07h

El deute que té la companyia al conjunt dels cinc ajuntaments principals del Penedès és de 384.540 euros

La companyia elèctrica Endesa ha fet arribar a diverses administracions públiques catalanes, entre les quals hi ha els principals ajuntaments penedesencs, una proposta per cofinançar el 50% del deute acumulat després de l’aprovació de la Llei Catalana 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

Endesa ha començat a enviar una carta als diferents ajuntaments en què els reclama la participació en una proposta per eixugar el deute al 50% i, en el cas que les administracions no s’avinguin a complir amb la seva part abans del proper dia 1 d’octubre, Endesa diu que tallarà el subministrament elèctric a aquells consumidors que tenen un deute amb la companyia.

Aquesta mena d’ultimàtum ha estat criticat públicament, entre d’altres consistoris, pel del Vendrell. L’alcalde, Kenneth Martínez, ha fet palès el seu malestar pel “fons i la forma” de la proposta d’Endesa. En un missatge difós a la xarxa Twitter, Kenneth Martínez diu textualment que “Endesa amenaça amb el tall de subministrament elèctric a 133 famílies del Vendrell. Des de l’Ajuntament Ajuntament del Vendrell entenem que l’única via possible per lluitar contra la pobresa energètica és la col·laboració entre ens públics i privats”.

“En els propers dies”, diu l’alcalde vendrellenc, “em posaré en contacte amb totes les alcaldesses i tots els alcaldes del Baix Penedès per fer un front comú contra la pobresa energètica i, així, garantir el benestar de totes les famílies de la comarca”.

Els serveis jurídics i tècnics de l’Ajuntament del Vendrell ja estan estudiant quina resposta legal donarà l’administració pública vendrellenca a la companyia elèctrica.

En el cas de l’Ajuntament de Vilafranca, per exemple, el seu alcalde, Pere Regull, està de vacances, i de moment el contingut de la proposta de la carta l’han començat a estudiar els serveis tècnics de l’administració.

Deute als principals municipis penedesencs
Segons dades de la mateixa companyia Endesa (vegeu quadre adjunt), el municipi penedesenc on s’acumula un major deute per impagaments de factures de l’electricitat és el Vendrell. En concret, segons el que l’empresa ja ha fet saber també a l’Ajuntament del Vendrell, a la capital del Baix Penedès hi ha 133 famílies que tenen un deute pel subministrament elèctric que reben.

També hi pot haver casos d’altres comercialitzadores al marge d’Endesa, que al Vendrell té 25 contractes dels anomenats Bons Socials, amb diversos descomptes en la factura de l’electricitat, segons la situació econòmica que els serveis socials estableixen en cada cas. Es tracta d’ajuts a persones amb una situació econòmica especialment vulnerable. El deute total que Endesa ha fet arribar a l’Ajuntament del Vendrell és de 151.244 euros; per tant, li demana al consistori que assumeixi un pagament de 75.622 euros.

En el cas de Vilafranca del Penedès, hi ha 143 contractes de clients amb algun deute a Endesa, a banda dels 19 bons socials a la mateixa capital de l’Alt Penedès, que acumula un deute de 131.781 euros. Per tant, la companyia elèctrica demana al consistori vilafranquí una aportació d’exactament 65.890,5 euros.

Pel que fa al deute global a Endesa acumulat als cinc principals municipis del Penedès, l’import és de 384.540 euros, repartit entre 398 contractes. I els contractes de Bo Social entre les dues capitals penedesenques i Calafell, Sant Sadurní d’Anoia i Gelida són 87.

El posicionament d’Endesa
La companyia Endesa ha remarcat que amb la seva proposta als consistoris catalans s’ha marcat l’objectiu de donar una solució a les persones en situació de vulnerabilitat abans de l’hivern que ve. Actualment, la companyia afirma que té detectades prop de 25.000 persones vulnerables a Catalunya mitjançant els serveis socials repartits per tot el territori, amb un deute global de més de 21 milions d’euros, segons dades a 30 de juny d’aquest 2019.

“D’aquestes, només el 30% s’han beneficiat de les ajudes i els descomptes del nou Bo Social, que va aprovar-se a finals de l’any 2017”, diu Endesa, que afegeix en una nota que “aquestes persones en situació de vulnerabilitat, tant les que no s’han acollit al Bo Social com les que sí, segueixen acumulant deute”.

És per això que, “sobre la base de respecte a la legalitat establerta”, diu Endesa, l’empresa elèctrica proposa resoldre aquesta situació mitjançant l’esmentat compromís entre les administracions públiques i la companyia, “amb la voluntat de liquidar el deute pendent que s’ha generat fins al moment, donar solució a la situació a la que s’enfronten les famílies vulnerables i evitar la interrupció de subministraments”.

Endesa diu que aquesta iniciativa se suma als 15 milions d’euros anuals que ja destina a finançar les ajudes i els descomptes del Bo Social a Catalunya, descomptes que van des del 25% al 40% del cost de la factura de la llum per a persones vulnerables i vulnerables severs, així com el cofinançament del 100% per als col·lectius amb el Bo Social que estan identificats com a vulnerables severs en risc d’exclusió social.

Així mateix, Endesa destaca en el seu comunicat que s’estableixen “mesures de protecció per evitar el tall de subministrament a altres col·lectius com són les famílies amb fills menors de 16 anys, a persones en situació de dependència reconeguda de grau II o III, o amb una discapacitat reconeguda igual o superior al 33%”.

“Cal recordar que aquesta normativa, a més de facilitar ajudes i descomptes molt rellevants a les persones en situació de vulnerabilitat, evita la interrupció del servei i estableix un protocol de cofinançament entre les administracions i empreses comercialitzadores per assumir el deute generat”, es conclou des d’Endesa.

Front comú
La proposta de cofinançament del deute que vol cobrar Endesa amb el suport de diversos consistoris catalans, com apuntàvem, ha generat algunes crítiques des de l’Ajuntament del Vendrell i també des d’altres administracions. Així, per exemple, la tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa (Vallès Occidental), Lluïsa Melgares, ha anunciat la convocatòria d’una trobada amb tots els ajuntaments que s’hi vulguin afegir per tal d’establir un “front comú” a la proposta d’Endesa. Aquesta reunió es farà a la ciutat vallesana el proper 5 de setembre.

L’esmentada Llei de Pobresa Energètica aprovada fa quatre anys estableix que les companyies elèctriques han d’arribar a acords amb les administracions per garantir ajuts a fons perdut els clients més vulnerables, “però no s’ha fet”, diu també Lluïsa Melgares. I la mateixa política terrassenca conclou que la companyia elèctrica “ens convida a pagar sí o sí, i si no hi ha convenis signats és perquè Endesa no ha volgut signar-los. Així doncs, no hi ha deute acumulat per nosaltres”.

Des de consistoris com el de Terrassa es lamenta que la Generalitat, administració que va redactar la llei aprovada fa 4 anys, no hagi establert partides econòmiques per als fons d’ajuts a les persones que no poden pagar la factura de la llum.

També et pot interessar

Comentaris