Projecte per assegurar la sorra de les platges de Calafell

29/07/2019 - 19:30h

La inversió de 300.000 euros anirà a càrrec del Departament de Costes de l’Estat

El Servei de Costes de l’Estat finançarà al 100% el projecte per a la regeneració natural de les platges de Calafell. Costes hi destinarà 308.049,75 euros, del seu pressupost per a la lluita contra el canvi climàtic, i la seva intenció és tirar endavant endavant l’actuació, que es farà entre l’Estany i el límit amb Cunit, abans d’acabar enguany.

Aquesta iniciativa servirà per a retenir sorra i compensar els efectes dels temporals, però també enriquirà la diversitat biològica, en flora i fauna, de la franja litoral. Segons remarca l’Ajuntament de Calafell, consisteix a afavorir l’aparició de petites dunes, on s’acumuli sorra de forma natural. De fet, com ja passava abans, amb els antics madalers.

Proves pilot

En els darrers temps, l’Ajuntament calafellenc ha fet sengles proves pilot a dos indrets de les platges. S’hi ha assajat dos sistemes per veure quin retenia més sorra: la plantació d’espècies vegetals típiques de les platges i acumular restes de vegetació marina. També s’ha deixat una zona sense fer-hi res per poder avaluar l’efecte de les altres dues. Les restes de vegetació marina han resultat ser les més eficaces i en aquesta fórmula es basarà el projecte final.

La renaturalització és un sistema que garanteix resultats a llarg termini. I amb un cost econòmic molt inferior a les aportacions de sorra, que, a més, tenen efectes efímers. Ja s’ha provat, amb èxit, a platges d’altres municipis propers al nostre.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha explicat que “el sistema de dunes ha de servir per protegir la platja dels temporals, com ja feien els madalers, i per esdevenir un reservori de sorra que permeti reposar-ne als punts que puguin quedar afectats pels temporals”. Ferré ha assenyalat també que “la naturalització no s’acostuma a fer en platges tan urbanes i, per això, aquest projecte serà un camp d’aprenentatge per als ambientòlegs”.

També et pot interessar

Comentaris