“El nostre objectiu és portar el sentiment casteller a la Cerdanya”

El vilafranquí Joan Troyano és el president de la Colla Castellera de Cerdanya
Judit Benages
23/07/2019 - 16:27h

Entrevistem el vilafranquí Joan Troyano, actual president de la Colla Castellera de Cerdanya

Joan Troyano va néixer a Vilafranca el 1971, on va jugar durant molts anys al F.C Vilafranca i regentar diversos locals. Però fa aproximadament uns deu anys ell i la seva dona, Anna Terrades, van traslladar-se a Puigcerdà perquè ella va aconseguir una plaça de l’empresa on treballa -Correus- a la capital de la Cerdanya. Allí van tenir bessons i és on viuen juntament amb el fill de l’Anna, que ara té 19 anys.

Com un vilafranquí acaba sent el president de la Colla Castellera de Cerdanya?
Fa aproximadament un any, i per iniciativa de l’alcalde, a Llívia es va començar a reunir un grup de gent que tenia la inquietud de provar de muntar una colla castellera. Feien convocatòries sobretot a través de xarxes socials i nosaltres també ens vam interessar pel projecte-. Primer vam estar assajant els dilluns i divendres al poliesportiu de Llívia, que és una bona opció si no tens res més, però era un indret poc personal. Al final vam aconseguir el teatre antic d’Alp, que és un espai molt més acollidor i és on assagem ara. La van començar a impulsar dues o tres persones que ja havien fet castells en altres bandes i poc a poc tots vam anar sumant.

Quants membres són ara a la colla?
Som unes 120 persones amb camisa i t’asseguro que això és un gran èxit tenint en compte que la Cerdanya és una comarca on l’associacionisme no té gaire èxit. Hi ha algunes colles de geganters, però poc més. Mai ha sigut una comarca caracteritzada per la cultura popular.

Hi ha algun motiu concret?
No ho sé, però el cert és que no hi ha una cultura de l’associacionisme ni del treball en grup. Vam començar a muntar-ho gent que venia de fora i que sí que estàvem més habituats a formar part d’una entitat i poc a poc s’han anat sumant gent de la Cerdanya, tot i que també és cert que un 80% de la gent que vivim a la Cerdanya som originaris d’altres comarques, principalment de Barcelona. Però sembla que, de moment, això de fer castells va agradant.

La colla és d’abast comarcal?
Sí, volem aglutinar tota la comarca de la Baixa i fins i tot de l’Alta Cerdanya. Quan vam passar d’assajar de Llívia a Alp vam constituir la colla legalment i des del passat mes d’octubre que ja funcionem amb l’estructura actual, formada per una part tècnica i una altra de junta administrativa, com la majoria de colles.

Quines actuacions estan fent?
Ens vam presentar oficialment fa un mes com la primera colla de caràcter transfronterer de la Coordinadora de Colles de Catalunya i el bateig va ser el dia 29 de juny amb els Castellers de Berga i els Castellers d’Andorra, que són els nostres padrins. Va ser a la festa major d’Alp, on vam fer el 3d6, el 4d6 i el 4d6a, a més de diversos pilars de 4. Abans d’aquesta diada ja havíem fet un 3d6 i diferents pilars de 4 en diferents punts de la comarca. A més, també vam actuar a l’aniversari dels Castellers de Berga i a Puigcerdà.

PUBLICITAT

El vostre objectiu és fer castells de 7?
Ara per ara la nostra principal missió és donar-nos a conèixer. Comencem des de baix i no és fàcil, però estem disposats a créixer. Sembla que la cosa va bé i el que volem és portar el sentiment casteller i de ‘fer colla’ a la Cerdanya i demostrar que fer castells no és només pujar els uns sobre els altres. Els objectius tècnics futurs els marcarà el nombre de camises que tinguem, tot i que no et negaré que voldríem fer castells de 7, és clar. Però hem d’anar pas a pas.

També et pot interessar

Comentaris