El jaciment paleontològic dels Casots desperta d’una letargia de 30 anys

17/07/2019 - 13:25h

Aquest juliol s’han reprès els treballs d’excavació d’aquest jaciment, considerat el més important d’Europa, i on ja s’han catalogat més de 3.000 exemplars

El jaciment paleontològic dels Casots, a Subirats, ha despertat aquest juliol d’una letargia de gairebé 30 anys, quan s’hi va dur a terme la darrera campanya d’excavacions.

Considerat el jaciment del miocè inferior més important d’Europa, el sadurninenc Antoni Adell el va descobrir el 1989. Després de 4 anys de treballar-hi de forma ininterrompuda, es van catalogar més de 3.000 exemplars d’animals que van viure a la zona fa més de 16 milions d’anys. El bon estat de conservació dels exemplars trobats, és el que atorga més importància al jaciment. La manca de paleontòlegs a Catalunya, però, va fer que la zona s’abandonés, fins aquest any.

Un equip de 17 persones treballa des de dilluns en aquest indret ubicat just a sota del Puig de les Figueres, on també es va localitzar fa un temps una de les ciutats ibèriques més importants del Penedès. Les primeres tasques que s’hi han dut a terme han estat per desbrossar l’àrea -amb un perímetre de 200 metres quadrats-, i només amb això ja s’ha trobat material important.

“Esperem trobar coses grans. Sabem que és un espai amb molt potencial”, ha explicat Isaac Casanoves, un dels codirectors de l’excavació, que compta amb integrants de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, i col·laboradors de diversos punts de l’estat espanyol, de Tòquio i de la República Txeca.

En pocs dies ja s’han trobat en aquest jaciment restes de diversos vertebrats, com un mastodont o un rinoceront, i el d’una mustela que és un exemplar únic a Europa. En campanyes anteriors s’havien descobert altres animals com cocodrils, una espècie de cérvols i un senglar de grans dimensions, que van batejar amb el nom d’eurolistriodon adelli en homenatge al descobridor del lloc, Antoni Adell.

L’objectiu amb la informació que es reculli és editar material didàctic, que serveixi per explicar com era la fauna i la flora d’aquest indret del Penedès que fa milions d’anys era una gran zona de llacs. De fet, a l’Institut Crusafont encara estudien les restes que es van trobar fa gairebé 30 anys. “Hi ha tanta quantitat de material, que trigarem anys a catalogar-la tota”, ha explicat Casanovas.

Per mostrar a la ciutadania les coses que s’han trobat al jaciment, aquest diumenge 21 de juliol s’han organitzat visites guiades gratuïtes. Les persones que estiguin interessades a assistir s’han d’inscriure prèviament a la pàgina web de l’Ajuntament de Subirats. Es faran passis a les 18 h, a les 19 h i a les 20 h.

També et pot interessar

Comentaris