“Hem aconseguit que la gent valori la feina que hem fet”

11/07/2019 - 22:00h

Entrevista a l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré

Ramon Ferré és l’alcalde socialista de l’Ajuntament de Calafell des del 2015, havent estat abans regidor des del 1999, al govern fins al 2001, del febrer del 2003 al juny del mateix any i des del juny del 2007 al del 2011, mentre que la resta d’anys va estar a l’oposició. El 26 de maig va guanyar amb els millors resultats del PSC calafellenc, que li van permetre obtenir 9 regidors. Amb la regidora d’En Comú Podem Calafell, Isabel Bou, i la del Partit Popular, Maite González, s’ha garantit la majoria absoluta sense que cap dels dos partits estigui formalment dins del nou govern.

A què atribueix la seva folgada victòria electoral del passat 26 de maig?
Esperàvem ser la força més votada i treure més regidors, però la quantitat de vots sí que ens ha sorprès, perquè vol dir més que doblar els resultats de fa quatre anys. Demostra que la feina l’estàvem fent bé i que hem aconseguit que la gent valori la tasca que s’ha fet aquests quatre anys. Crec que és gràcies a la proximitat, a la naturalitat i a la senzillesa que hem tingut, a més del fet d’haver estat molt accessibles i que hem escoltat la gent i intentat solucionar els problemes que ens venien.

Per què ha buscat un pacte de govern essent 9 regidors, fregant la majoria absoluta?
Perquè l’experiència em demostra que quan vas a un ple i no saps si les coses s’aprovaran et genera inseguretat i, per tant, t’assegures que les coses que hi portis es van aprovant. Ens faltaven dos vots i el normal és buscar amb quines forces pots aconseguir aquesta seguretat i tranquil·litat que dona la majoria. A la campanya ja dèiem que encara que tinguéssim majoria absoluta intentaríem ampliar-la amb pactes. Això fa que les polítiques de govern no siguin només d’un sol partit i s’enriqueixen.

Quin benefici en pot treure ECP-Calafell?
És una força que per primer cop entra a l’Ajuntament i, per tant, guanyarà més experiència amb la fórmula que hem buscat que no pas estant a l’oposició. Tocar les àrees que ells tenen potser més com a objectiu, com són les d’Igualtat, LGTBI i les polítiques socials, els suposarà un avantatge important. Alhora, podran desplegar una part del seu programa electoral i els permetrà també de tenir un cert rèdit polític i tenir el repte de consolidar el primer regidor que han obtingut.

I en el cas del PP, vostè vol premiar d’alguna manera el suport a l’anterior mandat?
Sí que hi vam tenir una bona relació, perquè al final l’important no són les sigles sinó les persones amb qui t’has d’entendre. Tot i que ara només ha entrat la Maite González, sí que és un premi i un reconeixement per a aquests quatre anys durs i difícils, però amb una certa estabilitat amb ells. A més, ja ens coneixem mútuament i també valoren que donant suport al govern tenen un rèdit polític que a l’oposició no tindrien.

Per què no tenen cap cartera assignada?
Perquè els hem donat unes presidències de comissions informatives, i amb això tenen també la possibilitat de desenvolupar polítiques d’aquelles àrees. La d’Igualtat, amb tots els temes de violència de gènere, la du Isabel Bou; i la Maite González porta tot el que és promoció esportiva. Per tant, tenen una certa responsabilitat i capacitat de gestió tot i que el que s’hagi de signar ho facin els regidors de govern. És com estar al govern, però sense estar-hi. A més, els dos partits podran compatibilitzar dues sigles que són bastant antagòniques.

Els principals reptes que ens marquem són organitzar els serveis principals de neteja, recollida de brossa i d’aigua i clavegueram, i desenvolupar tot el que és la participació ciutadana”

Ramon Ferré

Quin és el principal repte que es marca?
Te’n diré dos i començo pel segon: desenvolupar tot el que és la participació ciutadana, que hem creat al mandat anterior amb els consells de participació i hem fet dos pressupostos participatius. Volem consolidar-ho aquests quatre anys perquè siguin realment operatius i tinguin continuïtat. I, sobretot, volem canviar el model de fer política perquè els veïns puguin opinar i decidir sobre el que els regidors portin després al ple. Establirem en breu un pla de mandat i volem que hi hagi un cert debat previ al que decideixin els polítics. Per tant, volem incorporar la societat civil i les entitats i associacions en la discussió de quines coses s’han de fer al municipi.

Quin és el primer repte que es planteja?
Organitzar tots els serveis de neteja, recollida de brossa i d’aigua i clavegueram, perquè acaben les concessions aquest any. Estem fent una transformació important de tota l’àrea de medi ambient en general, i ha de començar a treballar d’una manera molt més controlada, regulada i amb molts més inspectors al carrer, per no limitar-nos a rebre les queixes dels veïns. Aquesta àrea de medi ambient ha de poder funcionar molt millor.

Això implica municipalitzar algun d’aquests serveis?
Portem quatre anys municipalitzant serveis i aquests són els més grossos. Estem fent una feina prèvia que és valorar si ens interessa o no municipalitzar-los, treure concursos o fer una empresa mixta. Cadascun d’ells té una situació diferent, com haver de comprar maquinària, necessitar més experts en la matèria o altres situacions que hem de valorar sobre quina és la més òptima per a cada cas. En aquests quatre anys, però, l’empresa municipal (de contractació) ha passat d’un pressupost de 400.000 euros i 20 treballadors a 3 milions d’euros i 70 treballadors d’ara i als 90 que tindrà a final d’any. Per tant, estem municipalitzant molts serveis. La legislatura passada vam recuperar la gestió del servei de grua, les quatre llars d’infants públiques, la neteja d’edificis municipals, la piscina de Mas Romeu…

Els resultats han estat positius?
Han estat positius perquè ens estalviem diners, coneixem més bé el servei per dintre i, per tant, ningú ens pren el pèl; i prioritzem el que es pot fer d’una manera més ràpida sense que ningú ens demani un augment de cost. Altres serveis com el de jardineria o el de neteja de platges els hem tret a concurs perquè vèiem que no era viable fer-ho des de l’empresa municipal.

Econòmicament, l’Ajuntament té marge per invertir?
Sí, i ja hem estat quatre anys fent inversions. Hem més que doblat la capacitat d’inversió, tot i baixar l’IBI un 10% el 2016. Vam baixar els ingressos en 2 milions d’euros, que era el que invertia l’Ajuntament amb fons propis, i vam anar a demanar préstecs a interessos molt baixos per 4,5 milions alhora que n’amortitzem 5,5 i anem reduint l’endeutament, que l’hem baixat del 89% al 70%. Per tant, podem demanar crèdits fins i tot a un interès del 0,50%.

Quina serà la principal inversió d’aquest mandat?
Hi ha un projecte molt important que és fer una escola de música al nucli antic, a la Masia de Cal Rión, però també millorar molts carrers després d’haver fet els darrers anys tots els equipaments que necessitava el municipi, tant a nivell sanitari com educatiu, social i cultural. Hem fet, per exemple, dues biblioteques i hem remodelat completament el Teatre Joan Colet i el pavelló Joan Ortoll.

Creu que millorarà força la relació política derivada de qüestions nacionals?
A nivell municipal estarem més tranquils en aquest sentit, perquè els darrers 4 anys van ser dramàtics i molt difícils de gestionar, i el pacte de govern que tenim ara és amb partits que no són independentistes i la majoria del ple tampoc no és independentista. Ara bé, evidentment, en funció del context polític que hi hagi a Catalunya també ens pot influir i crear situacions compromeses.

Un altre tema que ha portat controvèrsia política és el que fa referència a la Policia Local. Com està?
Ja sabem que tenim un problema de manca d’efectius, perquè estem en uns quaranta i no tenim les més de 60 places cobertes. Hi ha places creades, però que no estan dotades, i tot i que hem fet proves i els nous agents han d’anar a l’acadèmia també n’hi ha molts que s’estan jubilant. Estem intentant cobrir el màxim de places que puguem, però estem a l’espera de la resolució del Tribunal Suprem que anuŀlaria una sentència que ens impedia de contractar interins. Nosaltres no ens imaginem una policia que no pugui contractar interins, per exemple, per cobrir les necessitats de l’estiu. D’altra banda, hem millorat la gestió de la policia amb l’atenció al públic que feien policies i ara la fan auxiliars administratius, i ens plantegem crear agents cívics que substitueixin la policia de proximitat.

Farem una escola de música i millorarem molts carrers després d’haver fet els equipaments que necessitava el municipi”

Ramon Ferré

Creu que millorarà força la relació política derivada de qüestions nacionals?
A nivell municipal estarem més tranquils en aquest sentit, perquè els darrers 4 anys van ser dramàtics i molt difícils de gestionar, i el pacte de govern que tenim ara és amb partits que no són independentistes i la majoria del ple tampoc no és independentista. Ara bé, evidentment, en funció del context polític que hi hagi a Catalunya també ens pot influir i crear situacions compromeses.

Un altre tema que ha portat controvèrsia política és el que fa referència a la Policia Local. Com està?
Ja sabem que tenim un problema de manca d’efectius, perquè estem en uns quaranta i no tenim les més de 60 places cobertes. Hi ha places creades, però que no estan dotades, i tot i que hem fet proves i els nous agents han d’anar a l’acadèmia també n’hi ha molts que s’estan jubilant. Estem intentant cobrir el màxim de places que puguem, però estem a l’espera de la resolució del Tribunal Suprem que anuŀlaria una sentència que ens impedia de contractar interins. Nosaltres no ens imaginem una policia que no pugui contractar interins, per exemple, per cobrir les necessitats de l’estiu. D’altra banda, hem millorat la gestió de la policia amb l’atenció al públic que feien policies i ara la fan auxiliars administratius, i ens plantegem crear agents cívics que substitueixin la policia de proximitat.

També et pot interessar

Comentaris