ERC carrega contra el pacte de govern PSC-Impulsem Cunit
Els republicans van prioritzar la reedició del pacte dels darrers 8 anys o un d’esquerres i han acabat a l’oposició
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Cunit ha criticat aquest dimarts el pacte de govern al qual van arribar el PSC i Impulsem Cunit, la marca del PDeCAT al municipi cunitenc, i ha assegurat no entendre perquè cap dels dos partits polítics més votats va arribar a un acord amb els republicans -quarta força més votada, amb 3 regidors- i, en canvi, van preferir un acord que mai no s’havia produït a l’Ajuntament de Cunit.
De fet, la cap de llista d’ERC, Carme Martínez, i el número 2 i el qual va viure aquella època convulsa a Cunit, Josep Gracia, han recordat les diferències històriques i gairebé viscerals entre socialistes i els antics convergents, i que van arribar a motivar fins i tot diversos procesos judicials i acusacions a la Fiscalia Anticorrupció.
Els dos regidors d’ERC i la també regidora Glòria Sancho, acompanyats de Pablo Faccia, de les JERC, han fet un repàs a les negociacions per mirar de formar un pacte de govern amb els republicans i que, segons ERC, es van trencar sense que hi haguessin ni trucades telefòniques per avisar que tant PSC com Impulsem Cunit havien decidit pactar.
La prioritat màxima d’ERC, segons ha apuntat el partit aquest dimarts en roda de premsa, sempre va ser mirar de reeditar el pacte que havia governat l’Ajuntament de Cunit les dues darreres legislatures: CiU -ara Impulsem Cunit-, ERC i En Comú Podem. I si no podia arribar-se a aquest acord, els republicans també asseguren que gairebé va semblar que va estar a tocar un pacte d’esquerres amb el PSC i els ‘comuns’.
Reunions a diverses bandes
La primera reunió de negociacions que va mantenir ERC va ser amb En Comú Podem Cunit-En Comú Guanyem, que va expressar la voluntat d’un pacte d’esquerres, tot i que ERC va dir que la prioritat era reeditar el pacte dels darrers 8 anys.
En una segona reunió, ara ja amb Impulsem Cunit, ERC assegura que va quedar sorpresa perquè els nacionalistes van demanar de poder disposar de dos càrrecs de confiança, figura que fa uns anys que no és a l’ajuntament cunitenc. I els republicans van demanar de tenir les carteres d’Hisenda i Ensenyament, però aquesta darrera sense l’Escola d’Adults ni la Biblioteca Marta Mata, que gestionarien Impulsem Cunit.
En la tercera reunió d’ERC, aquesta amb el PSC, va fer la mateixa proposta que a Impulsem Cunit i els socialistes van expressar, segons ERC, la prioritat d’establir un pacte d’esquerres. La que finalment ha estat escollida com a alcaldessa socialista, Dolors Carreras, no va acceptar que els independentistes poguessin presentar mocions de caire sobiranista al plenari. Un aspecte que, finalment, ERC diu que va deixar de ser un problema en les negociacions. I el PSC tampoc no veia bé que els republicans tinguessin la regidoria d’Hisenda.
D’altra banda, una de les primeres “provocacions” que ERC assegura haver rebut d’Impulsem Cunit va ser quan aquest partit va negar-los la possibilitat de gestionar Esports i Joventut i tampoc Educació.
A la segona setmana de converses abans del ple de constitució del nou ajuntament, ERC va demanar a Impulsem Cunit que renunciés als càrrecs de confiança i que el partit faria el mateix amb Educació. “Ens diuen que ho han de preguntar a les bases, però des de dijous 6 de juny Jaume Casañas (cap de llista d’Impulsem) ja no respon al mòbil i ens acabarem assabentant de la seva decisió per un comentari de l’exregidor dels comuns, Toni Martínez”, explica la cap de llista d’ERC.
Així les coses, els republicans recorden avui que aleshores estaven a punt d’entendre’s amb el PSC, que els va fer arribar una proposta d’organigrama de govern, però tot plegat es torça dissabte 8 de juny, “quan comencen 4 dies de silencis i especulacions”, diu Carme Martínez.
La cap de llista republicana va demanar a Dolors Carreras una resposta i aquesta no va arribar mai. “Ens assabentem del pacte gairebé per la premsa, dijous 13 al vespre”, lamenta Martínez.
Per Impulsem Cunit, la prioritat no era tenir l’Alcaldia, que li cedíem els 4 anys, sinó tenir dos càrrecs de confiança
Carme Martínez, cap de llista d’ERC-Cunit
Punts foscos en el pacte
Així les coses i en la seva valoració final del pacte, ERC de Cunit no entén sobretot el comportament d’Impulsem Cunit, “per qui no era la seva prioritat tenir l’Alcaldia, que li cedíem els 4 anys, sinó tenir dos càrrecs de confiança. En comptes d’Impulsem eren Imposem, perquè aquests càrrecs sembla que eren molt importants per ells”, diu la candidata d’ERC i que ara serà a l’oposició.
Finalment, Carme Martínez critica el PSC perquè “ens van dir que era lògic el que demanàvem, no parlava de càrrecs de confiança més enllà d’un coordinador professional a l’Ajuntament i ja s’ha vist com ha acabat”.