“Volem que s’aïlli el PSC dels ajuntaments de l’Alt Penedès”

Un moment de la lectura del manifest de les territorials de l’ANC a l’Alt Penedès
04/06/2019 - 19:03h

Totes les territorials de l’ANC en actiu a l’Alt Penedès signen un manifest que demana pactes per donar l’alcaldia a partits independentistes

Un total de 22 territorials de l’Alt Penedès (les que estan actualment en actiu a la comarca) han signat un manifest que han fet públic aquest dimarts a la tarda que porta per títol ‘Per responsabilitat, democràcia i dignitat, volem batlles independentistes’ i que té com a objectiu, tal com ha explicat Esther Güell des de l’ANC de Vilafranca: “demanar que s’aïlli el PSC dels ajuntaments de la comarca perquè és un partit que ha donat suport a l’article 155 i ha deixat clar que ho tornaria a fer”.

Segons han apuntat, han fet una anàlisi dels resultats a la comarca i consideren que el PSC “ha perdut pes i en algun municipi fins i tot és residual” i, en canvi, partits independentistes com ERC han pujat i, per tant, “això no es pot ignorar”.

L’ANC considera que “el vot útil unionista i espanyolista” ha anat a parar al PSC i, per tant, “per dignitat” pertoca fer governs independentistes “i deixar-se de picabaralles internes ja que creiem que per la població la màxima prioritat ara és aquesta”.

En el cas de Vilafranca, per exemple, consideren que el pacte “normal” seria el de Junts per Vilafranca i ERC i deixar fora del govern al PSC.

El manifest diu així: “Comptat i debatut, el resultat de les eleccions municipals del passat 26 M a l’Alt Penedès han suposat un clar retrocés, en línies generals, del Partit dels Socialistes de Catalunya. En resum, ha passat de la segona a la tercera posició, aconseguint un total de 53 regidors, 17 menys que al 2015, i que contrasten clarament amb l’augment del vot independentista: Junts per Catalunya ha obtingut gairebé mil vots més que les últimes municipals i un total de 99 regidors a la comarca, 2 menys que el 2015; i ERC ha obtingut més de cinc mil vots més que al 2015, arribant a 78 regidors, 24 més que les anteriors eleccions municipals, i situant-se com a segona força política.

Fins i tot a Castellet el PSC ha perdut la majoria després de 20 anys, malgrat segueix sent la primera força. A Sant Cugat ha empatat amb ERC, igual que a Olesa, a Gelida ha perdut un regidor i per tant la majoria, a Mediona ha perdut la meitat dels regidors, i només s’ha imposat clarament a Els Monjos i Vilobí. A Vilafranca, ha guanyat un regidor però s’ha quedat en tercera força, per darrera d’ERC i Junts. Pel que fa a la CUP, els seus regidors també poden ajudar a formar governs independentistes a municipis com Sant Cugat o Gelida, municipi on a més a més ha entrat un regidor de la llista de Primàries Catalunya que també pot ajudar a aïllar al PSC.

Amb tot això, sumat als resultats aconseguits pels dos partits més a la dreta de l’espectre electoral, PP i Ciutadans, amb l’excepció de Pontons, sembla ser que el PSC s’ha erigit com el partit del vot espanyolista a la comarca, sense massa fortuna.

Uns resultats que es tradueixen també al Consell Comarcal, on Junts manté 12 consellers, ERC puja fins al 10 i CUP manté els 3 que ja tenia, mentre que el PSC ha baixat a 7 i els Comuns es queden amb 1, fet que suposa també majoria independentista.

Tot això ens motiva a exigir als tres partits independentistes, Junts per Catalunya, ERC i CUP, a que actuïn amb la dignitat que els pertoca en els moments en què ens trobem. Dit d’una altra manera, que treballin per formar governs Republicans i de caràcter independentista en tots els municipis on sigui possible. Ha arribat el moment de fer valer la majoria de regidors independentistes aconseguida i s’aïlli en la mesura del possible un partit, el PSC, clarament en minoria a la comarca. Amb responsabilitat i de manera proporcional a la correlació de forces sorgida de les eleccions de diumenge 26 de maig, però amb la ferma determinació que ara toca sumar i respectar la voluntat dels votants.

Volem recordar, alhora, que el PSC va donar suport explícit a l’aplicació del 155 que va provocar la dissolució del Parlament de Catalunya, la persecució dels nostres representants legítimament escollits i, finalment, la presó de part del Govern, amb el mateix vicepresident Junqueras, i l’exili d’una altra part, amb el president Puigdemont en aquest cas. En cap cas podem admetre que cap partit independentista accepti formar govern amb el PSC tenint altres opcions possibles.

Les lluites partidistes poden servir als interessos dels partits, però desmobilitzen la població, que cada cop percep els seus representants més lluny de representar-los. Ara, més que mai, hem de demostrar unitat i no ens podem permetre el luxe de regalar els govern municipals a cap partit còmplice de la repressió que estem patint al nostre país.

Des de l’Assemblea s’aposta per treballar per consolidar, al país, estructures d’Estat amb valors republicans i compromeses en consolidar els resultats de l’1 d’octubre del 2017, a favor d’implantar la República Catalana. I per això cal que els governs locals treballin en el mateix sentit.

Per tot això, per dignitat, per solidaritat amb els presos i exiliats, per responsabilitat amb els votants i per democràcia,  volem batllies independentistes”.

També et pot interessar

Comentaris