Joan Morros, Premi Floricel Rosa d’Or de sardanes

28/05/2019 - 17:19h

El membre dels Dansaires del Penedès rebrà el guardó el 16 de juny a Anglès.

El guanyador del Premi Floricel Rosa d’Or d’enguany és el vendrellenc Joan Morros, conegut dansaire de colla del Vendrell i actiu impulsor d’esdeveniments i activitats sardanistes. Aquest guardó el lliura cada any l’Agrupació Sardanista i Cultural Floricel d’Anglès (Girona), en el marc del seu Aplec i és un dels premis més reconeguts del món de la sardana.

Segons que es destaca des de l’organització d’aquest premi, Joan Morros va entrar a ballar a la colla Dansaires del Penedès amb 17 anys i amb 22 se’n va convertir en cap de colla. En fa ja 50, el que el converteix en un dels més antics en actiu. A més a més, és el president de la Territorial de les Comarques Tarragonines de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), el que el converteix també automàticament en vicepresident d’aquesta federació.

L’any 1973 va impulsar i crear el Foment Sardanista Vendrellenc, entitat de la qual avui dia encara n’és president. També va impulsar el concurs de colles, que és l’esdeveniment més antic continuat de la Fira, a l’octubre.

Igualment, Joan Morros va ser l’ideòleg perquè el Vendrell fos Ciutat Pubilla, objectiu aconseguit el 2002, o per celebrar el centenari de l’arribada de la sardana al Vendrell, el 2007. I encara cal reconèixer-li la tasca per celebrar ballades al Vendrell al juliol i a l’agost amb animació, o un programa sardanista a la ràdio local que també s’emet per diverses emissores del Baix Penedès i comarques veïnes, i, fins i tot, per una de l’Alguer. El 2009 va iniciar l’Aplec de Coma-ruga i el 2012 va convertir la cobla Ressò en la la cobla Ressò dels Dansaires del Penedès per oferir espectacles de música i dansa arreu amb la colla.

Amb la colla dels Dansaires del Vendrell, a més a més, Joan Morros organitza des de fa anys un viatge anual per anar a portar la sardana arreu del món. Així, des dels anys 70 desenvolupa aquesta tasca que va tenir 2 moments crucials: una actuació davant del Papa Joan Pau II al Vaticà, el 2002 i una altra a la seu de la ONU, a Nova York, el 2004. Gràcies a ell i la seva colla la sardana ha estat present a Rússia, Índia, Dubai, Jordània o, aquest any, a Sud-Àfrica. Per tot això, Joan Morros ha indicat a l’Infosardana, mitjà del món de la sardana que ha remarcat tota la seva trajectòria, que “entenc que aquest premi és per donar les gràcies per una feina que he desenvolupat: estic contentíssim”.

Joan Morros rebrà el Premi Floricel Rosa d’Or el proper diumenge 16 de juny, just el Dia Universal de la Sardana d’enguany, a la tarda, a la ballada de l’Aplec d’Anglès. El guanyador rep una rosa d’or i una placa commemorativa.

L’objectiu del guardó és “premiar i retre homenatge a la tasca abnegada d’un sardanista, home o dona, que per la seva vocació al servei i al foment de la sardana mereixi ésser proclamat sardanista exemplar”. D’aquesta manera, està obert a “qualsevol sardanista sense cap mena d’excepció, entenent per sardanista aquella persona que comprèn allò que la sardana expressa i se’n fa ressò cultivant-la amb amor i entusiasme”.

El guardó Floricel Rosa d’Or és un dels més prestigiosos del món de la sardana per la seva antiguitat, el seu objectiu i pels premiats que ha tingut. Es va iniciar el 1967 i l’han obtingut personalitats del món de la sardana com la presentadora radiofònica Francina Boris, l’actriu i presentadora de ràdio Maria Matilde Almendros, el periodista i dinamitzador Josep Ventura, el divulgador sardanista Sebastià Gràcia, el fundador de l’Infosardana Antoni Anguela, el capdanser de la colla Violetes del Bosc Sebastià Alba, la periodista i radiofonista Montserrat Juvanteny, l’estudiós de la sardana i escriptor Lluís Subirana o l’impulsor de la sardana a la Catalunya nord Josep Vidalou.

Del llistat de premiats, s’hi identifiquen com a persones vinculades al món de la sardana esportiva el citat Joan Morros; Núria Escudé, actual presidenta de la UCS; el mencionat Sebastià Alba i Josep Corbera, fundador de la colla Jovencells de Cervera.

També et pot interessar

Comentaris