Els Castellers de Vilafranca renoven l’adhesió al Voluntariat per la Llengua

Signatura del conveni entre el Servei de Català i els Castellers de Vilafranca
23/05/2019 - 16:21h

La colla vilafranquina facilitaran la participació dels seus membres en el programa i, a més, organitzaran activitats de difusió de la llengua i la cultura catalanes

Els Castellers de Vilafranca col·laboraran a difondre el Voluntariat per la Llengua promovent i facilitant la participació en el programa de les persones vinculades a l’entitat i organitzant, conjuntament amb el CNL, activitats de difusió de la llengua i la cultura catalanes (per mitjà del Servei de Català de Vilafranca i l’Alt Penedès). A més, els Castellers posen a disposició de les parelles lingüístiques el bar-restaurant de Cal Figarot, la seva seu social, com a lloc de trobada.

Per la seva banda, el Servei de Català farà parelles lingüístiques amb les persones interessades a participar en el VxL i els proporcionarà el material necessari per al desenvolupament de l’activitat (farà una sessió informativa destinada a assessorar-les en l’ús d’aquest material). També proporcionarà material de difusió del programa als Castellers de Vilafranca: tríptics, cartells, etc.

Difusió dels castells

Els Castellers vilafranquins es van adherir al programa Voluntariat per la Llengua el 2006 i són una de les primeres entitats que ho van fer al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf. D’aleshores ençà han anat renovant l’acord cada dos anys. Com a resultat d’aquesta adhesió, diversos castellers i castelleres de la colla han participat en el programa com a voluntaris lingüístics i s’han organitzat a Cal Figarot activitats de difusió dels castells, com tallers, xerrades o presentacions de webs, dirigides a les persones que formen les parelles.Actualment, a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf, hi ha més una seixantena d’entitats adherides al VxL.

Voluntariat per la Llengua

Voluntariat per la Llengua és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Aquests, es troben una hora a la setmana per conversar en català a l’hora i el lloc que convenen, a més de participar en activitats culturals i de coneixement del territori que s’organitzen per al col·lectiu.

El programa va néixer l’any 2002 i ja hi han passat més de 135.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 98 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.

També et pot interessar

Comentaris