L’Atípic, un restaurant lliure de gluten i homologat per l’Associació de Celíacs de Catalunya

Ramon Santís, Felipe Alejandro Navarro i Olga Cuesta
Clara Bosch
15/05/2019 - 20:43h

Després d’un procés complex, el restaurant Atípic ha aconseguit la certificació de “Gluten Free”

L’estiu passat el Felipe estava ideant el seu restaurant i va anar a parlar amb el Ramon Santís, delegat de l’Associació de Celíacs de Catalunya a l’Alt Penedès. El Felipe buscava que el seu restaurant oferís opcions sense gluten pels celíacs i va decidir buscar l’assessorament, ja que “en una cosa arriscada com la celiaquia, no em volia arriscar”.

Amb el suport de l’associació, van començar el procés d’acreditació per tal que el seu restaurant complís els protocols de seguretat alimentària en l’elaboració i servei de productes sense gluten aptes per a celíacs. Avui ja llueix el certificat a la porta de l’Atípic, després d’un procés llarg: han rebut tecnòlegs d’aliments, han omplert qüestionaris, fitxes… un protocol per assegurar, a més que el producte sigui sense gluten, que en la manipulació no hi hagi contaminació creuada.

Restaurants aptes per a celíacs al Penedès

Ramon Santís explica que “actualment a Vilafranca, restaurant que estiguin certificats hi ha l’Atípic i la cadena del Viena. En la fase final de certificació hi ha el 20-A i l’Àmfora. I han començat els tràmits La Taba de Vilobí.” Santís anima a més restaurants a apuntar-se al projecte i engrandir la xifra de restaurants certificats per l’Associació de Celíacs, que actualment se situa al voltant del 3%.

La participació del restaurant suma adeptes a una lluita on encara queda molt per fer: “És una militància constant, als restaurants has de dir que ets celíac i mires molt bé les cuines” diu Santís. Els dos membres de l’Associació, que viuen en primera persona els inconvenients de la celiaquia, es mostren satisfets en la millora en la diversitat de la compra. Avui dia hi ha més opcions sense gluten a les prestatgeries dels supermercats, però Cuesta adverteix de la dificultat econòmica que suposa: “La dieta segueix sent mil euros a l’any més cara, comptant que és una malaltia genètica i estem parlant de comprar el bàsic, sense extres. Comprar un dònut sense gluten és la joia de la corona”.

La dieta segueix sent mil euros més cara i comprar un dònut sense gluten és la joia de la corona

Lluita constant

La vilafranquina Olga Cuesta és presidenta de l’Associació de Celíacs i avui ha presentat a Barcelona la campanya #ChangeCeliaquia que exigeix al govern complir les resolucions aprovades en matèria de seguretat alimentària i garantir uns menjadors escolars amb menús sense gluten. Des de la mateixa associació organitzaran a finals de juny la fira internacional Barcelona Gluten Free que se celebrarà a la Farga de l’Hospitalet.

També et pot interessar

Comentaris