Viure l’experiència de la terra, el mar i el foc

29/03/2019 - 11:44h

Visitar el Vendrell és submergir-se en un enclavament on el paisatge del mar i de la muntanya es fusionen creant una postal privilegiada.

És endinsar-se en una història apassionant, que l’ha dotat d’un extens patrimoni cultural tangible i intangible: museus, personatges, teatres, auditoris, foc, castells,… És gaudir també de les platges i dels camins i dels seus espais naturals. Esteu convidats a visitar-los i a descobrir-ho per vosaltres mateixos!

En els darrers anys, s’ha apostat per complementar l’atractiu del sol i la platja amb l’oferta cultural, el termalisme i la gastronomia, amb segell de turisme familiar.
Avui dia, el Vendrell compta amb prop de vuit quilòmetres de platja amb una zona costanera protegida (les Madrigueres), és vila termal, disposa d’un important patrimoni cultural i la seva cuina és excel·lent. També s’ha fomentat la pràctica de l’esport amb l’adequació de camins per poder córrer, anar en bicicleta i practicar senderisme i marxa nòrdica. I a les àrees recreatives de Tomoví i del Fondo del Mata es pot passar un bon dia en família en plena natura.

Les tres platges (Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs) tenen bandera blava i estan reconegudes amb la certificació integrada ISO 9001-14001 de qualitat i gestió mediambiental. Dins de l’espai marítim, cal destacar la Reserva marina de la Masia Blanca, que es pot gaudir amb la pràctica de snorkel, després de rebre les explicacions sobre aquest espai a l’Aula aquàtica ubicada al port de Coma-ruga.

Culturalment, hi ha una xarxa important de museus com la Vil·la Museu Pau Casals, a la platja de Sant Salvador; la Casa nadiua de Pau Casals, al carrer de Santa Anna, on també es troba la Casa Museu Àngel Guimerà; el Museu Deu, una de les col·leccions d’art més importants de Catalunya, i la Fundació de l’escultor Apel·les Fenosa, que es troba en un dels espais més emblemàtics de la vila, el Portal del Pardo. Completant aquest circuit museístic, l’Auditori Pau Casals programa concerts durant tot l’any en els diferents cicles estables, entre els quals destaca el Festival Internacional que se celebra a l’estiu amb les millors orquestres i intèrprets internacionals i del país.

La Festa Major, del 25 al 28 de juliol, i la Fira de Santa Teresa, al voltant del 15 d’octubre, són una bona ocasió per conèixer el ric patrimoni de cultura popular i la nostra tradició relacionada amb el foc, i gaudir d’actuacions castelleres amb els Nens del Vendrell com a colla local. Aquests són alguns dels motius que han fet que el Vendrell sigui escollida per ostentar, l’any 2020, el títol de Capital de la Cultura Catalana. El Vendrell és cultura, i a més, cultura per a tothom, com ho demostra el fet que el Vendrell és la ciutat amb més equipaments adherits a l’Apropa Cultura del Penedès i de la província de Tarragona!

Pel que fa a la rica cultura gastronòmica, dins de la preuada cuina mediterrània que es basa en productes que ofereix tant la mar com la terra, hi té un paper destacat l’oli d’oliva. El xató i la coca enramada són menjars indispensables que s’han de tastar si es visita el Vendrell.

De postres, es poden degustar unes pastes anomenades bufats juntament amb una copa de rosolis, un licor d’aiguardent aromatitzat amb anís i canyella. I per gaudir d’un bon àpat, no ens podem oblidar dels vins i dels caves d’excel·lent qualitat elaborats pels cellers de la zona, que tenen com a origen les vinyes que conformen una bona part del paisatge agrícola del municipi. Més informació a www.elvendrellturístic.com.

Turisme al costat de casa

També et pot interessar

Comentaris