Olèrdola, una ciutat medieval al cor del Penedès

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
29/03/2019 - 11:39h

Olèrdola és un espai on deixar-nos seduir pel patrimoni cultural i natural.

A cavall entre el Garraf i la plana, l’emblemàtic jaciment és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya i és el nucli del Parc d’Olèrdola, que forma part de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. A mesura que ascendim per la muntanya ens adonarem de com n’és de privilegiat el paratge, atès que podem gaudir de vistes espectaculars sobre el Penedès, el massís del Garraf, Montserrat o el Cadí.

Olèrdola ha estat un enclavament estratègic amb ocupacions que es remunten a 4.000 anys enrere. El llegat arqueològic, històric i arquitectònic és importantíssim a escala penedesenca i catalana. Dels primers pobladors, cal destacar les pintures rupestres de la Vall i Segarrulls, Patrimoni de la Humanitat.

Els ibers configuraren un dels poblats emmurallats més grans de la Cessetània (segles V-II aC) mentre que les impressionants muralles aixecades pels romans són un dels monuments més característics d’Olèrdola, junt a la cisterna i la torre ubicada al cim, amb un magnífic domini sobre el territori i la via que travessava la plana i que esdevindrà la posterior via Augusta (segle I aC).

La ciutat alt medieval –la civitas/castrum Olerdola segons els textos– és un dels millors exemples d’una aglomeració urbana entre els segles X i XI. En destaca l’església preromànica i romànica de Sant Miquel i la necròpolis, el castell al cim i la muralla perimetral per sobre de la cinglera, dins el recinte emmurallat.

Fora, s’estenia un gran suburbi del qual cal remarcar l’església preromànica de Santa Maria i l’icònic cementiri del Pla dels Albats. La recerca arqueològica està posant a la llum les restes de carrers, cases, ferreries, cellers, estables… testimoni de la vida quotidiana d’una ciutat a la frontera sud del comtat de Barcelona.

 

Turisme al costat de casa

També et pot interessar

Comentaris