Els viatges del Museu, experiències úniques per descobrir els espais i entorns geogràfics de Pau Casals


La millor manera d’apropar-se a la figura de Pau Casals.
El Museu Pau Casals – situat a Sant Salvador, El Vendrell- impulsa tota una sèrie de viatges organitzats per oferir una experiència única que permeti donar a conèixer la figura de Pau Casals i el seu llegat cultural i humanístic, com també aquells espais i entorns geogràfics que tenen un vincle especial amb la vida d’un dels noms més universals de la cultura catalana.
A més de cuidar tots els detalls del viatge, els participants són acompanyats per experts en l’àmbit musical, especialitzats en la vida i obra de Pau Casals. Totes les activitats que programen han estat dissenyades pel museu, institució que garanteix el rigor científic i el valor dels continguts. Des del Museu volen que cada sortida, cada viatge, sigui una experiència nova per als participants.
Per aquest any 2019, s’han programat dos caps de setmana: el primer es farà al voltant dels espais vitals de Pau Casals al Vendrell, i el segon està relacionat amb els anys d’exili que Pau Casals va passar a la petita població de la Catalunya Nord, Prada de Conflent.
Així, la primera sortida es farà els dies 11 i 12 de maig i porta per títol ‘El Vendrell de Pau Casals’ i serà un cap de setmana cultural amb música i gastronomia davant de mar.
Pau Casals va néixer al Vendrell el 1876. És en aquesta vila, que des de llavors és bressol d’un dels grans genis del segle XX, on els visitants s’endinsen en el món de Pau Casals per conèixer de ben a prop els escenaris i els paisatges que el van inspirar per convertir-se en el més gran violoncel·lista de tots els temps.
Des del Museu proposen una escapada cultural per conèixer un dels noms més universals de la cultura catalana i un músic excepcional a través d’un cap de setmana al Vendrell, ple d’activitats que combinen les visites culturals i la gastronomia, en un entorn on el mar i les vinyes conviuen amb una gran riquesa cultural i patrimonial.
Visitaran el Museu Pau Casals, ubicat a la casa d’estiueig que Pau Casals es va fer construir a la platja de Sant Salvador, la Casa Nadiua, ubicada al centre històric del Vendrell, l’església i l’orgue barroc, i també hi haurà l’oportunitat d’aprofundir en el coneixement de la figura i l’obra de Pau Casals de la mà d’especialistes, tot combinat amb gastronomia de qualitat i la descoberta dels vins de la DO Penedès.
El segon viatge es farà els dies 26, 27 i 28 de juliol i porta per títol ‘Pau Casals a Prada de Conflent’, amb exili i música al peu del Canigó. En aquesta interessant sortida es commemoran els 80 anys de la retirada i de l’exili de Pau Casals. Reviurem i coneixerem el paisatge i els espais vinculats a l’exili del Mestre a Prada de Conflent i els relacionats amb la seva activitat musical. Assistiran al concert inaugural del Festival de Prada a l’Església del Monestir de Sant Miquel de Cuixà i visitaran la Maternitat d’Elna i Cotlliure.
“La primavera del 1939 vaig marxar a Prada. Aleshores no podia imaginar que passaria els disset anys següents de la meva vida en aquella petita població del Pirineu. I, malgrat el meu dolor, Prada fou com una treva”. va dir Pau Casals.
I és que va ser el 1939 quan Pau Casals va marxar a l’exili amb el ferm propòsit de no retornar fins que es restablís la llibertat i la democràcia a Espanya. Aquests primers anys d’exili (1939-1957) es va instal·lar a la petita població de Prada de Conflent, al peu del Canigó, des d’on va començar l’ajuda als exiliats i va crear el reconegut Festival de Prada l’any 1950, amb motiu del bicentenari de la mort de J.S. Bach. Per a més informació i reserves al web de la Fundació Pau Casals.