Sant Quintí de Mediona: un paisatge d’aigua i tradicions
Allà on la plana del Penedès s’alça cap a la Serralada Prelitoral hi trobem Sant Quintí de Mediona.
Una vila mil·lenària, dinàmica, amb una història i tradicions molt arrelades, envoltada de paisatges que reserven racons sorprenents com el de les Deus.
El paratge de les Deus ha estat forjat per l’aigua, que n’ha modelat el relleu: gorgs, pèlecs, una gruta i 23 fonts (o deus) que li donen el nom. Un espai, en el qual podem gaudir d’un bon àpat, visitar les grutes o gaudir amb els circuits d’aventura, les vies ferrades o el circuit botànic.
També és punt de pas o inici d’itineraris: les tres rutes de BTT, la ruta de la Serra o la de Cabanes de pedra seca. Destaca el Camí del Riu, una ruta de compartida amb altres municipis que podeu fer sencera (43km), o per etapes, poble a poble.
Sant Quintí de Mediona també és cultura. Cultura viva en les seves tradicions que són diverses, intenses i arrelades. No us podeu perdre el seu singular carnaval o la seva festa major (agost), molt arrelada i amb marcada participació popular, que forma part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
La ruta del patrimoni convida a recórrer els seus carrers i places i descobrir racons amagats que ens parlen del pas del temps. Una història que ha marcat episodis de la vida quintinenca fins al punt que alguns han caracteritzat algunes de les seves festes. Un bon exemple n’és la Fira Mata-degolla (novembre). Fa uns anys va incorporar a la fira la commemoració dels fets de 1714, integrant representacions teatralitzades relacionades amb la invasió de les tropes borbòniques que van arrasar la vila.
Tot plegat ho podeu gaudir degustant la Cuina Amades: un conjunt de plats de cuina tradicional que podeu tastar al llarg de l’any a diversos establiments. Rep aquest nom per la vinculació que el folklorista Joan Amades va tenir amb Sant Quintí, qui alhora els va recollir al Costumari Català.