Subirats, l’essència del Penedès

29/03/2019 - 10:56h

Subirats és paisatge, patrimoni, gastronomia, cultura, tradició. Però també és molt més.

El municipi té un entorn ideal per als amants de la natura, amb paratges de vinyes i presseguers, idonis per practicar-hi el cicloturisme, fer senderisme o rutes a cavall. Tots aquells interessats en viure una bona experiència per la zona poden reservar una bicicleta, realitzar una sortida a cavall o una passejada guiada, on descobriran els treballs de camp i les característiques del préssec i la tradició del Mercat del Préssec d’Ordal. O bé la passejada guiada per viure la pedra seca, art i patrimoni de la humanitat a l’aire lliure.

El municipi arrela uns orígens lligats al castell medieval que domina la plana del Penedès, una fortificació edificada per vigilar els atacs sarraïns i, a la vegada, amb l’objectiu de controlar la població en temps del poder feudal. El castell ha estat protagonista d’episodis de la història de Catalunya, com la guerra entre el rei Pere d’Aragó i el rei Jaume de Mallorca, quan el senyor de Subirats va donar suport al rei mallorquí, al segle XIV; o el bandolerisme, quan els Gralla el van refortificar, al segle XVI, i es van construir un palau força singular, a Torre-Ramona. Un dels millors moments per visitar el castell és durant l’Aplec del Pa i l’Empenta al Castell de Subirats, que es fa cada dia 1 de maig.

Des de l’Oficina de Turisme de Subirats, ubicada a l’estació de tren, es realitza una caminada popular guiada, un recorregut fàcil que transcorre per marges i barraques de pedra seca, masies, forn de calç, el mirador Miravinya La Bardera, la Torrota d’en Llopart, el jaciment paleontològic i el poblat iber. Finalment, també es pot fer una visita guiada al Castell de Subirats durant els caps de setmana.

El poble medieval de Torre-ramona, on se celebra el Festival de Música a les Vinyes, inclou una ruta cada segon diumenge de mes per visitar l’església Sant Joan Sesrovires, el taller de pintura Cathrine Bergsrud, el recinte emmurallat i pati interior del Palau Gralla i, finalment, la Confraria del Cava de Sant Sadurní.

Però, tot i la gran varietat d’elements ja anomenats, la història del municipi no seria completa sense tenir en compte el llac que hi va haver quan els mamuts o els rinoceronts passejaven per aquestes contrades, o quan el poblat ibèric del Puig del Cocodril era el nucli de poder de l’entorn. Els ibers van arribar a desenvolupar una important producció de vi al Penedès, controlada des del poblat ibèric i que emmagatzemaven a la Font de la Canya. Ja en temps més recents, Subirats va viure la darrera defensa republicana enfront de l’avenç franquista.

Cada tercer diumenge de mes el Centre d’Interpretació Última Defensa de Barcelona obre al públic i ofereix rutes guiades per conèixer els fets ocorreguts a Subirats el 22 i 23 de gener de 1939. I , un cop passada la guerra, els valors de llibertat i solidaritat van ressonar en esperanto al Museu d’Esperanto de Subirats, del farmacèutic Lluís Hernández. Cada quart dissabte de mes es pot descobrir l’origen de l’Esperanto a Subirats a través de la nova ruta a peu per Sant Pau d’Ordal.

I una bona manera de poder descobrir el paisatge de vinya i els camps de presseguers o conèixer les trajectòries familiars dels diferents cellers és fent una ruta en bicicleta elèctrica.

A l’estació de tren de Lavern, i apostant per la mobilitat sostenible, cada cap de setmana obre al públic EnoBICINGPENEDÈS, pedalant entre vinyes, una nova experiència enoturística en el territori per gaudir de les rutes enoculturals a Subirats, el Camí del Riu, la Via Augusta i el Penedès 360 º. EnoBICINGPENEDÈS és el primer centre d’acollida i atenció al cicloturista del Penedès, que ofereix assessorament sobre les rutes del municipi i del Penedès i dona servei de lloguer de bicicletes: convencionals, elèctriques, btt i per a nens amb guia local o per lliure.

I segurament descobrint els atractius de Subirats, ja sigui a cop de pedal, passejant o a cavall, ens vindrà gana i res millor que tastar la bona gastronomia i els vins del Penedès. L’oferta gastronòmica a Subirats permet tastar la cuina local amb restauradors professionals que, treballant amb productes autòctons de qualitat, han tirat endavant restaurants familiars de tracte amable en petits pobles amb racons bonics.

Els cellers i caves estan repartits pels 15 nuclis del municipi on es pot descobrir la cultura del vi, la vinya i gaudir de tastos i maridatges. I per arrodonir un cap de setmana a Subirats es pot viure l’experiència de dormir en un allotjament rural o un petit hotel, on la tranquil·litat i el confort seran claus per fer-ne una experiència inoblidable.

Turisme al costat de casa

També et pot interessar

Comentaris