Descobreix el teu Penedès a través de la Via Augusta

29/03/2019 - 10:42h

Proposta per descobrir el Penedès resseguint la Via Augusta.

Visitar cellers, allotjar-se entre vinyes, tastar la gastronomia i els seus vins i caves, participar en les seves festes populars, i descobrir el territori amb les seves rutes culturals o rutes de senderes entre vinyes, formen part de l’oferta turística del Penedès configurada a través del Consorci de Promoció Turística del Penedès.

Què és la Via Augusta Penedès?
Legionaris, comerciants, pagesos, funcionaris, vilatans… tots ells van desfilar al llarg de l’antiga via de comunicació que, en 1.500 km recorria el territori entre Cadis i els Pirineus i enllaçava la península amb la capital de l’Imperi, la poderosa Roma. Era una via més de l’extensa xarxa de carreteres -80.000 km- que va teixir l’Imperi al llarg i ample del territori, des del Sàhara fins a Àsia.

Coneguda abans de la romanització com a Via Heraclea, el traçat de la Via Augusta seguia la ruta d’un antic camí ibèric que, al segle II aC, les tropes romanes van habilitar com a calçada.

A peu, en llitera, sobre animals o en carro, al llarg del camí el viatjant trobava, entre ciutat i ciutat, fondes i parades per alimentar els animals de tir i reparar els carros.
El Penedès ha recreat el traçat de la Via Augusta al seu pas per la comarca per convertir-lo en una proposta que permet descobrir el territori tal i com és: Un paisatge ple de camins, carrerades i corriols que configuren un mosaic de vinyes que canvia de color a cada estació.

Recorregut i etapes
La proposta s’organitza en 7 etapes i 2 variants de baixa dificultat, entre 6 i 12 km cada una, sense desnivells acusats. Es tracta, per tant, d’un conjunt de passejades que es poden realitzar en qualsevol dels dos sentits, a peu o en bicicleta i que, enllaçades entre sí, permeten recórrer de forma longitudinal l’espina central de la comarca del Penedès.
Existeixen dues alternatives al recorregut central. Una variant rodeja Vilafranca del Penedès per Pacs del Penedès fins a Santa Margarida i els Monjos i l’altra arriba a Vilafranca des de Lavern-Subirats per Sant Sebastià dels Gorgs, Sant Cugat Sesgarrigues i Sant Pere Molanta.

Com està senyalitzada la ruta?
En el passat, el viatger de la Via Augusta es trobava a cada milla romana de distància (1.481 m) unes columnes cilíndriques anomenades mil·liaris. Podien arribar a tenir uns tres metres d’alçària, i hi apareixia gravada la distància fins a la propera ciutat i el nom de l’emperador que havia fet construir o reformar la via.
En l’actualitat, la ruta de la Via Augusta Penedès està senyalitzada amb una reinterpretació dels antics mil·liaris, unes columnes d’acer corten amb interior de formigó que presenten les principals destinacions de la ruta gravada en la superfície.

Cada mil·liari presenta diferents informacions divulgatives il·lustrades de la cultura i tecnologia romana, des dels hàbits quotidians com ara la roba, el calçat i l’habitatge fins a aspectes relacionats amb la vida militar, les ciutats, els transports… I per descomptat, també el cultiu de la vinya que tant ha marcat el territori del Penedès. En les cruïlles hi ha fites petites per indicar la direcció a seguir. Aquestes fites s’inspiren en la forma d’una moneda romana i presenten el logotip que identifica la ruta.

Altres rutes singulars que no et pots perdre
Des del Consorci de Promoció Turística del Penedès també s’ofereixen altres rutes com ara La Carretera del Vi, Penedès 360, Camí del Riu, Miravinya, Ruta del Xató, el Modernisme al Penedès, Ruta Castells de Marca o Camí del Vi, entre altres. Els detalls es poden trobar al web d’Enoturisme Penedès.

Turisme al costat de casa

També et pot interessar

Comentaris