Vilafranca ve de gust!

29/03/2019 - 11:50h

Vilafranca del Penedès és rica en patrimoni i història, elements que atorguen a la vila part de la seva personalitat.

El patrimoni material que encara perviu ens permet reviure la història de la ciutat, que es va iniciar el segle XII. El patrimoni i la història són a la vegada puntals de l’atractiu de Vilafranca i de la promoció que se’n fa. Per aquest motiu l’Ajuntament de Vilafranca a través del Servei de Promoció Turística organitza des de fa 20 anys visites guiades al patrimoni que permeten conèixer la vila, el valor que se li atorga i li correspon. A més, és una manera de descobrir Vilafranca del Penedès de forma entretinguda i pedagògica.

Les visites prenen de referència quatre aspectes històrics i punts destacats de la vila: es tracta del passat medieval, l’època modernista, el campanar de Santa Maria i el cementiri patrimonial, amb un total de cinc visites diferents. Visites que, tot i portar alguns anys fent-se, han anat incorporant novetats per adaptar-les i fer-les més atractives als diferents mercats.

La Ruta Medieval permet observar l’important patrimoni d’arquitectura civil i religiosa fruit del creixement intens durant la segona meitat del segle XII, que ens transporta a èpoques pretèrites, quan Vilafranca comença a desenvolupar-se. Enguany s’estrenen dos punts de realitat augmentada, la plaça Jaume I i el claustre de Sant Francesc, i gràcies a unes ulleres 3D és possible viatjar en el temps i observar com l’espai actual es transforma en una recreació de l’espai tal com havia estat. Aquest dos punts, sens dubte aporten valor afegit a la visita tradicional.

Per conèixer la petjada del modernisme a Vilafranca comptem amb la Ruta Modernista Teatralitzada, un recorregut que mostra l’impacte d’aquest moviment cultural de final del segle XIX que arriba a Vilafranca del Penedès amb el ressorgiment econòmic de la comarca després del desastre de la fil·loxera. El recorregut permet al guia anar explicant edificis singulars així com, entre altres coses, la destacada escultura de Josep Llimona situada a la cripta de la basílica de Santa Maria. La teatralització és present al principi, a la visita de la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, i al final del recorregut, a la casa Miró. Dos edificis on apareixen diversos personatges per explicar-nos aspectes i anècdotes d’aquella època.

El Cementiri Patrimonial ens atorga dues possibilitats, una visita a l’ús i una altra de nocturna i teatralitzada. La primera és el guia qui va il·lustrant i explicant els elements que fan del cementiri un equipament interessant i, tot i la seva finalitat, atractiu. La visita nocturna teatralitzada té el mateix objectiu però aquí el guia comparteix el protagonisme amb diferents personatges relacionats amb el cementiri. I no, no apareixen zombis ni personatges similars.

La visita més estival és la posta de sol al campanar de Santa Maria, que es realitza pràcticament tots els dissabtes de juny a mitjan octubre. Una visita que permet entrar i pujar al campanar, conèixe’n la història, i com a premi a dalt de tot, meravellar-se de les vistes tot prenent una copa de vi mentre el sol es pon.

Com a Capital del Vi, el vi és present a les visites de Vilafranca, en la teatralitzada modernista i en la medieval com a punt de cloenda, mentre, com dèiem, a la posta de sol al campanar al final de la visita.

Cinc opcions amenes per descobrir aquesta ciutat amb un passat interessant i un patrimoni rellevant. Propostes que poden complementar-se amb la gastronomia de proximitat dels restaurants de la vila, la visita a cellers, la degustació de vins a les enoteques, el comerç de proximitat,… En definitiva, experiències per a totes les edats i és que Vilafranca, Ve de Gust!

Turisme al costat de casa

També et pot interessar

Comentaris