“A vegades, estic més estona de festa per marxar acompanyada”

08/03/2019 - 10:35h

Set dones relaten les sensacions que tenen en tornar a casa de nit i expliquen trucs per sentir-se més segures

A França, el hashtag #safedanslarue es va convertir en trending topic. Sota aquesta etiqueta, les franceses explicaven experiències i trucs per tornar a casa més segures. Nosaltres, sense el Twitter pel mig, hem preguntat a algunes veïnes de Vilafranca i rodalies quines eines les fan sentir més segures, sobretot de nit.

La Judit, de 21 anys i veïna dels Monjos, explica que quan surt de festa per Vilafranca, en tornar a agafar el cotxe intenta que algú l’acompanyi “almenys amb una dona em sento més segura que anant sola”. Fins i tot, prioritza la seva seguretat a les seves preferències: “Si jo tinc ganes de marxar però haig d’anar al cotxe sola, m’espero fins que hi hagi algú que marxi fins on haig d’anar, que és al cotxe”.

La Judit afirma no sentir-se segura en tornar a casa. Com l’Aina, una vilafranquina que viu al barri de Sant Julià. Les dues coincideixen a dir que tenen la por incorporada: “m’he arribat a espantar de la meva pròpia ombra o dels meus talons”, diu la Judit. L’Aina afegeix: “quan passes per sota un fanal la teva ombra està per davant i per darrere, o passa ràpid, i et pots espantar”.

La por
La sociòloga Sara Ortíz, preguntada per l’impacte de la violència de gènere en la nostra vida quotidiana, sobretot en l’ús de l’espai de nit, afirma que “les dones ens veiem forçades a moure’ns de nit i vivim el dia a dia amb pors”, i afegeix “aquestes pors es canalitzen en accions, com canviar el nostre recorregut en tornar a casa”.
Variar la ruta és l’opció de l’Helena: “al matí no m’hi fixo, però a la nit m’agrada més passar pels carrers amb més llum i ambient’”.

Però, si pot, l’Helena prefereix agafar la moto: “la puc aparcar a tot arreu i tardo dos minuts per arribar a casa”. Tot i que la moto també té els seus defectes “si vols beure alguna cosa d’alcohol, ja no et serveix… i quan obro la porta del pàrquing no paro de mirar enrere”.

La Sara, de 23 anys i veïna de Vilafranca, quan torna de nit accelera la velocitat “i sempre amb les claus a la mà”. Precisament, accelerar la velocitat és una de les opcions preferides per la majoria d’entrevistades.

Les seves afirmacions corroboren la conclusió de l’última enquesta social europea, que assenyala que les dones, en tots els trams d’edat, tenen més inseguretat en caminar soles de nit que els homes.

Descens amb l’edat
En el mateix informe europeu, s’observa que la inseguretat es fa més evident en les dones més joves i en les més grans. Així, un 31,5% de dones de menys de 34 anys asseguren sentir inseguretat quan caminen soles.

La xifra disminueix en les dones de 35 a 64 anys, on el 21,9% afirma estar insegures.

El percentatge torna a pujar amb les majors de 65 anys, on més del 30% de les dones no estan segures. L’Eva, de 43 anys, creu que l’edat és un factor important: “jo potser tenia més por abans, ara no en tinc tanta. Suposo que quan ets jove potser ets més conscient. Però bé, tampoc és que passegi molt tranquil·la”.

L’Àngels, de 50 anys, accelera el pas: “és allò que vas ràpida, tampoc amb por però sí que no hi deixes de pensar”.

En la mateixa línia va la Montse: “si hi penso, malament, si no hi penso, no tinc tanta por”. “Quan sento alguna història, els dies següents, vigilo més”, clou.

Importància de la defensa
Xavi López, professor de defensa personal, està notant com cada vegada hi ha més interès per la defensa personal.

Amb una experiència de 20 anys ensenyant arts marcials, ha vist com les raons per apuntar-se tant als cursos d’arts marcials convencionals com als de defensa personal han pujat, tal com expliquem en una entrevista a la pàgina següent.

 

“El que volia era tornar a casa”

També et pot interessar

Comentaris