L’any zero de la protecció de dades i la tasca de win-dat

14/01/2019 - 19:21h

El 2018 es va iniciar l’any u després del Reglament General de Protecció de Dades. Com en tot, no vol dir que abans no existís res, ni de bon tros. Fins al famós 25 de maig de 2018 s’havien fet coses meravelloses també, amb gran esforç i voluntat per part de moltes persones, però l’entrada en vigor de la nova normativa europea ha suposat una convulsió amb ramificacions tan extenses arreu que res no és igual des de llavors.
Per tant, si fem balanç de l’any que estem tancant i ens fixem en els grans moments que l’han marcat, indubtablement ens hem d’aturar en aquest punt zero. Mai tanta gent havia estat tan pendent de saber què era la protecció de dades de caràcter personal i que el resultat era capacitar les persones per gestionar la seva privadesa. Per a molts, la manera d’adonar-se del canvi va ser quan van rebre a la bústia de correu mails en els quals comerços, bancs, i altres companyies demanaven que gastéssim una mica del nostre temps per posar-nos al dia sobre els canvis incorporats en la política de privacitat; en definitiva, la quantitat de dades personals que tenen i com les gestionen.

Tothom a córrer
El Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) exigeix a les empreses i organismes que estiguin en contacte amb dades personals, sota amenaça de copioses sancions, que demanin el nostre consentiment exprés per seguir conservant aquesta informació. A més, si van a fer ús de les dades dels seus clients, han d’aconseguir la conformitat per a cadascuna de les accions per a les quals les utilitzin.

El nou reglament va generar moments de tensió i d’ingent feina per als assessors, advocats… que es van veure desbordats per les demandes dels clients, que de cop tenien pressa, tot i que feia dos anys que estava aprovat per les institucions europees.

Un altre fet que ha generat gran volum d’informació, per la novetat i nous horitzons que obria, és l’aparició dins el mateix RGPD del Delegat de Protecció de Dades, una nova figura professional, especialista en dret de protecció de dades, la principal tasca del qual és garantir que es compleix la normativa europea en aquest àmbit. El delegat de Protecció de Dades s’ha convertit en un dels perfils laborals més demandats. El 2019 s’estima que es necessitaran al voltant de 75.000 a tota Europa.

La seva presència és obligatòria en les administracions públiques (excepte els tribunals de justícia), i en qualsevol empresa i entitat privada que tracti amb freqüència i de manera sistemàtica dades de caràcter personal (empleats, clients, proveïdors …), amb independència de la seva grandària o del volum de dades que gestioni. També han de tenir un delegat de Protecció de Dades aquelles companyies que manegin dades de persones a gran escala sobre temes especialment sensibles (ideologia, salut, qüestions penals…).

La nova llei espanyola
Tanca el podi de notícies, la recent aprovació de la nova LOPDGDG espanyola, Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals. Aquesta incorpora el reglament europeu a l’ordenament jurídic estatal, però, a més , afegeix nous articles destinats a reconèixer i garantir drets com el de la neutralitat de la Xarxa i l’accés universal o els drets a la seguretat i l’educació digital, la llibertat d’expressió a Internet, el dret a l’oblit en cercadors i xarxes socials, a la portabilitat, al testament digital, a la intimitat en l’ús de dispositius digitals en l’àmbit laboral i a la desconnexió digital.

La llei ha aixecat polseguera perquè podria habilitar els partits polítics a recopilar dades personals obtingudes en pàgines web i altres fonts d’accés públic per enviar propaganda electoral personalitzada a través del correu electrònic o les xarxes socials. Aquestes activitats, segons la llei, estaran emparades en l’interès públic quan s’ofereixin garanties adequades, però en cap cas la norma detalla en quines circumstàncies rastrejar les dades dels usuaris és d’interès públic ni quines són les garanties sota les quals els partits poden tafanejar en la vida electrònica de la gent.

Des de Win-dat assenyalen que les coses comencen a fer baixada, ara ja se sap què es pot fer i que no, i tot es redueix a la feina ben feta i un equip de treball altament capacitat.

 

win-dat
c/ Mossèn Coy, 8
Vilafranca del Penedès
Tel. 93 193 40 01
hola@windat.eu
www.windat.eu

També et pot interessar

Comentaris