35 anys de Cal Figarot

14/12/2018 - 15:17h

L’antic Cafè del Nen, que ara coneixem com “el bar del Coro”, va ser punt de trobada des dels inicis dels Castellers de Vilafranca, els quals assajaven durant els primers anys al carreró de darrere l’establiment. Més endavant, la Societat Coral el Penedès -popularment coneguda com El Coro- els va cedir unes dependències per fer-hi reunions. El racó de la plaça de Sant Joan de davant del bar va esdevenir un lloc d’assaig habitual quan el bon temps ho permetia, mentre que la capella de Sant Joan feia les mateixes funcions els dies de fred o pluja.
Així va ser fins al final del 1983, quan la compra de la finca número 11 del carrer del General Prim, coneguda com Cal Figarot, va fer variar totes aquelles rutines.

La casa
La Casa Raventós i Via, coneguda popularment com Cal Figarot, consta d’un edifici neogòtic de final del segle XIX i una nau adjacent, de posterior construcció, adquirida per la colla l’any 1998 i que ha suposat un enriquiment del patrimoni. Tots dos immobles van ser rehabilitats per poder fer-hi castells.

La Casa Raventós i Via suposa un canvi en la concepció arquitectònica de les edificacions particulars: per primera vegada a Vilafranca s’incorporen elements medievalistes en aquest tipus d’habitatge. De l’edifici destaca la balconada seguida amb cinc portals de falsos arcs ogivals a la façana principal. També el vestíbul amb l’escala principal, algunes de les sales interiors i el gran jardí, de 800m2.

 

Evolució de l’espai
Cal Figarot ha estat remodelat en diferents ocasions per adaptar-se a l’activitat castellera, però ha estat l’últim any quan la reforma ha estat més considerable ja que la rehabilitació ha estat integral. S’ha posat mobiliari nou, nova decoració i il·luminació, noves instal·lacions de subministraments i un nou ascensor.

També s’ha adequat la sonoritat de la nau amb panells per absorbir les reverberacions, s’ha instal·lat llums led i s’hi ha construït una barra de bar. També s’han posat fonts amb aigua freda i natural.

A més també s’ha fet una reforma pràcticament íntegra del restaurant amb cuina nova i un disseny més modern, amb desenes de fotografies de la colla repartides pel local.

També s’han redistribuït les sales de treball de la colla, s’ha posat en marxa una sala d’audiovisual i s’ha instal·lat una escultura de mida pràcticament real de la td8sf a l’entrada. En les properes setmanes es preveu també obrir un espai per la botiga.

En definitiva, s’ha fet de Cal Figarot un espai que, sense ser un museu, sigui molt més visitable i, a la vegada, faci més còmode l’activitat castellera durant els assaigs.

Setanta anys dels Castellers de Vilafranca

També et pot interessar

Comentaris