“Jo no prohibiria mai servir cava a Vilafranca. Ho han prohibit elaboradors i viticultors”

24/02/2015 - 09:00h

Entrevista a Joan Tarrada, president de l’Acadèmia tastavins del penedès

 

Per què no hi haurà cava al Vijazz?
Perquè els elaboradors i els pagesos així ho han decidit. Els titulars diuen que és la DO Penedès la que no vol cava al Vijazz, però hem de tenir clar que són elaboradors i viticultors els que integren la junta de l’entitat. Per tant, entenc que són ells els que aproven la prohibició. Que quedi clar que no és l’Acadèmia Tastavins qui ha pres la iniciativa, i que hem intentat fer el possible perquè no s’arribés aquí. Però de moment, no hem aconseguit que s’aturi. De totes maneres, no crec que aquest sigui un tema que hàgim de resoldre nosaltres, sinó que és el sector que ho ha d’arreglar. Si a mi una part molt important del sector vinícola del Penedès em diu que no vol que hi hagi cava al Vijazz, què he de fer?Subscriu-te per continuar llegint{payplans}
Però vostès van signar el contracte d’exclusivitat?
Era el que havíem de fer. No s’entén que l’Acadèmia Tastavins del Penedès vagi en contra de la DO Penedès. No té sentit. A més, el conveni es va signar al maig de l’any passat, no teníem marge de maniobra. Tots els contractes estaven signats. Ara, tinc clar que encara que no hi hagués aquest acord, aquest any no hi podria haver cava al Vijazz. Sé que els contractes estan per complir-los, però també per denunciar-los si se signen en unes condicions desfavorables. Però repeteixo: sense contracte, tampoc hi hauria cava, perquè jo no puc anar en contra de la denominació d’origen que m’ha fet costat tots aquests anys. La DO Cava no ha aportat mai res per al festival. A més, amb la DO Penedès els Tastavins hi treballem tot l’any, i els estem molt agraïts pel suport.
Aquest any, però, la DO Cava estava disposada a col·laborar…
Sí, la DO Cava ens va dir que aportaria 12.000 euros per al Vijazz, que és el mateix que dóna al Cavatast. Ho vam plantejar a la DO Penedès, però ens va dir que volia mantenir el conveni d’exclusivitat.
Haurien canviat les coses si la DO Cava s’hagués compromès a fer la mateixa aportació que la DO Penedès?
Si la DO Cava posa 55.000 euros -que és l’aportació que fa Penedès- i la DO Penedès em diu que només hi hagi vins penedesencs al Vijazz, jo he de fer cas a la DO Penedès. No és una qüestió de diners ni de contracte, és una qüestió de sentit comú. Jo no puc anar en contra de la meva denominació d’origen. És un tema que han de resoldre ells, els elaboradors. La millor solució: que aportin la meitat cadascú, i tots contents. Podrem fer la millor promoció del certamen.
El sector està queixós…
Sí, ho sé. A mi m’han trucat dotzenes d’elaboradors queixant-se de la situació. Però jo els dic: jo no sóc soci de la DO Penedès, jo no voto a les assemblees. Els que van votar que es mantingués el contracte d’exclusivitat van ser els elaboradors i pagesos que hi ha a la junta del Consell Regulador. Als que no estan contents, els he demanat que es vagin a queixar a la denominació d’origen, però a dia d’avui no hi ha anat ningú. Jo animo tots els que no estan d’acord amb la situació que s’ha creat que hi vagin. Si pensen que la decisió que ha pres la junta de l’entitat no és el que pensa la majoria de gent, que ho diguin. Encara som a temps d’arreglar la situació.
Els Tastavins volen cava al Vijazz?
Evidentment. Jo vull cava al Vijazz. Mai prohibiria que se servís cava a Vilafranca. A l’Acadèmia Tastavins no ens agrada aquesta decisió. Estem en contra que no hi hagi cava al festival. Crec que és un error. Ara, qui mana, mana. I ho torno a dir, que aquest és un tema que només poden resoldre els elaboradors. Ells són els únics que tenen la clau.
“Els que han vingut els anys anteriors no comprendran que no puguin degustar el mateix que hi havia abans. I això és molt dolent per al Vijazz. No ens n’amaguem.”
Hi ha cellers que ja han dit que no participaran en la fira de vins?
Directament ningú m’ha dit que no vindrà. Però sé que alguns s’ho estan plantejant. Ja ho he dit en alguna ocasió: si al final la fira ha de ser així, doncs n’haurem de treure coses positives. Busquem que al Vijazz hi hagi el millor vi i el millor cava al Cavatast. Hi ha cavistes que no han vingut mai al Vijazz, perquè hi ha sectors de Sant Sadurní que els han dit que no havien de venir. A mi, els tres primers anys, des de Sant Sadurní també se’m va demanar que no hi hagués cava a la mostra. Però mai vaig accedir. Ara animo als que no ho han fet mai, que participin en el Vijazz.
La gent entendrà un Vijazz sense cava?
No, la gent no ho entendrà. Els que han vingut els anys anteriors no comprendran que no puguin degustar el mateix que hi havia abans. I això és molt dolent per al Vijazz. No ens n’amaguem. Podem perdre estands, i baixar la venda de tiquets. Això són menys ingressos, i possibles pèrdues que haurem d’afrontar els Tastavins. Sabem que el que funciona bé és el model que tenim ara, el que vindrà no sabem com anirà. És una incògnita.
Es pot fer un Vijazz sense la DO Penedès?
Sí, clar que es pot fer. Retallant d’aquí i d’allà. Però seria il·lògic, i provocaria una divisió que no volem.{/payplans}

També et pot interessar

Comentaris