“Demà hi tornarem. S’ha d’acabar de sembrar”. La crònica de l’enviada del 3d8 a Gaza després d’un tiroteig de soldats israelians

alt
12/12/2012 - 18:10h

Aquest dimecres, soldats israelians han disparat amb foc real, a la Franja de Gaza, contra el grup en el qual es trobava Maria del Mar Fernández, l’activista pacifista que és a l’indret com a enviada especial del 3d8. Des de fa dues setmanes, Fernández publica una crònica setmanal al 3d8 sobre la seva estada a Gaza. El que segueix és el relat d’urgència que ha enviat aquest dimecres a la redacció, com avançament del text que publicarem en l’edició impresa de divendres:

“Avui (dimecres 12) quan érem a la “buffer zone”, zona d’amortigüació de 300 metres que els israelians van dir en el acord de l’alto el foc que quedava anul•lada i hi podrien accedir els palestins sense ser disparats, hi hem anat com en els darrers dies, 14 internacionals de França, Itàlia, Espanya, Regne Unit, Alemanya i EUA per protegir els camperols palestins perquè poguessin sembrar-hi blat, perquè cada dia els disparen des de tancs, jeeps i bulldozers.

Dilluns ens van avisar amb altaveus que marxéssim i no ho vam fer, només vam retrocedir uns 10 metres per ser dins dels 100 metres que exigien tot i ser il·legal.

Avui, mentre el tractor protegit per un internacional a dalt amb el pagès, i nosaltres formant una línea érem allà, els soldats israelians ens han dit: “Marxeu i immediatament!”. Han començat a disparar-nos amb foc real. Hem aixecat les mans i hem anat dient que érem civils no armats, no violents, i citant els nostres països, al temps que dèiem que això era il•legal d’acord amb l’acord d’alto el foc signat el passat dia 21 de novembre. El pagès ha seguit llaurant i nosaltres no ens hem mogut.
Durant una hora ens han anat disparant unes quantes vegades i al final a través de nosaltres han encertat el motor del tractor, que ha resultat danyat. Al mateix temps ens han llançat gasos lacrimògens més forts dels normals. Davant això, ens hem anat retirant mica en mica. Demà hi tornarem. S’ha d’acabar de sembrar.

La zona era la de Khuza’a, tocant a Khan Younis, a uns 20 quilòmetres al sud de Gaza City i ha ocorregut entre 12 i 1 hora local palestina (1 hora abans a Espanya)”.

El vídeo dels fets

 

També et pot interessar

Comentaris