CiU guanya al Penedès amb 700 vots menys i ERC aconsegueix més del doble de suport

alt
26/11/2012 - 09:12h

Les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest 25 de novembre han donat la victòria a Convergència i Unió. Malgrat això, ha perdut terreny respecte els comicis de fa dos anys. El principal beneficiat d’aquesta reculada és Esquerra Republicana que, al Penedès, treu més del doble de vots. Amb l’ascens també d’Iniciativa i l’entrada de la CUP, les forces que aposten per l’exercici del dret a decidir freguen el 60% dels vots. El Penedès tindrà quatre representants al Parlament: Pere Regull, Teresa Vallverdú, Dolors Montserrat i Matías Alonso.

Convergència i Unió es presentava a les eleccions amb l’aspiració de treure un gran resultat. La federació havia somniat amb la majoria absoluta però per això li calia una resposta massiva dels electors al seu projecte per liderar el camí cap a l’estat propi que passa, en primer moment, per exercir el dret a decidir.
 
El desgast d’haver de governar en un moment de grans dificultats econòmiques, amb les retallades que això ha comportat ha passat factura a CiU, que ha perdut 12 escons en total. Amb tot, a l’Alt Penedès la federació nacionalista guanya més de 900 vots, però en perd més de 1.600 al Baix. La federació manté el diputat de l’Alt Penedès, Pere Regull, però perd la representació al Baix que fins ara ostentava Jaume Domingo.
 
Esquerra Republicana s’hauria beneficiat de la pèrdua de vot de CiU tot i que no només això explica l’ascens meteòric que experimenten els republicans. Al conjunt del Penedès sumen 8.233 vots nous respecte el 2010. Això vol dir que treu més del doble de vots que en les anteriors eleccions al Parlament. Tot plegat fa que ERC esdevingui, de la mateixa manera que al conjunt del país i mantenint-se com fins ara, la segona força a l’Alt Penedès. Al Baix Penedès, en canvi, es manté com a quarta força. Les nostres comarques tindran l’arbocenca Teresa Vallverdú al Parlament.
 
El PSC no ha sabut mantenir la bossa de vots aconseguida el 2010 però conté la reculada al Penedès. Baixa més de 1.700 vots i deixa el Penedès sense cap representant a l’hemicicle. El Partit Popular  també ha sabut treure rèdit del debat sobiranista a les comarques penedesenques i després del 25 de novembre ha aplegat 2.465 vots nous. La sadurninenca Dolors Montserrat, per tant, conservarà l’escó en la que ja és la seva vuitena legislatura. Es dóna la circumstància que Montserrat és la diputada més veterana de l’hemicicle amb 65 anys.
 
Iniciativa també és una de les formacions que més pugen al conjunt del Penedès. En total, els ecosocialistes afegeixen més de 3.000 papreretes a la seva nòmina de votants. I Ciutadans experimenta un altre ascens destacable en triplicar la seva basa electoral i passar dels 2.000 als gairebé 6.000 vots. El cap de llista per Tarragona és l’exmilitar Matías Alonso, que tot i viure a Barcelona, té una casa al Vendrell.
 
L’altra gran conclusió de la nit electoral va ser la irrupció de la CUP al Parlament de Catalunya. Era la primera vegada que s’hi presentava i va obtenir 3 escons per la demarcació de Barcelona. Al Penedès ha obtingut un total de 4.457 vots en la primera vegada que tots els electors penedesencs han trobat les seves paperetes.

Pel què fa a la participació cal felicitar-se per l’excel·lent registre que s’ha obtingut a l’Alt Penedès, on un 73% dels ciutadans amb dret a vot el van exercir, la qual cosa suposa gairebé 10 pubts més que fa dos anys. Al Baix Penedès també puja 9 punts la participació i se situa al 62,5%. La mitjana de participació a Catalunya va ser rècord, i es va situar al 69,5%.

Resultats a l’Alt Penedès
Resultats al Baix Penedès

També et pot interessar

Comentaris