Experts d’Europa i Estats Units es reuneixen a Calafell per parlar de jaciments arqueològics

10/03/2011 - 18:07h

Experts d’Europa i Estats Units debaten a Calafell, fins aquest dissabte, sobre la reconstrucció “in situ” dels jaciments arqueològics, en el marc de la sisena edició de la Reunió Arqueològica Internacional. Entre els 100 professionals de l’arqueologia que participen en aquest congrés biennal hi ha professors d’universitats catalanes, espanyoles i europees, i directors de diferents museus a l’aire lliure d’Alemanya, Suècia, França, Estats Units, Àustria, Regne Unit, Macedònia i Polònia.
En l’obertura de la Reunió, aquest dijous al matí, l’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, ha destacat que “aquest col·loqui és una trobada científica de nivell internacional que prestigia Calafell”. I ha reivindicat que “calen governants que no mirin tant pel curt termini i que apostin per invertir en projectes a llarg termini relacionats amb el patrimoni històric”. L’alcalde ha recordat el projecte, iniciat aviat farà 20 anys, de reconstrucció de la Ciutadella Ibèrica de Calafell. “Va ser una iniciativa pionera que, avui, quan hi veiem grups escolars a diari, ens fa sentir un goig enorme. I no és que tenir oberta la Ciutadella tots els dies de l’any no costi un esforç econòmic important”, ha subratllat Sánchez.
En nom de la Universitat de Barcelona, el catedràtic d’Arqueologia Joan Sanmartí, ha recordat la col·laboració d’aquest centre amb l’Ajuntament de Calafell, un dels fruits de la qual és precisament la Reunió Arqueològica Internacional. Sanmartí ha dit que “podem definir aquesta relació com una història d’èxit”.
La Reunió Arqueològica Internacional és organitzada per l’Ajuntament de Calafell, la Universitat de Barcelona, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la xarxa europea de museus a l’aire lliure Exarc, amb el suport de la Generalitat i del govern central. Dins del programa de la sisena edició, presentaran les seves experiències museus a l’aire lliure tan destacats com el de Xanten (Alemanya), Guédelon (França), Eketorp (Suècia), Biskupin (Polònia) o Williamsburg (Estats Units). Tots ells són centres de referència de les noves tècniques d’arqueologia experimental que ajuden a conèixer la civilitzacions antigues a les persones que no són professionals de la història o l’arqueologia.
Aprofitant aquesta sisena Reunió Internacional a Calafell, la xarxa Exarq (European Exchange on Archeological Research and Comunication) celebrarà la seva dissetena assemblea anual, dissabte, a partir de les 6 de la tarda.

També et pot interessar

Comentaris