Sant Sadurní aprova incrementar un l’1,8% les Ordenances en un ple d’urgència, però PSC i ERC protesten abandonant la sessió

alt
12/11/2010 - 08:45h

Tres dies després del ple extraordinari del 2 de novembre, l’equip de govern va tornar a convocar una nova sessió extraordinària, en aquest cas de caràcter urgent, per portar novament a votació tant la modificació de les Ordenances Fiscals i els Preus Públics per a l’any 2011 com una modificació de crèdit que no havien aconseguit aprovar degut a l’absència de l’alcalde. Abans d’entrar a debatre aquests temes, s’havia d’aprovar la ratificació de la convocatòria i, malgrat que tant el PSC com ERC s’hi van oposar de manera rotunda i es va produir un empat a 8 vots, el ple va poder continuar gràcies a l’abstenció del PP i el vot de qualitat de l’alcalde, que aquesta vegada sí que va assistir a la sessió. Després d’aquesta votació, els regidors i les regidores del PSC i ERC van abandonar el ple en senyal de protesta. Va ser aleshores quan, amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció del PP, es van aprovar tant la modificació de les Ordenances Fiscals com la modificació de crèdit.
En nom de CiU, la regidora Maria Rosell va dir que l’equip de govern havia convocat la sessió de ple del divendres 5 de novembre com un acte de responsabilitat i maduresa política. La portaveu convergent també va lamentar que en el ple del dimarts 2 de novembre es vagi aprofitar l’absència forçada d’un dels components del consistori, que va puntualitzar que està passant per una situació familiar difícil, per aturar un seguit de temes primordials per a la vila. Segons Rosell, l’obligació del govern municipal és vetllar pels interessos de la població i contribuir a garantir uns serveis de qualitat. La portaveu de CiU va dir que, en aquest sentit, els avala la gestió eficient feta durant els darrers 16 anys.
Per part del PSC, Susanna Mérida va començar la seva intervenció lamentant que alguns membres del consistori haguessin oblidat els principis bàsics de la democràcia i va qualificar com un acte d’autoritarisme la manera de convocar el ple per part de l’equip de govern. La portaveu socialista va afegir que amb aquest gest el govern municipal retornava a l’actitud adoptada a l’inici de l’actual mandat quan, segons va assegurar, Sant Sadurní es va convertir en l’únic poble de Catalunya on l’oposició no podia presentar mocions. Mérida va continuar argumentant que davant l’aparició del primer contratemps, CiU i AMI han tornat a l’autoritarisme i la manca de respecte cap als òrgans de decisió de l’Ajuntament. En opinió de la portaveu del PSC, convocar un ple a 2/4 de 5 de la tarda, sense respectar les 48 hores de preavís ni consultar la disponibilitat dels regidors de l’oposició, és trencar les normes de cortesia que els grups polítics de l’Ajuntament havien respectat durant les darreres dècades. Susanna Mérida va afirmar que els temes que es tornaven a portar al ple ja havien estat àmpliament debatuts i aprovats per un ple correctament constituït i que, per tant, en aquells moments només es buscava aprovar-los per imposició. En la seva intervenció, Mérida va voler deixar clar que el seu grup havia fet saber al regidor d’Hisenda, Josep Subirana, la seva disponibilitat a trobar acords perquè són conscients del moment complicat pel qual travessen les finances municipals. La portaveu del PSC va explicar que el seu grup estava disposat a acceptar un augment de l’1,8% en les Ordenances, tal com proposava el govern, i a buscar solucions per a la Casa dels Avis menys traumàtiques que el dramàtic augment que es volia aplicar a les quotes dels residents. “Nosaltres estàvem oberts a la negociació, però vostès no han volgut dialogar ni arribar a cap tipus d’entesa i, per tant, no es pot acusar als socialistes d’aprofitar-se de cap situació”, va puntualitzar Susanna Mérida. Després de lamentar les circumstàncies personals que estan afectant a un membre del consistori, la regidora socialista va insistir a dir que la manera de solucionar les coses és intentar negociar i arribar a un consens.
En nom d’ERC va parlar el seu portaveu, Albert Prat, que va dir que l’actitud de l’equip de govern no havia estat gaire ètica. Segons els republicans, el més lògic hauria estat trucar als portaveus i convocar una junta extraordinària plantejant els motius de la urgència. Prat també va lamentar el canvi de tarannà de l’actual regidor d’Hisenda, a qui va reconèixer que fins ara havia tingut un tracte més normalitzat amb els grups de l’oposició. “Se’ns va dir que el govern volia consensuar les Ordenances i, per bé que en teoria no es van portar al ple ordinari d’octubre per recollir algunes de les propostes de l’oposició, es van acabar presentant en el ple extraordinari del 2 de novembre pràcticament sense canvis”, va argumentar Prat. El portaveu d’ERC va afegir que semblava que el govern havia actuat més amb l’estómac que amb el cervell després d’haver perdut una votació, a la vegada que va retreure que informativament s’hagués posat l’accent en l’absència de l’alcalde en l’anterior plenari. Albert Prat encara va dir que no estava d’acord en aquest tipus de democràcia i va recomanar a l’equip de govern fer les coses ben fetes i negociar acords amb els grups de l’oposició. També va apuntar que en altres ocasions s’havien aprovat les Ordenances després del 5 de novembre.
La regidora del PP, Dolors Montserrat, va cedir inicialment el seu torn de paraula perquè va dir que necessitava un temps per pensar-hi una mica més. Quan va intervenir, després del portaveu d’ERC, Montserrat es va referir a les especials circumstàncies que rodejaven aquest ple, a la vegada que va voler remarcar que el PP no ha tingut mai cap inconvenient a canviar la data d’un ple o d’una comissió informativa per problemes professionals o personals d’algun membre del consistori. També va recordar que ella mateixa havia sol•licitat canviar el dia de celebració dels plens i que una majoria del plenari ho havia acceptat. Tot i així, Dolors Montserrat va demanar que hi hagi un tracte igualitari en aquesta mena de qüestions i que no depengui del nombre de regidors del grup sol•licitant que s’acabi acceptant o no un canvi de data. Finalment, però, la portaveu del PP va anunciar la seva abstenció en el punt sobre la ratificació de la convocatòria extraordinària i urgent de la sessió.
La votació que es va fer tot seguit va donar com a resultat 8 vots a favor (CiU i AMI), 8 en contra (PSC i ERC) i l’abstenció del PP. Després d’una segona votació, tal com preveu la normativa, que va donar el mateix resultat, es va poder aprovar pel vot de qualitat de l’alcalde. Va ser aleshores quan els portaveus del PSC i ERC van demanar novament la paraula per anunciar que els regidors d’aquests dos grups municipals es retiraven de la taula de plens i abandonaven la sala.

Aprovació sense debat

A continuació, amb només 9 regidors al saló de plens, els 8 de l’equip de govern i la regidora del PP, es van abordar els altres tres punts de l’ordre del dia. Pel que fa a les Ordenances i Preus Públics, el regidor d’Hisenda, Josep Subirana, va recordar que es proposava un increment de l’1,8%, amb algunes excepcions en determinades ordenances, i va afegir que respecte a l’anterior ple només s’introduïen un parell de canvis molt puntuals. Dolors Montserrat va dir que es ratificava tant en el vot com en l’explicació feta en l’anterior ple, i el mateix va fer Isidor Rando, d’AMI. La conseqüència és que les Ordenances es van aprovar amb 8 vots a favor i l’abstenció del PP. També es va aprovar sense debat i una votació idèntica el punt que tractava sobre una modificació de crèdit per un import de 308.000 €. El ple es va aixecar quan passaven set minuts de ¾ de 5 de la tarda.

PSC i ERC critiquen amb duresa l’equip de govern per l’increment de la quota de la Casa dels Avis

Susanna Mérida i Albert Prat, portaveus respectivament dels Grups Municipals del PSC i ERC, consideren que el més greu del ple extraordinari i urgent de divendres passat és que l’equip de govern, amb la complicitat del PP, ha acabat augmentant un 35% la quota de la Casa dels Avis. En el decurs d’una roda de premsa convocada conjuntament pels dos grups municipals per explicar perquè van abandonar la darrera sessió plenària, la socialista Susanna Mérida va dir que l’acusació que els hi fa el govern (CiU i AMI) d’aprofitar l’absència de l’alcalde per evitar l’aprovació de les taxes i els preus públics no té cap fonament. La portaveu del PSC argumenta que no és l’oposició qui convoca els plens i, per tant, no té la possibilitat de preveure qui faltarà a la sessió. Mérida va afegir que en cap moment ningú del govern els hi va demanar posposar la celebració del ple. Sobre els continguts del mateix, va recordar que els socialistes estaven disposats a acceptar l’augment d’un 1,8% en les taxes i els preus públics en un gest de responsabilitat política, a la vegada que havien ofert al regidor d’Hisenda negociar un increment raonable de la quota de la Casa dels Avis. D’altra banda, Susanna Mérida també va dir que al llarg d’aquesta legislatura en 27 ocasions algun regidor del consistori no ha assistit o s’ha hagut d’absentar del ple a mitja sessió, i va afegir que l’única vegada que un altre grup ha fet aixecar un regidor per compensar aquesta absència va ser precisament el PSC el passat 27 d’octubre. Com a conclusió, la portaveu socialista va afirmar que l’equip de govern ha tornat a imposar els seus criteris de manera poc democràtica, fent acusacions sense fonaments i no respectant el màxim òrgan de decisió de l’ajuntament. Respecte a la convocatòria urgent d’un ple extraordinari per debatre uns punts que ja havien estat tractats en un ple anterior, Mérida va assegurar que es tracta d’una maniobra que voreja la legalitat i trenca les normes més elementals de cortesia.
Per la seva banda, el portaveu d’ERC va retreure a l’equip de govern que barregi temes personals i polítics per intentar acusar a l’oposició d’insensibilitat. Després de lamentar els problemes familiars de l’alcalde, Albert Prat va dir que mai s’ha establert que un membre d’un altre grup municipal hagi de compensar l’absència d’un regidor. “El ple és el ple, i les qüestions personals han de quedar al marge”, va afegir el portaveu republicà. Sobre l’increment d’un 35% de la quota de la Casa dels Avis, Prat va dir que això sí que és un acte d’insensibilitat envers unes persones que tenen dificultats econòmiques, i va afegir que per a ERC no és un tema tancat. “Les qüestions fonamentals no s’haurien d’aprovar amb un empat a 8 vots i l’abstenció del PP, que és una majoria de mínims”, va sentenciar. En aquesta mateixa línia, Albert Prat va lamentar que sovint s’arribi als plens sense que ni govern ni oposició coneguin el resultat de les votacions, i va argumentar que el més ètic és pactar i negociar amb un o diversos grups per obtenir una majoria. Finalment, el portaveu d’ERC va mostrar el seu enuig davant d’una convocatòria urgent del ple sense tenir la deferència d’explicar res abans ni reunir als portaveus. També va retreure al govern que dues hores abans de l’inici de la sessió encara vagi arribar documentació, amb unes modificacions formals, per poder convocar legalment el ple. “Hi ha governs municipals no democràtics que han estat més democràtics que aquest ajuntament”, va concloure Prat.
A la roda de premsa també hi van assistir els regidors socialistes Joan Moreno i Francesc Sàez, a més del republicà Josep Maria Ribas. Moreno va dir que el govern municipal s’assembla a la dreta rància i autoritària, a la vegada que els va acusar de mala gestió i de ceguesa política. També va afegir que si CiU segueix sense negociar bé, potser un dia es trobaran que AMI els hi acaba votant en contra. Per la seva part, Ribas va dir que si s’acaben passant les places de la Casa dels Avis de privades a públiques, d’aquí a quatre anys els ingressos s’elevaran a 430.000 €. En relació a la qüestió de si la urgència del ple podia venir donada per haver-hi una data límit per aprovar les Ordenances Fiscals, el regidor republicà va dir que l’única cosa que passa és que si s’endarrereix l’aprovació, també s’endarrereix l’aplicació de la modificació.

El govern diu que l’augment del preu de la Casa dels Avis no afecta als actuals residents i que la nova quota és similar a les de la comarca
 
L’equip de govern de l’Ajuntament va defensar aquest dimecres en roda de premsa la legalitat i el caràcter democràtic del ple extraordinari i urgent que divendres passat va permetre aprovar un increment de l’1,8% en els impostos municipals. Pel que fa al notable augment del preu que s’aplicarà als residents de la Casa dels Avis amb plaça privada i que tant ha criticat l’oposició, la primera tinent d’alcalde, Maria Rosell, va assegurar que fins ara era la residència més barata de la comarca i que, a partir del 2011, la nova quota farà que s’iguali amb la de la resta de centres i també amb els diners que paga la Generalitat. Preocupada per l’alarma que algunes afirmacions han creat a la Casa dels Avis, la regidora de Benestar Social va deixar molt clar que l’increment aprovat no s’aplicarà als actuals residents. “Aquests només veuran elevada la seva quota l’esmentat 1,8%, l’equivalent a l’IPC espanyol que es va aprovar per a la majoria de taxes i preus públics”, va argumentar. En relació a l’augment extraordinari per als nous residents, Rosell va justificar-lo en l’increment de costos que suposarà haver de contractar fins a 10 nous treballadors l’any que ve per garantir el compliment de la llei i seguir oferint el mateix servei de qualitat. “Cada vegada tenim residents amb un grau de dependència més elevat, i això només es pot atendre amb més personal”, va afegir la regidora. Ella mateixa va explicar que els tres darrers anys l’Ajuntament ja s’ha hagut de fer càrrec del dèficit de la Casa dels Avis, però va argumentar que si no es cobren les quotes adequades el dèficit augmentarà i s’haura d’eixugar amb els impostos de tota la ciutadania. “Creiem que les persones que poden assumir el cost de la residència ho han de fer, i que si es dóna el cas que alguna persona no pot pagar, aleshores l’Ajuntament farà el que ha fet sempre i buscarà recursos o ajudarà econòmicament aquell avi o aquella àvia”, va puntualitzar Rosell, que també va afegir que mai s’ha quedat ningú fora de la residència amb un govern de CiU i AMI. “I tampoc passarà això en un futur”, va sentenciar.
 
Comparativa de preus
 
En el seu argumentari, la primera tinent d’alcalde, que estava acompanyada de tots els membres del govern a excepció de l’alcalde, va utilitzar una comparativa amb els preus d’altres residències de la comarca. En aquest sentit, Rosell va dir que actualment els residents de la Casa dels Avis paguen 1.214 € els de mitja dependència i 1.429 € els d’alta dependència, mentre que a Ordal, Gelida, Vilafranca, Pacs i Sant Llorenç el cost és més elevat. Concretament, segons la regidora de Benestar Social, els residents d’Ordal paguen 1.667 i 1.900 € respectivament; els de Gelida paguen 1.559 i 1.811 €; els de Vilafranca tenen unes quotes de 1.500 i 1.854 €; els de Pacs han de satisfer 1.700 i 1.800 €, i, finalment, els de Sant Llorenç paguen 1.580 i 2.028 €. També va dir que l’equip de govern ha optat per igualar-se amb les aportacions que fa la Generalitat per a les places públiques, que són de 1.582 i 1.854 € respectivament, encara que no permeten cobrir el cost real d’una plaça de resident. També va dir que, en funció dels seus ingressos, els residents poden demanar ajuts per fer front a aquests pagaments.
Pel que fa a l’increment de la plantilla, Maria Rosell va explicar que durant aquest any s’han hagut de crear 6 places noves d’auxiliar d’infermeria, mentre que la nova plaça de treballadora social s’està cobrint fins acabar l’any amb una cessió dels Serveis Socials de l’Ajuntament. De cara al 2011, s’hauran d’incorporar tres places més d’auxiliar d’infermeria i assumir directament el cost de la treballadora social.
D’altra banda, Rosell no troba justificable impedir que s’aprovin les Ordenances aprofitant l’absència de l’alcalde per uns problemes familiars greus que van obligar-lo a anar-se’n una hora abans de l’inici del ple. “És per això que, en un acte de responsabilitat política, l’equip de govern va convocar un altre ple i va impedir que Sant Sadurní s’endeuti més enllà del que és estrictament necessari”, va assenyalar la primera tinent d’alcalde. També va dir que l’Ajuntament de Sant Sadurní és un dels pocs que té una ratio d’endeutament que no supera el 0,59% i que paga els seus proveïdors a 60 dies, mentre que la mitjana catalana és d’una ratio del 0,75% i uns pagaments a 178 dies. Sobre l’increment d’1,8% de les Ordenances i els Preus Públics, va recordar que s’havia aplicat l’IPC espanyol, que és més baix que el català, i que pel contribuent de Sant Sadurní només suposarà un augment d’una mitjana anual de 2 €.
 
Altres arguments
 
Un altre dels membres de l’equip de govern, Antoni Romero, de CiU, va fer un repàs a temes econòmics i va dir que el 2011 hi haurà una davallada d’ingressos de 500.000 €, entre altres coses, perquè el Govern de l’Estat no donarà continuïtat als Fons Estatals d’Ocupació Local. També va fer notar que, malgrat la dificultat que tenen els ajuntaments per equilibrar els pressupostos, a Sant Sadurní s’aplica el tercer IBI (Impost de Bens Immobles) més baix de la comarca, a més de fer un esforç per millorar la gestió i buscar alternatives a la davallada dels ingressos per les llicències d’obres. En relació a les xifres de la Casa dels Avis, Romero va dir que era lamentable que ERC digui que s’ingressaran entre 200.000 i 400.000 € més en quatre anys gràcies a les noves quotes. Segons el regidor de CiU, aquests números només surten si es moren tots els actuals residents. “Aquesta no és una explicació responsable ni constructiva”, va puntualitzar Romero.
Per la seva banda, Isidor Rando, d’AMI, va negar que l’equip de govern estigui improvisant i va recordar als grups de l’oposició les especials circumstàncies per les quals travessa en aquests moments l’alcalde. “Potser l’única crítica que podem acceptar és que podíem haver desconvocat el ple quan es va saber que l’alcalde no hi podria assistir, però era molt a darrera hora i es va creure que l’oposició ho entendria”, va assenyalar Rando. El portaveu d’AMI va afegir que es va haver de repetir el ple perquè, tal com s’ha demostrat, teníem una majoria suficient per aprovar els punts de l’ordre del dia. Isidor Rando va demanar que tothom sigui conscient que la situació és difícil i que és necessari fer pinya.
 

També et pot interessar

Comentaris