Atribueixen les esquerdes en una casa de l’Arboç a una empresa de calç

alt
15/10/2010 - 07:27h

Una família de l’Arboç acudirà a la justícia ordinària per denunciar i reclamar una indemnització a l’empresa Omya Clariana, SL, com a presumpta responsable dels greus desperfectes estructurals que ara fa gairebé tres anys va patir un cèntric immoble de l’Arboç arran dels efectes que, segons els seus propietaris, van ser ocasionats per una voladura més intensa de l’habitual en una pedrera propietat d’Omya, situada a cavall dels municipis de l’Arboç i Castellet i la Gornal.
Aquest setmanari ha parlat amb la família afectada i ha tingut accés a diversa documentació al respecte, i també ha contactat amb un destacat representant d’Omya Clariana, SL, que ha negat categòricament la relació causa-efecte entre la voladura i els desperfectes ocasionats en la casa de l’Arboç, a més de defensar els rigorosos controls, afirma el mateix portaveu de l’empresa, que Omya realitza en cadascuna de les voladures controlades que hi ha en les pedreres que explota a la zona.
Els fets segons els afectats
Segons la part demandant, passats uns minuts de les dues del migdia de l’11 de desembre del 2007 hi va haver una voladura a la pedrera Maria Teresa 4094 que va originar un moviment sísmic perceptible a les poblacions de l’Arboç i Clariana. Aquesta mena de terratrèmol va provocar, sempre segons afirma la família directament afectada, que l’edifici que tenen en propietat des de fa més de 30 anys a la rambla Gener, 14 de l’Arboç es mogués endavant i lateralment, la qual cosa va fer que s’inclinés i hi apareguessin importants esquerdes. La situació va obligar els serveis tècnics de l’Ajuntament de l’Arboç a apuntalar l’immoble, que va haver de ser també desallotjat i ningú no el pot ocupar des d’aleshores. Això vol dir que els propietaris de l’edifici van deixar de percebre els imports corresponents al lloguer dels baixos a un negoci de joguines i altres estris per als més petits, a més del lloguer que pagaven els inquilins de les tres plantes superiors: dos germans romanesos vivien al primer pis, una dona i el seu fill al segon i un noi solter al tercer.
Segons ha explicat Mercè Calaf, de la família propietària, l’edifici té una arcada de l’any 1650 i, tot i ser força antic, tenia bigues relativament noves i els greus desperfectes detectats van ser originats per la citada voladura. De fet, els testimonis d’obra que s’hi van col·locar per registrar posteriors moviments estructurals no han revelat cap més esquerda i tampoc que haguessin empitjorat els danys inicials.
Per reforçar la seva versió dels fets, la família Calaf va encarregar un informe tècnic a un equip d’enginyers que defensarà on sigui que els citats desperfectes van ser ocasionats per una voladura d’Omya i, a més, ha destacat que fins i tot la Generalitat va obrir un expedient sancionador a l’empresa per suposadament haver superat la intensitat legal en aquella explosió -documents en possessió del 3d8.
Per tal d’escometre la reparació de l’edifici apuntalat i en concepte dels diners que la família Calaf ha deixat de percebre en tant que lloguers no percebuts des de fa prop de 3 anys, la demanda a Omya Clariana, SL inclourà una petició econòmica d’uns 210.000 euros.
Versió de l’empresa
Des d’Omya Clariana, SL, el seu responsable d’operacions i representant legal, Vidal Domingo ha dit que l’empresa compleix escrupolosament tots els certificats de qualitat, passa rigorosos controls de límits de vibracions en les voladures que duu a terme i que en aquest cas concret l’ona expansiva mesurada a uns 300 metres de la pedrera -la casa en qüestió és a uns dos quilòmetres de distància- va ser d’1,5 mil·límetres per segon, quan els límits legals màxims són de 4 mm/s i de 9 mm/s per a “cases normals”, diu Domingo. L’edifici suposadament afectat “ja tenia defectes estructurals perquè és molt antic”, segons Omya, i les vibracions a l’indret haurien estat “imperceptibles”. A més, Domingo destaca que no li consta cap altra queixa similar, la qual cosa considera destacable si es té en compte que a la rambla Gener de l’Arboç hi ha molts altres edificis antics a més del de la família Calaf. Domingo, finalment, no ha amagat sentir-se “molest” per la demanda que vol interposar la propietat i, a més, que hagin acudit a la premsa.

També et pot interessar

Comentaris