El Consell Comarcal de l’Alt Penedès dóna suport als alcaldes imputats per delicte mediambiental

13/10/2010 - 14:07h

La sessió ordinària del ple del Consell Comarcal va tenir dijous al vespre com a punt més destacat una moció aprovada per unanimitat de suport als alcaldes que han estat imputats per la fiscalia de Medi Ambient per abocar aigües residuals urbanes. Concretament els alcaldes imputats són el d’Avinyonet, Castellet i la Gornal i Subirats.
En la moció es recorda que la depuració de les aigües urbanes residuals va ser assumida per l’Agència Catalana de l’Aigua mitjançant el Programa de Sanejament d’Aigües Residuals Urbanes 2005, aprovat per acord del Govern de la Generalitat de 20 de juny de 2006.

El text explica que els esmentats ajuntaments fa temps que van cedir a l’ACA els espais públics per a la construcció de les corresponents depuradores i, per tant, deixa palès que “la construcció d’aquestes depuradores d’aigües residuals no és, en cap cas, competència dels ajuntaments”, i que les alcaldes han treballat més que ningú perquè els abocaments puguin ser eliminats i les aigües tractades.

En la moció el Consell Comarcal demana a l’Agència Catalana de l’Aigua que construeixi les depuradores programades en el Pla de Sanejament d’Aigües Residuals Urbanes del 2005. A banda també demana a la Generalitat que habiliti mitjans i les partides pressupostàries necessàries per donar compliment a la realització del Pla per part de l’ACA.

A més a més el Consell Comarcal sol·licita que es retirin les imputacions a títol personal dels alcaldes i que s’arxivin les actuacions o bé que s’adrecin a qui té la competència i la capacitat efectiva. Segons la moció, cal que es considerin el conjunt de les normatives aplicables i l’abast de la problemàtica, que podria ser extrapolable a una majoria dels ajuntaments de Catalunya.
Pel Consell Comarcal cal evitar que es criminalitzi injustament els alcaldes que es troben en situacions similars o que s’hi poden trobar en el futur i també demanen suport de les entitats municipalistes (FMC i ACMC) en aquesta qüestió que consideren d’interès comú per als ens locals. El president del Consell Comarcal, Jordi Girona, va voler deixar clar que la imputació “no té sentit i que cal reclamar que l’ACA, dins les seves possibilitats, tiri endavant les obres de les depuradores”.

Altres temes
El ple també va aprovar la presa de possessió de Joan Carles Fortuny Sáez com a nou conseller del PSC en substitució de Salvador Domènech i l’aprovació del reglament del SAD.
A més a més, entre molts d’altres punts, es va aprovar enviar una felicitació als Castellers de Vilafranca per haver guanyat el cinquè concurs de castells consecutiu.

També et pot interessar

Comentaris