Pere Regull manté amb ADIF una reunió “tensa però esperançadora”

30/09/2010 - 15:00h

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, es va reunir ahir a Madrid amb el president d’ADIF, Antonio González, per tal d’analitzar l’estat de tots els temes pendents de resolució pel que fa a la integració urbana del ferrocarril.  La reunió, que va ser convocada per ADIF a última hora d’aquest mateix dilluns i que va obligar l’alcalde a fer ajustaments d’agenda per poder-hi assistir, ha estat valorada com “esperançadora” per Pere Regull, si bé també ha estat llarga i en alguns moments “tensa” .
Segons ha explicat l’alcalde, els representants d’ADIF han exposat que el mes de juliol van finalitzar els amidaments per elaborar un estudi de les vibracions generades per les circulacions ferroviàries. Els resultats dels amidaments seran posats sobre la taula i s’analitzaran tant per part dels tècnics d’ADIF com del tècnic especialitzat contractat per l’Ajuntament per tal d’elaborar un informe. Pere Regull ha lamentat el retard amb què s’han encarregat i s’han realitzat aquests amidaments.

Pel que fa als problemes acústics de la zona descoberta, l’alcalde ha tornat a posar de manifest la necessitat d’una proposta tècnica que solucioni de forma definitiva els problemes acústics en aquest sector. Regull ha urgit aquesta solució insistint que seria un bon moment per presentar-la quan es facin públics els resultats de l’informe de vibracions.

Segons l’alcalde, si ADIF avança en aquests dos temes, l’Ajuntament es plantejaria algun pagament parcial de la quantitat global que deu a ADIF per finançar les actuacions contingudes en el conveni signat l’any 2004. Per Regull, no es poden fer reclamacions de diners pendents, quan els responsables d’ADIF han estat mesos sense respondre les trucades de l’Ajuntament.

Des de l’Ajuntament s’ha insistit davant d’ADIF en la necessitat de resolució de dos temes més: la redefinició del carrer Santa Fe, afectat per l’expropiació de naus industrials i de la via pública; i la neteja dels entorns de la infraestructura ferroviària, que presenta moltes deficiències.

Ple extraordinari

L’alcalde de Vilafranca ha lamentat que, a la reunió d’aquest matí a Madrid, no hi hagin pogut assistir representants veïnals afectats ni dels diferents grups municipals, tal com havia demanat, per tal que poguessin escoltar de primera mà les explicacions d’ADIF.  En aquest sentit, el president d’ADIF aposta per reunions institucionals a dues bandes i no es mostra partidari de reunions nombroses.

En conclusió, Pere Regull es mostra “esperançat” però amb cautela, pels resultats de la reunió d’avui.
Finalment, l’alcalde manifesta que, malgrat la reunió d’avui, l’equip de govern municipal manté la voluntat de convocar properament un ple extraordinari per tal de posar en comú la informació de què es disposa en aquest moment i fixar una posició conjunta entre tots els grups municipals que pugui servir a l’equip de govern de full de ruta en un futur immediat.

Proposta de la CUP
Per altra banda, dimarts a la tarda, minuts abans del ple ordinari, la CUP va realitzar una roda de premsa demanant aquest ple extraordinari que convocarà l’alcalde properament.
Segons explica l’alcalde, ADIF està ara en una posició “d’absoluta prepotència” perquè van convocar-los a una reunió a Madrid amb tan sols dos dies d’antelació, sense que volguessin la presència dels veïns. “Ja els he exigit que convoquin amb el temps suficient perquè tots tenim les agendes plenes i cal que tinguin respecte. Volem el màxim de fluïdesa de les relacions, però aquestes formes no són les que s’han de tenir amb un Ajuntament”, va assegurar Regull.

En la seva roda de premsa, la CUP va afirmar que no és ADIF qui ha de posar les condicions sinó Vilafranca i que “la paciència ja s’ha esgotat perquè els veïns no poden més. Les negociacions estan igual que el febrer del 2008 però el problema dels veïns és més gran perquè ha passat més temps i han aguantat més”.
Interposar un contenciós

La CUP ja té una proposta de punts per acordar durant el ple extraordinari com ara: enviar un burofax a ADIF per tal de demanar que vinguin a Vilafranca a reunir-se amb els veïns, que l’Ajuntament no pagui res fins que no es solucioni el problema o que es firmi un nou convenis.
Una de les mesures, però, més importants que demana la CUP és que si ADIF no convoca en un termini de tres setmanes la reunió amb els veïns, el govern tiri endavant un contenciós contra ADIF perquè “més enrera ja no podem anar”.
El representant dels veïns Josep Martínez acompanyava els regidors de la CUP a la roda de premsa i va apuntar que lluitaran “fins al final” i que els veïns volen estar a les reunions amb ADIF perquè ells són els màxims afectats.

Per Martínez l’única solució és el cobriment total de la via i creu que “hi ha un pal a la roda que no deixa avançar” i manifesta que estan cansats de la “deixadesa” en què s’ha convertit l’obra que havia de ser la més emblemàtica de Vilafranca. “Nosaltres no anem en contra de ningú, només anem en contra del soroll”, va cloure Martínez.

Comentaris