Els alcaldes de Subirats, Avinyonet i Castellet i la Gornal, imputats com a responsables d’un delicte mediambiental

29/09/2010 - 14:51h

Dijous de la setmana passada es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès a la seu del Consell Comarcal.  El punt més destacat, tot i ser dels darrers, va fer referència a la notícia que tres alcaldes de la comarca han estat imputats com a responsables d’un delicte mediambiental perquè en els seus municipis s’aboquen aigües residuals a la llera pública.
Es tracta dels alcaldes de Subirats, Avinyonet i Castellet i la Gornal. En el cas dels tres municipis aquests abocaments es produeixen des de fa molts anys, els ajuntaments han fet la reserva de sòl per construir les depuradores i l’Agència Catalana de l’Aigua ha previst la seva construcció, però encara no s’han fet per falta de pressupost.

El Consell d’Alcaldes va aprovar per unanimitat donar suport als afectats perquè entenen que en aquest cas la llei no s’ajusta al sentit comú i es fa responsable a títol personal als alcaldes quan aquests no són els responsables de construir les depuradores. Des del Consell Comarcal es vol deixar palès que aquesta és una situació que també es dóna en altres comarques i per tant buscaran una solució per mantenir entrevistes amb els màxims responsables de la Delegació del Govern a Catalunya i de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat, cercar el suport de les associacions municipalistes i aprovar una moció que s’elevarà al Parlament de Catalunya.

Per altra banda, el Consell d’Alcaldes va parlar d’altres temes com ara de l’Estudi Comarcal d’Habitatge que elaborarà la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Consell Comarcal. Segons va explicar la consellera comarcal d’habitatge, els tècnics de la Diputació creuen que les conclusions de l’estudi es podran extrapolar a altres comarques.
L’Estudi comptarà de dues parts: la primera farà una anàlisi bàsicament qualitativa de les dinàmiques de l’habitatge i, la segona, consistirà en un catàleg de noves propostes per als ajuntaments en els àmbits d’urbanisme, serveis d’habitatge, promoció d’habitatges, etc. Es preveu que l’Estudi Comarcal d’Habitatge estigui conclòs a la primavera del 2011.

Tot seguit la consellera comarcal de Solidaritat i Cooperació, Carmen Chichoné, va presentar el programa de cooperació del Servei d’Igualtat i Ciutadania del Consell Comarcal. Des de l’ens s’eleva una proposta de treball conjunta a tots els ajuntaments de la comarca que consisteix a destinar el 0,7% dels pressupostos municipals a un únic projecte de cooperació amb un marcat interès comarcal.

La primera iniciativa consistiria en la col·laboració amb els ajuntaments de la província d’Alhoceima (d’on provenen la major part de persones marroquines que viuen a l’Alt Penedès) per a la creació d’un punt d’informació per a les persones marroquines que volen emigrar a algun punt del territori espanyol i per a la creació d’un punt d’informació a l’Alt Penedès per a les persones que volen retornar al Marroc.

Seguidament, el president del Consell d’Alcaldes, Francesc Olivella, va informar de la propera constitució, el dimarts 28 de setembre, del Consell de Salut del Govern Territorial de Salut de l’Alt Penedès, format per una vintena d’entitats de la comarca, i de la celebració del plenari del Consell Rector, el dimecres 6 d’octubre. El president va demanar als alcaldes que comuniquin les problemàtiques relacionades amb la sanitat que vulguin que siguin debatudes en aquest govern.
Un altre punt de l’ordre del dia, ja en el torn d’informacions de la presidència, es va explicar que el Consell Comarcal ha adjudicat ja la redacció de l’ordenança tipus per a la regulació dels moviments de terres en sòls no urbanitzables, tal i com s’havia acordat abans de l’estiu.

També et pot interessar

Comentaris