Sis pobles del Baix Penedès implanten la recollida selectiva de la brossa orgànica

alt
01/04/2010 - 10:21h

Mitja dotzena de municipis de la comarca del Baix Penedès han implantat el sistema de recollida selectiva de la matèria orgànica de la brossa, amb l’objectiu, entre d’altres, de millorar els baixos nivells de reciclatge a la comarca. Les poblacions afectades són Albinyana, Banyeres del Penedès, Bellvei, Bonastre, Masllorenç -que ha decidit aplicar el sistema ‘porta a porta’- i el Montmell, a més del nucli urbà de Santa Oliva, que fins el moment recollia la fracció orgànica amb recursos propis i ara, com la resta de poblacions esmentades, té delegada aquesta feina al Consell Comarcal del Baix Penedès.
La recollida selectiva de la fracció orgànica de la brossa afecta uns 7.000 habitatges d’aquells municipis, on viuen aproximadament 9.000 persones, a més de més d’un centenar d’establiments considerats com a “grans productors” de brossa i els sis col•legis públics que hi ha en les poblacions citades.
Millorar el reciclatge
Després d’una campanya informativa per aconseguir la col•laboració de la ciutadania, amb la implantació del nou servei des del CCBP s’esperen millorar els pobres resultats del reciclatge de residus al Baix Penedès, una comarca tradicionalment als darrers llocs del país per aquest concepte. Així, d’acord amb el que es va apuntar en la presentació del sistema -a principis del mes de febrer passat-, l’objectiu és passar d’una recuperació del 20% de la fracció orgànica de la brossa a un mínim del 30%. Hi ha algun precedent que fa ser força optimistes als responsables de la gestió del medi ambient al Baix Penedès, com pot ser el cas de l’Arboç. En aquest municipi, pioner en la implantació a la comarca de la recollida selectiva de la fracció orgànica -pel sistema de porta a porta-, es va passar d’uns índex inferiors al 20% a més del 80% de la brossa que es recupera en l’actualitat.
A banda del nou sistema per a la recollida selectiva de la fracció orgànica de la brossa, recordem que els municipis d’Albinyana, Banyeres, Masllorenç, el Montmell i Santa Oliva han delegat al Consell Comarcal la recollida de l’anomenada ‘fracció resta’, a fi i efecte d’homogeneïtzar els sistemes i mètodes de recollida i estalviar costos.
La gestió d’aquests serveis ha estat assumida per l’Empresa Comarcal de Serveis Mediambientals del Baix Penedès (ECOBP,), una societat mixta fundada l’any 2001 i que gestiona tots els serveis relacionats amb la recollida selectiva a gairebé tots els municipis de la comarca del Baix Penedès. Als sis municipis que aquesta setmana s’ha iniciat un nou sistema de recollida selectiva de la brossa orgànica s’hi han instal•lat 325 contenidors de color marró, que s’ubiquen al costat mateix de cada contenidor general de la brossa, amb la qual cosa s’han establert àrees de vorera per a residus, que facilitaran les tasques de reciclatge als veïns.
Xifres
Durant l’any 2010 es preveu que es recullin fins a 1.450 tones de fracció orgànica, les quals faran pujar considerablement l’índex de recollida selectiva assolit a la comarca fins a arribar al citat 30%. Aquest percentatge és d’uns 10 punts per sota de la mitjana de la recuperació de la brossa en l’àmbit català.
D’altra banda, es pretén que el nivell de residus impropis (impureses) se situï per sota del 5%.

També et pot interessar

Comentaris