El XXIII Concurs de Tarragona manté la taula de puntuacions

31/03/2010 - 13:41h

El Concurs de Castells de Tarragona celebrarà el proper 3 d’octubre la seva vintitresena edició amb canvis significatius en l’organització del certamen. D’una banda, se n’ha ampliat la comissió assessora, que decideix sobre els aspectes tècnics de la competició per aconseguir la implicació de bona part dels actors del món casteller. De l’altra, enguany, el nombre de colles participants serà de 14 per assegurar les condicions de seguretat de la plaça de braus.
Gestió del Concurs

El Concurs de Castells 2010 disposa de tres òrgans de gestió: El primer és la presidència, ostentada per l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el segon és el Comitè Executiu, encapçalat per Miquel Vendrell, que s’encarrega dels aspectes organitzatius del certamen i, finalment, la Comissió Assessora, encapçalada per Vicens Pascual, representant dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, que s’encarrega d’elaborar els aspectes tècnics del Concurs com la taula de puntuacions i el protocol de plaça.
En el Concurs del 2008, la comissió assessora estava formada per nou persones però, en canvi, el Concurs de Castells 2010 disposa d’una comissió assessora formada per 22 persones: un president, dos representants de les quatre colles de la ciutat, set persones del jurat del concurs, un representant de les sis primeres classificades en el darrer concurs, cinc persones de reconegut prestigi en el món casteller i un representant de la Coordinadora de Colles Castelleres.
D’aquesta manera, en la nova comissió assessora no només hi són representades les colles de Tarragona com ha estat sempre fins ara, sinó que s’ha aconseguit la participació activa de les principals colles castelleres, dels mitjans de comunicació i de la Coordinadora de Colles Castelleres.

Nova taula de puntuacions
La comissió assessora s’ha posat a treballar amb tres encàrrecs damunt de la taula: el primer és elaborar la taula de puntuacions per al Concurs de Castells 2010; el segon és elaborar el protocol de plaça per al Concurs de Castells 2010 i, finalment, elaborar un protocol d’incorporació de noves construccions a la futura taula de puntuacions del Concurs de Castells.
La comissió assessora ja ha donat llum verd a la taula de puntuacions per al Concurs de Castells 2010, un document imprescindible, ja que assigna una puntuació numèrica a tots els castells que es poden provar en la competició, d’acord amb la seva dificultat.
Es tracta, gairebé, de la mateixa taula que el Concurs de Castells 2008. De fet, l’únic canvi que s’ha aprovat fa referència a la nomenclatura d’algunes construccions, ja que la nova taula incorpora l’expressió “sense folre” o “sense manilles” per anomenar alguns castells. Per exemple, el castell que el 2008 es coneixia com a “4 de 9” ara es coneixerà com a “4 de 9 sense folre”.
La Comissió Assessora ha debatut diferents propostes en relació a la taula de puntuacions, com la incorporació de noves construccions o la modificació de les puntuacions del 3 de 9f i el 4 de 9f, però finalment s’han desestimat.
Protocol de plaça
Pel que fa al protocol de plaça, aquest document recopila les regles relatives a l’aixecament dels castells que ha d’aplicar el Jurat del Concurs de castells de Tarragona a l’hora de valorar les construccions. El nou protocol es farà públic ben aviat i no es preveu que incorpori canvis significatius.
Una altra novetat és l’elaboració d’un nou protocol per a la incorporació de noves construccions a la taula de puntuacions. Aquest protocol servirà per fixar unes normes que serveixin per determinar quines estructures poden incoporar-se a la taula i, d’aquesta manera, intentar posar fi al debat que sorgeix abans de cada edició del Concurs de Castells. La Comissió Assessora s’ha compromès a elaborar aquest document abans de final d’aquest 2010, de tal manera que ja es pugui aplicar per a la següent edició del Concurs, el 2012.

De 18 a 14 colles
El Comitè Executiu del Concurs de Castells 2010 ha decidit canviar el nombre de colles participants a la competició, i de les 18 que van prendre part en l’edició de 2008 es passarà aquest 2010 a 14.
Aquest canvi es deu exclusivament a motius de seguretat. Aquest 2010 la Diputació de Tarragona -l’administració propietària de la plaça de braus- té previst instal·lar cadires a la graderia de la plaça, fet que provocarà una disminució de l’aforament. Aquesta disminució obligarà, entre d’altres qüestions, que tots els castellers que entrin amb les colles hagin de romandre durant tot el Concurs a la plaça i no puguin accedir a la graderia en cap moment.
Tot i això, el públic que en algun moment vulgui baixar a la plaça podrà fer-ho sense problemes mostrant la seva entrada.
El Comitè Executiu, atès que hi haurà menys entrades a la venda, contempla la possibilitat que les colles vinguin amb més efectius que en els darrers concursos. Les dimensions de la plaça difícilment podrien suportar que les 18 agrupacions participants reunissin molts més efectius i per evitar problemes de seguretat s’ha optat per reduir el nombre de colles participants a 14.
Les colles participants s’escolliran amb el mateix sistema que els anys anteriors, segons la classificació de les agrupacions en l’Índex del Concurs de Castells a data del proper 31 d’agost, garantint sempre la participació de totes les quatre colles de la ciutat de Tarragona, fins a completar el nombre de 14.

També et pot interessar

Comentaris