L’Ajuntament de l’Arboç evita explicar l’absència dels Castellers de Vilafranca per la festa major

12/03/2010 - 09:44h

Els Castellers de Vilafranca no actuaran el pròxim 22 d’agost a la diada castellera de festa major de l’Arboç, una de les més tradicionals del calendari. L’Ajuntament ha optat per contractar les dues colles de Valls i deixar fora de la cita els verds, que seran substituïts per la Colla Jove de Tarragona.
De moment, no hi ha explicació oficial del o dels motius pels quals l’organització ha pres aquesta decisió. De fet, el responsable de la contractació, Joan Serres, que tracta amb les colles que han d’actuar per la festa major de l’Arboç des de l’any 1981, no ha volgut fer cap tipus de declaració al respecte argumentant que “és un tema molt delicat” i que prefereix esperar uns dies abans d’explicar uns motius, que sí que va confirmar que existeixen.

De la seva banda, la junta dels Castellers de Vilafranca s’ha limitat a lamentar l’absència dels verds a l’Arboç tal com els hauria agradat, “ja que és una plaça entesa en castells en la qual sempre ens ha complagut actuar i on sempre hem procurat fer els millors castells i la millor actuació de la diada”. En aquest sentit, tal i com queda reflectit en el gràfic, els vilafranquins han completat a la plaça arbocenca les millors actuacions dels darrers deu anys. Així, els verds han sumat fins a 31 castells de la gamma alta de vuit i castells de nou, a més de tres torres de nou i un pilar de vuit amb folre i manilles, unes xifres incontestables que enguany no es podran igualar ni millorar perquè els contractes, segons Serres, ja estan signats i la decisió està presa, sense marxa enrere possible.
A Vilanova, tampoc
D’altra banda, els Castellers de Vilafranca tampoc no actuaran el 31 de juliol per la festa major de Vilanova, després que l’any passat els verds recuperessin aquesta plaça per a la seva agenda d’estiu.
En aquest cas, sembla que els motius econòmics han tingut un pes més que rellevant a l’hora de triar les colles que actuaran, Vella dels Xiquets de Valls i Jove de Tarragona, junt amb els Bordegassos locals. Segons va explicar un dels “pabordes”(administradors) d’enguany, Joaquim Tonda, es va acordar no llogar els vilafranquins per la voluntat del septet de torn de diversificar el cartell de la diada respecte altres anys. Però sens dubte un dels factors que ha pesat més definitivament ha estat l’econòmic: el pressupost per a l’actuació de festa major s’ha vist reduït. A aquesta circumstància cal afegir-hi, segons el “paborde” consultat, les elevades pretensions econòmiques dels verds respecte les altres colles sondejades, amb una diferència d’entre 1.300 i 1.500 euros.
Els Castellers de Vilafranca van retornar l’any passat a la plaça vilanovina per les Neus després de no actuar-hi des de l’any 2004 i ho van fer amb èxit amb dos castells de nou folrats. A més dels Bordegassos, hi va actuar la Joves Xiquets de Valls.

També et pot interessar

Comentaris