El ple de Calafell dóna la raó als veïns de Segur contraris al POUM que van presentar unes 800 al·legacions

alt
11/03/2010 - 18:14h

El ple de l’Ajuntament de Calafell ha aprovat estimar un paquet de 800 al·legacions presentades al Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM). Les al·legacions estimades fan referència als següents àmbits d’actuació: la zona verda i d’equipaments entre la via
del ferrocarril, la C-31 i el carrer Baixador, a Segur de Calafell; el PAU Pau Neruda, a Segur de Calafell; el Pla de Millora Urbana Hotel Marinada, a Segur Platja; el Pla de Millora Urbana de l’Illa dels Alemanys, a Segur Platja, i el PAU J.V. Foix, a la zona de Mas Mel platja. El ple ha aprovat amb 19 vots a favor i una abstenció -la del regidor Josep Parera- estimar les al·legacions, per la qual cosa dóna la raó als veïns de Segur contraris a diversos canvis urbanístics que plantejava el POUM. L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, s’ha mostrat “molt satisfet” per “l’ampli procés participatiu que s’ha obert a Calafell amb el POUM, un procés que s’ha volgut que fos el més obert i transparent possible amb l’objectiu d’arribar al màxim consens entre la població”. Així, l’Ajuntament ha recollit més de 1.400 al·legacions en aquest procés participatiu. “Entre tots i totes hem aconseguit millorar el document i atendre les peticions dels ciutadans”.
Justament ha estat la voluntat de l’Ajuntament de Calafell -destaca l’ens- que hi hagués el màxim de participació, també en la presentació d’al·legacions.
Un cop feta la primera lectura, “l’Ajuntament està en condicions de dir que la gran majoria de les al·legacions presentades són propostes constructives i que podran ser estimades”, ha afirmat l’alcalde.
Les al·legacions que han estat estimades, així com l’argumentació que fonamenta l’acte jurídic de
l’Ajuntament, s’exposen a continuació:
Zona verda i d’equipaments entre la via del Ferrocarril, la C-31 i el carrer Baixador, a Segur de Calafell
L’aprovació inicial del POUM va qualificar aquesta zona d’equipaments i zona verda, degut a què el seu aprofitament urbanístic era escàs, ja que la manca d’espai fa impossible les ampliacions i noves construccions en els edificis que hi ha actualment.
Després del debat en el sí del Consell Assessor Urbanístic (CAU), l’Ajuntament ha estimat les al·legacions ja que s’ha cregut oportú mantenir el teixit comercial existent per tal de consolidar, poc a poc, l’eix comercial de la C-31 com a Rambla urbana, amb activitat comercial i teixit productiu. Per tant, es manté segons el planejament vigent (PV).
PAU Pau Neruda
El Pla plantejava com una opció endreçar l’entrada de Segur, reordenant la peça que ocupa l’edifici on hi ha la llar de jubilats i l’oficina de Correus, entre altres. Es volia reordenar la façana de les vistes de l’església des de la carretera. Es tractava, doncs, d’una proposta merament estètica tenint en compte que el 20% dels locals són de propietat municipal. Finalment, l’Ajuntament, en considerar que era una proposta merament estètica i que no anava contra cap dels pilars fonamentals del POUM, aquesta es podia obviar. Per tant, s’aprova deixar les qualificacions del planejament vigent (PV).
PMU Hotel Marinada
El Pla de Millora Urbana (PMU) d’aquesta zona es plantejava com una opció de futur, per a crear un nou pol d’activitat econòmica i també plantejar una millora de les condicions d’habitabilitat de la zona, que permetria cercar els equipaments i les zones verdes que Segur Platja no té en l’actualitat. També es pretenia buscar fórmules que fessin possible l’aparició de nous espais d’activitat econòmica que farien possible la conversió d’un barri de segona residència a un de primera residència.
L’Ajuntament destaca que ha valorat la dificultat de la proposta ja que des del 1989 la zona de Segur Platja ha consolidat la major part de l’edificació i és molt difícil fer propostes urbanístiques interessants en un sector de tan elevada densitat d’habitatge. No obstant això, es proposa intervenir en els dos solars que resten buits i realitzar una operació que permeti l’obtenció d’un d’ells com a equipament
per al barri. També es proposa la requalificació com a equipament privat d’una residència d’avis.
PMU Illa dels Alemanys
Es plantejava agafar l’única illa subedificada que resta a tot Segur Platja i alguns solars o xalets dispersos en el barri. Es pretenia aconseguir els solars i xalets dispersos a canvi de concentrar l’edificabilitat permesa en la illa en qüestió.
Finalment, s’han valorat positivament les al·legacions dels propietaris de la illa, que volen mantenir les condicions de l’edificació actual, renunciant al possible aprofitament urbanístic al que tenien dret. Per tant, no es permet l’aparició d’edificis d’alçades superiors a les existents, eliminant la possibilitat de massificar una illa, l’única que existeix amb aquesta tipologia de xalets.
PAU J.V. Foix
El Pla d’Actuació Urbanística comprenia una illa, on actualment hi ha el Club Popa, qualificada de jardí privat, a la zona de Mas Mel platja. Es plantejava donar dret a edificar en la meitat de l’illa i cedir l’altra meitat com a equipaments.
Finalment, vista l’al·legació on es demanava mantenir la qualificació anterior ja que el Club Popa dóna servei als blocs d’habitatges que hi ha al davant, es considera oportú mantenir la qualificació de jardí privat o equipament privat, ja que no hipoteca la possibilitat de fer una operació urbanística en un futur, si fos necessari, un equipament al barri de Mas Mel platja.

També et pot interessar

Comentaris