Grups ecologistes insten la societat civil a actuar per preservar el Baix Penedès de l’A7, el Logis i altres projectes

alt
09/03/2010 - 21:12h

Diversos grups ecologistes del Baix i l’Alt Penedès, a més de col·lectius com la Plataforma No Fem el CIM, reclamen a la societat civil i a la classe política que actuïn per evitar noves infraestructures que, segons aquests col·lectius, trinxarien el que encara es pot preservar de la comarca del Baix Penedès. La petició ve a tomb de la recent aprovació del Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona (PTPCP) i, des de ja fa un temps, del Pla Director Territorial de l’Alt Penedès (PDTAP), els quals “signifiquen un avenç per a la planificació d’un territori fins ara desatès i amb una ordenació caòtica”, però, d’altra banda, preveuen algunes infraestructures no volgudes per al Baix Penedès.
En aquest sentit, s’apunta des dels grups contraris als projectes, la confirmació del CIM (Logis Penedès) i la imposició d’una nova autovia (A7) “converteixen les nostres comarques en un simple taulell per carreteres, AVEs, camions, naus logístiques i contaminació, sense cap respecte per la seva economia, la seva agricultura, el seu paisatge i la seva gent”.
Els diversos grups, entre els quals el GEVEN, el Grup Ecologista de Llorenç, Bosc Verd i la citada plataforma contrària al Logis Penedès, creuen que aquest projecte i el del desdoblament de la carretera N-340 suposaran una “agressió” al territori del Baix Penedès i, per exemple, reclamen solucions proposades des de la mateixa administració pública, com la possibilitat d’utilitzar una autopista AP-7 lliure de peatge en comptes de fer l’A-7.
Segons els diversos col·lectius, hi ha un risc de col·lapse del territori a llarg termini. “Aquestes infraestructures són l’exemplificació d’un model econòmic obsolet, aliè a la difícil situació econòmica, energètica i ecològica. Un context en què el transport global i local de mercaderies està en recessió, els preus dels combustibles fòssils ascendeixen imparablement i les penalitzacions per emissions de CO2 ja fa anys que llasten la nostra economia”, s’ha dit des dels grups contraris als citats projectes.
Per tot plegat, els col·lectius ecologistes fan “una crida a la societat civil i a les administracions locals i comarcals penedesenques per: defensar un model econòmic i territorial contraposat a l’ocupació logística desbocada i les seves conseqüències viàries (A-7 i 4t cinturó), que definitivament converteixen el Penedès en el corredor i el gran contenidor de les dues extremitats metropolitanes; exigir una planificació d’infraestructures racional i coherent amb l’actual situació econòmica, energètica i climàtica; i a mobilitzar-se i expressar públicament el rebuig a la destrucció del Penedès imposada per les administracions”. En aquest sentit, els ecologistes recorden que els ajuntaments afectats per la traça de l’A-7 i el Consell Comarcal del Baix Penedès ja han denunciat, davant dels tribunals, les injustícies imposades per les administracions superiors. “Cal recolzar aquestes mesures i les administracions que les portin a terme”, afirmen.

També et pot interessar

Comentaris