Batalla campal amb els Mossos arran d’una detenció als Pisos Planas del Vendrell

alt
18/02/2010 - 15:51h

L’alcalde del Vendrell, Benet Jané, ha titllat de “fet aïllat i puntual” en un municipi que “mai no ha presentat situacions greus de convivència” ciutadana l’espectacular batalla campal que veïns de la zona d’habitatges dels Pisos Planas van protagonitzar aquest dimecres amb desenes d’efectius antiavalots dels Mossos d’Esquadra.
altL’incident es va originar arran d’una operació rutinària de seguretat ciutadana de la policia de la Generalitat en un indret amb una certa conflictivitat social i on hi hagut diverses redades policials durant els darrers mesos, i es va saldar amb cinc mossos i un vianant ferits per haver rebut l’impacte d’algun dels objectes llançats pels veïns, i quatre persones detingudes com a presumptes autores d’uns delictes d’atemptat a l’autoritat i danys.
Segons la versió dels Mossos d’Esquadra, encara no una mitja dotzena d’agents van iniciar un procés d’identificació de persones al barri i, suposadament, una d’aquestes persones, que hauria tingut una actitud sospitosa i s’hauria intentat amagar en veure els agents, hauria reaccionat de manera agressiva a la seva identificació. Durant l’escorcoll superficial se li va trobaruna peça de, presumptament, haixix. En aquest moment, segons la policia, l’home va començar a mostrar una actitud agressiva i una forta resistència, com a conseqüència de la qual se’l va detenir. Va ser durant aquest procés quan desenes de veïns de la zona es van apropar al lloc dels fets i van començar a llençar objectes contundents contra els agents. Un d’aquests objectes va impactar contra el detingut mentre se’l traslladava a una dotació policial per a protegir-lo, segons els Mossos. Els agents participants en l’actuació policial van haver de demanar reforços per tal de poder calmar la situació, per la qual cosa a l’indret s’hi van acabar acumulant desenes d’efectius antiavalots. Com a conseqüència de tot plegat, van acabar havent-hi tres detencions més.
Fonts veïnals dels Pisos Planas difereixen de la versió policial i, per exemple, critiquen els mètodes contundents en procedir a la identificació origen de la baralla. Entre d’altres qüestions, afirmen que quan la persona que anava a ser identificada pels agents es va obrir la jaqueta va rebre un cop a la cara.
Comunicat de l’alcalde
Aquest dijous, amb l’edició impresa del setmanari ja a la rotativa, l’alcalde del Vendrell ha fet públic un comunicat en relació a la batalla campal als Pisos Planas. Tot seguit, reproduïm íntegrament la nota llegida per Benet Jané:
“Des de l’Ajuntament del Vendrell lamentem profundament els fets que van succeir ahir (per dimecres, dia 17) a la zona dels Pisos Planas.
Considerem que aquesta situació és un fet aïllat i puntual al nostre municipi, que mai ha presentat situacions greus de convivència.
Des de l’Ajuntament continuarem prenent totes les mesures per tal de garantir que no es tornin a produir situacions similars. Tant la policia local com els Mossos d’Esquadra continuaran treballant conjuntament per respondre amb eficàcia a les demandes de seguretat ciutadana.
Estem plenament convençuts que els cossos de seguretat actuen i actuaran decididament per fer complir la llei i en aquest sentit sempre tindran el recolzament de l’Ajuntament.
Considerem que aquestes situacions estigmatitzen el col·lectiu immigrant i volem que a través del propi col•lectiu es prengui consciència d’aquest fet i que en tot moment han de complir amb la legalitat vigent.
Pensem que no s’ha de fer alarmisme d’aquest fet puntual, ja que res ens fa pensar que s’hagin de registrar nous incidents com els que han tingut lloc.
Un dels objectius de l’Ajuntament és seguir treballant per evitar situacions d’aquest tipus. En aquest sentit, volem comptar plenament amb la col·laboració dels grups municipals, els representants de la comunitat d’immigrants i els cossos de seguretat.
Per tant, no hem de caure en l’alarmisme. L’obligació de l’Ajuntament és continuar trobant vies de solució per garantir la convivència a la nostra vila”.
Altres reaccions
A banda de l’alcalde del Vendrell, també hi hagut reaccions de tres dels grups polítics municipals. Per ordre cronològic, PxC, que basa la seva existència en les mesures de control de la immigració, nega que al municipi hi hagi pau social i creu que “la guerra ètnica ja ha començat”. Creu el grup que la batalla que Benet Jané considera “puntual i aïllada” en realitat s’estendrà arreu del país “com una taca d’oli”.
El PSC, a través de la seva portaveu, Helena Arribas, ha manifestat que “no podem tolerar que grupuscles d’extrema dreta intentin possar més llenya al foc amb declaracions irresponsables que l’únic que busquen és crear alarmisme innecessari entre la población i generar més tensió entre els diferents col•lectius, tot amb una clara finalitat política i electoral”, en referència a la reacció de PxC. Els socialistes consideren el Vendrell com un municipio que “sempre ha destacat per la seva cohesión social i la bona convivència entre tots els veïns” i que “mai abans” s’havia donat un incident de les proporcions del d’aquesta setmana. Arribas també ha comentat que el PSC manifesta “la confianza en l’acció de la justícia i reiterem la Nostra aposta per la convivència pacífica, la integración i el sentit de la responsabilitat”.
Finalment, des del PPC s’ha fet públic un comunicat del seu regidor Ricard Jovani en el què es recolza l’actuació dels Mossos d’Esquadra i que la batalla produïda als Pisos Planas, amb “l’agressió que alguns veïns magribins de la zona van realitzar contra els Mossos d’Esquadra, és el clar exemple del fracàs de les politiques bonistes”. “Vivim en un estat de dret i tothom està obligat a acatar les lleis que regeixen la nostra convivència”, diu també la nota, que conclou: “reclamem a la comunitat magribí del Vendrell que respecti els Mossos d’Esquadra i totes les forces de l’ordre”.

També et pot interessar

Comentaris