Nova ordre judicial d’allunyament per a les quatre persones imputades per un suposat assetjament a la mediadora cultural de Cunit Fàtima Ghailan

alt
04/02/2010 - 18:42h

Un jutjat del Vendrell ha dictat una nova ordre d’allunyament per a l’imam de Cunit i les altres tres persones imputades per un presumpte delicte de coaccions, amenaces i injúries a la mediadora cultural de Cunit Fàtima Ghailan, d’origen marroquí com les persones implicades en el cas. Recordem que el mateix jutjat del Vendrell demana per a l’imam cinc anys de presó per presumptes coaccions, calúmnies i amenaces, i penes d’entre dos i quatre anys per a tres imputats més: la dona i la filla de l’imam i el president de l’Associació Islàmica. La mediadora que treballa des de fa un parell d’anys a l’Ajuntament de Cunit, de 31 anys, ha tornat a la feina després d’uns dies de baixa per una crisi d’ansietat.
El jutjat d’Instrucció número 1 del Vendrell ha dictat una ordre d’allunyament per a les persones que haurien assetjat Ghailan perquè deixés la feina. El desembre del 2008 ja havia decretat una mesura cautelar similar arran de la denúncia presentada per la suposada víctima, però el maig de l’any passat, quan va expirar el termini de l’ordre, aquesta no va ser renovada. Ara, a petició del Ministeri Fiscal, que ha actuat d’ofici, s’ha tornat a decretar l’ordre. Aquesta estableix que les quatre persones imputades no es poden acostar a menys de 300 metres de Fàtima Ghailan i, a diferència d’aquella primera ordre judicial, tampoc poden apropar-se als dos fills menors d’edat de la jove cunitenca. I, finalment, l’ordre del jutjat vendrellenc posa condicions a l’alcaldessa de Cunit, la socialista Judith Alberich, si vol reunir-se amb els membres de la comunitat musulmana implicats en el cas. Així, podrà trobar-s’hi a l’Ajuntament de Cunit sense que una prèvia argumentació justificada.
Mentrestant, la Federació de les Associacions de Veïns de Cunit i els tres grups polítics a l’oposició municipal demanen la dimissió de l’alcaldessa, Judith Alberich, mentre aquesta ha respost amb un comunicat, reiterant el seu suport a la treballadora.
“Ja no aguanto més”, ha declarat a l’agència informativa l’ACN Fàtima Ghailan, que va estar-se uns dies a casa després que una ambulància l’hagués de traslladar dijous passat, dia 4, a urgències. Sense voler parlar davant de càmera, malgrat les seves anteriors aparicions fins i tot a la televisió (a la qual correspon la foto adjunta), Ghailan ja es mostra desconfiada i creu que tots aquells que li han “girat l’esquena” ho continuaran fent.
Els fets que han originat una forta polèmica a Cunit es remunten al desembre del 2008, quan la mediadora i l’imam es van intercanviar denúncies, la primera denunciant amenaces tant al carrer com per telèfon, i el segon, desmentint-ho. El cas és a mans de la justícia, a l’espera del judici.
Ghailan nega que la circumstància de no portar el vel tradicional de la religió musulmana desencadenés la polèmica, perquè de fet en duia quan va començar a treballar l’any 2007 com a mediadora -a través d’un pla d’ocupació validat per la Generalitat-, i ho atribueix al fet de ser dona i ocupar un càrrec intermedi entre consistori i imam. La suposada víctima afirma que continua sent pressionada perquè “no parli” i, tot i sentir-se “feta pols”, fa el cor fort pels seus dos fills i avisa que no pensa rendir-se. Segons Ghailan ningú li dóna suport, i assenyala directament l’alcaldessa Judith Alberich.
Alberich (PSC), esquitxada per la polèmica -va haver de declarar davant del jutge-, va emetre el mateix dijous dia 4 un comunicat per reiterar el suport del consistori envers Ghailan. Amb el títol “Un cop més i tants cops com faci falta”, l’alcaldessa recorda que va intentar una mediació, però que en cap cas era perquè ella retirés la denúncia i impedir la detenció de l’imam, que s’ha respectat l’ordre d’allunyament decretada, i que no s’ha plantejat substituir-la, tot i les peticions dels representants de la comunitat.
L’Associació Cultural Islàmica del poble, presidida per una de les persones ara imputades a l’espera del judici, va iniciar una recollida de signatures en contra de Fátima Ghailan, i la instància que van presentar a l’Ajuntament de Cunit va ser resposta amb una carta que també ha esdevingut polèmica -en interpretar-se que el consistori agraïa l’acció dels promotors de la recollida. En aquest sentit, fonts municipals han assegurat que es tractava d’una carta ‘protocol•lària’ de resposta, i que en cap cas s’ha dubtat que la “víctima és Ghailan” i que sempre s’ha vetllat per la seva protecció.
Les mateixes fonts municipals han apuntat, a més que, a part de les mesures de protecció per a Ghailan, se li van facilitar tots els telèfons mòbils dels caporals policials, davant un cas més ‘personal’ que ‘social’. Amb tot, la Federació d’Associacions de Veïns i els grups a l’oposició ja han demanat la dimissió de l’alcaldessa, en considerar que no han fet prou per la víctima.
Actualment al municipi de Cunit, la població d’origen marroquí representa prop d’un 7% -uns 873 veïns sobre una població total de 12.743 habitants-.
D’altra banda, el diputat del Partit Popular (PP) al Parlament Rafael Luna ha exigit a l’imam de Cunit que “no converteixi l’islamisme en fonamentalisme”. Luna, que va visitar l’endemà divendres Fàtima Ghailan per mostrar-li el suport del PP, ha afirmat que els caps religiosos no han d’ocupar els espais que li corresponen a les institucions o representants civils. “Si l’imam pretén ampliar la seva influència més enllà de la mesquita, convertint el centre en una oficina de gestions paral·lela, no està ajudant a la seva comunitat i sí que està creant un gueto”.
El mateix diputat popular ha recordat que “els immigrants s’han d’adaptar als principis que regeixen la nostra convivència”, i ha afegit que el PP reclama el dret de qualsevol dona musulmana “a no portar vel si així ho considera”. “No es pot marginar a ningú pel sol fet de ser dona”, ha afirmat també Rafael Luna.
En la visita que Luna va fer a Fátima Ghailan, també el va acompanyar el portaveu del PP a l’Ajuntament de Cunit, José Barquier.

També et pot interessar

Comentaris