Restaurats més de tres km d’un dels trams més deteriorats del riu Foix

alt
27/01/2010 - 18:26h

L’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Barcelona han recuperat el riu Foix, que és el curs d’aigua més important de l’Alt Penedès i que ha patit una important pressió enmig d’un territori molt humanitzat.  Per tal de recuperar el bosc autòcton i alhora millorar la qualitat de l’aigua del riu, l’any 2007 es van iniciar els treballs de millora que ara han finalitzat i que han estat presentats aquesta setmana als mitjans de comunicació.
L’alcalde de Sant Margarida i els Monjos, Jordi Girona, va destacar en la presentació que dos importants ens han col·laborat per recuperar el riu i com això repercuteix en la millora de tota la zona, no només del riu. Cal destacar que l’entitat financera ha destinat 170.084,67 euros a la millora de més de tres quilòmetres de bosc de ribera.

Tipus de treballs
Els treballs han consistit en la retirada de deixalles i materials que han estat abocats o bé arrossegats per l’aigua; eliminar la vegetació al·lòctona instal·lada, especialment el canyar, amb la seva substitució per espècies autòctones mitjançant la plantació d’arbres i arbustos propis d’aquestes zones de ribera; i millorar els bosquets d’àlbers ja existents –les anomenades alberedes–, per tal de potenciar el bosc en galeria característic de les vores del riu; amb l’afegit que totes aquestes feines han servit també per millorar l’estat de l’aigua i el seu cabal.
Itinerari naturístic
La zona d’actuació transcorre entre el Castell de Penyafort i el Torrent de la Bruixa, dins del terme municipal de Santa Margarida i els Monjos. En el primer tram de les intervencions, sota el Castell de Penyafort, s’ha creat també un itinerari circular naturístic per explicar als visitants les actuacions realitzades al Parc del Foix.
El tram treballat és de 3,1 quilòmetres d’on s’han extret 350m2 de deixalles extretes del curs del riu i de la llera amb una zona d’eliminació de canyes de 13,6 ha. A més, s’han construït 30 feixines vegetals per aguantar talussos i evitar l’erosió i s’han plantat 885 plantes en 1,4ha.
Segons van explicar des dels serveis tècnics de la Diputació, el que s’ha realitzat de manera especial és eliminar la canya americana perquè suposa molts problemes per a la zona ja que consumeix molta aigua i, a més, fa que el foc corri molt depressa si hi ha un incendi.

Col·lectius en risc d’exclusió
A l’execució de les actuacions previstes hi ha participat una empresa especialitzada d’aquesta zona, “Forestals del Garraf, SCCL”, que ha treballat conjuntament amb tres entitats d’inserció: el “Centre d’Iniciatives per a la Reinserció” (CIRE); la Fundació Barberà Promoció – Barberà Inserta i l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) (que treballa amb exdrogoaddictes). En total, 10 persones han pogut inserir-se al món laboral gràcies a aquesta iniciativa.

També et pot interessar

Comentaris